keskiviikko 7. joulukuuta 2016

♥ Pienet pikkujoulut - sinappilohta, hedelmäistä joulusalaattia & lohikakkua


Lauantaina järkättiin taas äidin kanssa perinteiset pikkujoulut. Tai kai sitä voi jo perinteeksi sanoa, kun nämä kerran jo kolmannet pikkujoulut olivat..? 😁 TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ voit käydä lukemassa edellisvuotisista kemuista.
Tällä kertaa meillä oli menu aika kala painotteinen ja laatikot puuttuivat kokonaan. Ja kaikki ruuat oli kyllä aika nappiosumia, taas jälleen kerran. Äiti oli paistanut kinkun ja savustanut lohen sekä tehnyt rosollia ja punakaalisalaattia. Minä vein kemuihin lohikakkua, sinappilohta ja hedelmäistä joulusalaattia.


Sinappilohi oli mielenkiintoinen vaihtoehto joulusilakalle. Suosittelen kokeilemaan. Ohje on löytynyt Pilkkumi -blogista.

Sinappilohi


n. 600 g kirjolohta fileenä

Kypsytysliemi:
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa

Mausteliemi:
1,5 dl vettä
0,5 dl valkoista balsamicoa
1 dl sokeria
½ rkl suolaa
1,5 dl sinappia
rouhittua valkopippuria
2 rkl kuivattua rakuunaa
(tilliä)

Poista lohifileestä nahka ja leikkaa kala vinosti viipaleiksi. Kääri viipaleet rullalle ja lado uunivuokaan. Sekoita kypsytysliemen aineet ja kaada kalan päälle. Kypsennä 200 uunissa noin 10 minuuttia, kunnes kala muuttuu vaaleanpunaiseksi. Anna jäähtyä.
Kaada liemi pois ja nostele kalarullat varovasti lasipurkkiin tai tarjoiluastiaan. Sekoita mausteliemen aineet ja kaada kalan päälle. Anna maustua viileässä vähintään vuorokausi. Tarjoa keitettyjen perunoiden seurana joulun kalapöydässä. Annoksesta tulee yksi noin 5 dl purkillinen.


 Lohikakun ohje on Hellan ja viinilasin välissä -blogista. Olen tämän sieltä jo aikaa sitten bongannut, mutta nyt vasta sain aikaiseksi sen toteutettua. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty keitettyä perunaa, itse käytin lanttua. Mielestäni lanttu toimi ohjeessa hyvin. Mutta jos ei ole estettä perunan käytölle, niin toki suosittelen sitä ohjeen mukaista perunaakin testaamaan.

Lohikakku



200 g kylmäsavulohta pieninä kuutioina
3 rkl punasipulia
2 dl kypsää lanttua (tai perunaa) kuutioina
3 rkl tilliä hienonnettuna
2 dl smetanaa
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua


Sekoita kaikki ainekset ja laita kelmulla vuorattuun vuokaan. Anna vetäytyä muutama tunti kylmässä. Kumoa tartar ja koristele punasipulilla, retiisillä ja tillinoksilla. Nauti ruisleivän tai saaristolaisleivän kanssa.


  Minun piti jo viime vuonna tehdä pikkujouluihin tätä Yhteishyvästä löytynyttä Hedelmäistä joulusalaattia, mutta silloin päädyin herne-vuohenjuusto-pekonisalaattiin. Hyvää oli sekin, mutta kyllä tämä vei voiton. Sopii joulupöytään raikkaana salaattina, mutta miksei sopisi ruokapöytään muulloinkin kuin jouluna...?! Ainakin tämä salaatti keräsi kovin kehuja muilta syöjiltä. 

Hedelmäinen joulusalaatti


 2 prk ananasmurskaa
2 dl aurinkokuivattuja tomaattikuutioita
1,5 dl vihreitä kivettömiä viinirypäleitä
1,5 dl tummia kivettömiä viinirypäleitä
200 g kirsikkatomaatteja
100 g rucolaa

Kastike:
1,5 tl currya
1 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
0,2 tl jauhettua valkopippuria
1 prk mangososetta (lastenruoka)
½ dl majoneesia
100 g ranskankermaa
1 tl omenaviinietikkaa

Valuta ananasmurska ja aurinkokuivatut tomaatit liemistään. Huuhtele ja puolita viinirypäleet ja poista siemenet. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Hienonna rucola. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään. Valmista kastike. Kuumenna currya öljyssä muutama sekunti mikroaaltouunissa. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi joukkoon. Lisää loput kastikkeen ainekset ja sekoita. Kääntele kastike salaatin joukkoon.


Saa nähdä päätyykö näistä mikään varsinaiseen joulupöytäämme joulupäivänä...?! 😯



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)