torstai 2. maaliskuuta 2017

Suklaakakku vadelmamoussella


Tervetuloa maaliskuu ja KEVÄT ♥
Vaikka syksy onkin ihan ehdoton lempparivuodenaikani, tuntuu tämä päivien valostuminen aina yhtä siistiltä. Enkä edes pistä pahakseni sitä ummehtuneen maan tuoksua, mikä etenkin iltaisin tulee väkisinkin nokkaan aina näin keväisin pihalle mennessä. Se on vaan sellainen joka vuotinen kevään merkki. Samoin kuin joutsenten laulu. Tänään jo joutsenet jossain lauleskelivat, mutta meidän ranta on vielä niin umpijäässä, että tovi saattaa mennä ennen kuin meille saakka tulevat. 



Mutta asiaan - eli pitkästä aikaa päästiin juhlimaan rippijuhlia, tällä kertaa isännän siskonpojan. Sain tehdä sinne kakun ja toiveena oli ainoastaan se, että se olisi suklaakakku. Muuten vapaat kädet. Pyörittelin päässäni kaikenmoisia vaihtoehtoja. Juustokakut on vähän niinku mun bravuuri, mutta tiesin, että näihin juhliin haluttiin enemmän sellainen "perinteisempi" suklaakakku. Sopivan ohjeen löysin Suklaapeikon keittiössä -blogista. Kakkupohja olisi pitänyt saada leikattua kolmeen osaan. No, ylläri ylläri mun kakkupohjani plätsähti niin paljon, että just ja just sain sen leikattua nätisti kahteen osaan (ensi kerralla pitää ehdottomasti testata Kinuskikissan pyyhe vinkkiä). Mutta mitäpä tuosta. Sainpahan ängettyä enemmän moussea kakun väliin. Ja tuo mousse muuten on ihan mielettömän hyvää. Ehkä jos tekisin kakun täysin itselleni, olisin laittanut hieman vähemmän sokeria, niin että mousse olis jäänyt pikkasen kirpeämmäksi. Mutta kovasti tämä kakku keräsi kehuja, eli ei se ihan metsään voinut mennä. 

Suklaakakku vadelmamoussella


 Suklaakakkupohja:
300 g tummaa suklaata sulatettuna
300 g voita sulatettuna
6 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Vadelmamousse:
6 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 dl ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 -2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
300-400 g vadelmia soseutettuna

Kostutus:
sokerivettä

Suklaakreemi:
125 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
90 g tummaa suklaata

Suklaaganache:
1 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata

Valmista suklaakakkupohja mielellään täyttöä edeltävänä päivänä. Sulata suklaa ja voi erikseen mikrossa välillä sekoitellen. Anna hieman jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi muna-sokerivaahtoon vuorotellen sulatetun suklaan ja voin kanssa. Kaada (halkaisijaltaa 24 cm) voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50-60 minuutin ajan, kunnes kakkupohja on kypsä.
Valmista vadelmamousse. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne ensin mikrossa niin että saat ne soseutettua sauvasekoittimella. Paseeraa (= painele siivilän läpi) soseutetut vadelmat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto, sokerit ja vadelmasose keskenään erillisessä kulhossa. Kuumenna tilkka (n. 4 rkl) vettä mikrossa, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatelehdet kiehuvaan veteen haarukalla sekoittaen. Kaada liivateneste ohuena nauhana vadelmaseokseen. Lopuksi kääntele varovasti joukkoon kermavaahto.
Jos omistat reunavuoan (jossa ei ole pohjaa), kakku on helpoin koota siihen. Laita reunavuoka kakun ympärille täyttämisen ajaksi. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan ja täytä vadelmamoussella. Laita kakku jääkaappiin mielellään yön ajaksi hyytymään.

Valmista suklaakreemi. Sulata suklaa mikrossa 30 sekunnin välein sekoitellen. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt suklaa. Vatkaa tasaiseksi kreemiksi. Jos kreemi on liian jämäkkää levitettäväksi kakun päälle, voit lämmittää sitä muutaman sekunnin ajan mikrossa. Älä lämmitä kuitenkaan liikaa, ettei kreemi sula. Levitä kreemi ohuelti kakun pinnalle. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta kreemi jähmettyy.

Valmista suklaaganache. Rouhi suklaa metallikippoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen (älä keitä!). Kaada kuuma kerma rouhitun suklaan päälle ja sekoittele seosta varovasti niin, että suklaa sulaa. Tarvittaessa voit lämmittää suklaaganachea vielä liedellä, jos suklaa ei sula kokonaan. Anna suklaaganachen hiukan jäähtyä, jotta se ei ole liian löysää kaadettavaksi kakun päälle. Jäähtyessään ganache jähmettyy.
Koristele kakku haluamallasi tavalla.


Olipa muuten vaikea levittää tuota suklaaganachea. Ensin se oli liian löysää (ja samalla siis ehkä vähän liian lämmintä), koska vähän pääsi sulattamaan tuota päällistä. Seuraavan erän laitoin aika paljon jämäkämpänä, joka taas aiheutti sen, että suklaasula jätti tuollaiset hassut "lipat" kakun kylkiin. Ei siis ollenkaan valunut niin nätisti, kun olen muiden kakuissa nähnyt. Mutta mitäpä se näkö kun se maku.... 😜


Rippijuhlien konfirmaatio-osuus oli Maarian kirkossa Turussa. Jostain kumman syystä ihastuin aika kovin siellä olleeseen upeaan purjelaivaan, joka roikkui kirkon katosta. Olisi hauska tietää mikä tuon laivan tarina on...


Vielä kerran onnea Väinö ♥

4 kommenttia:

  1. Rippijuhla on herkkä juhla ainakin äidille, niistä on meidän perheessä vuosia ja vuosia, että se aika menee. Kaunis kahvipöytä ja miten ihana pöytäliina.
    Mitä kuuluu Koivurannan eläinystäville?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöytäliina taisi olla Jukka Rintalan kaitaliina, jos oikein juhlissa katsoin. Oli kyllä kaunis ja sopi hyvin tilaisuuteen.
      Koivurannan eläimille kuuluu hyvää, kiitos kysymästä! ♥ Yritän viikonlopun aikana rustailla parempaa päivitystä heidän kuulumisistaan, jonkun verran on tässä taas kuukauden aikana kaikkea tapahtunut.... :)

      Poista
  2. Suklaa ja vadelma sopivat niin hyvin yhteen, nam! Naantalin kirkossa on myös tuollainen vene. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makea ja hieman kirpsakka on kyllä hyvä yhdistelmä. En ollut ikinä ennen paseerannut vadelmia, mutta sehän kävikin näppärästi ja kukaan ei päässyt valittamaan että jää siemeniä hampaan väleihin! :)
      Kiitos vinkistä, pitääkin joskus käydä kurkkaamassa Naantalin kirkossa!!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)