perjantai 7. joulukuuta 2018

Itsenäisyyspäivän menu


Lupasin palata vielä Itsenäisyyspäivän ateriaan. Meillä oli vakaa aikomus aterioida jo hyvissä ajoin iltasella, mutta tosi yllättäen se taas vähän venähti. Syötiin lounas niin myöhään ja saunottiin useampi tunti, että väkisinkin se "juhla-aterian" valmistus siirtyi myöhäisempään iltaan. 
Homman nimi oli siis se, että sivusilmällä katseltiin Linnan juhlia ja toisella kädellä tehtiin ruokaa. 😁



Saatiin jo joku aika sitten peuran vasan sisä-ja ulkofilettä. Sisäfileet syötiin jo ja osa ulkofileistäkin. Ja koska niistä tuli niiiiiin pirun hyviä, niin päätettiin heti, että loput fileet syödään Itsenäisyyspäivänä. Ja sopiihan peura erittäin hyvin tähän isänmaa -teemaan. Eihän noiden pirulaisten seuraa voi enää missään oikein välttää, ei ainakaan täällä meillä päin.



En ole mikään suuren suuri riistalihan ystävä. Senpä takia siitä ei ole juuri koskaan mitään tullut laitettuakaan. Enkä tosiaankaan ole mikään expertti tässä hommassa, mutta muutamalla jujulla me saatiin ainakin liha onnistumaan ihan järjettömän hyvin. Ensinnäkin, kerrankin me muistettiin ottaa liha ajoissa huoneenlämpöön. Ja toiseksi paistettiin liha kunnon valurautapannulla. Ei ole tuollaista "rusketuspintaa" vielä lihaan ikinä tullutkaan. Mietittiin paistellessa, että olisko fileet pitänyt vielä uunittaa, mutta todettiin että eihän tuolla metsässäkään mitään uuneja ole. Leirinuotiolla ne sielläkin paistellaan. Joten vähän tunnustellen mentiin, että milloin fileet olisivat medium+. 

Tällä kertaa toinen filee oli aika lailla läpi kypsä ja toinen juurikin se medium+. Mutta molemmat aivan täydellisen makuisia. Mausteena vain suolaa ja pippuria. 



Ja mikäs sen paremmin kruunais kunnon aterian kuin hyvä viini. Oli pakko ostaa testiin tälläistä Portugalilaista joulupunkkua Al-Ria 2017. Näyttäis olevan Alkossa vain kausituotteena, jonka tietysti voi päätellä myös jouluisesta etiketistä. Viiniä suositeltiin erityisesti tummien liharuokien ja riistan kaveriksi. Viinissä maistui hieman luumu, hapankirsikka, mustaherukka sekä hento savu. Oikein toimiva viini ainakin tämän ruoan kanssa 👌



Peura sai kaverikseen itse tehtyjä lohkoperunoita, punaviinikastiketta (àla Blå Bland), uunijuureksia (porkkanaa, sipulia, valkosipulia, punajuurta), tuoresalaattia sekä superhyvää tonnikala-pastasalaattia. 😋



Ja jälkkäriksi mustikka-mansikkarahkaa. Tein rahkan tällä kertaa niin, että laitoin yhden purkin (2,5 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta sekä 500 g maitorahkaa. Mielestäni ei ollut niin hyvää kuin kermainen rahka, mutta tuo mies kehui tämän maasta taivaaseen. Makuasioita siis. Olihan tämä vähän keveämpää, eikä tullut sellaista ällöttävän rasvaista makua kitalakeen! 😁
Jälkkärin kanssa piti juoda kahvit, mutta koska kello oli jo niin paljon, tyydyttiin Jalokahviin! 😉


Ja sopivassa ähkyssä oli hyvä siirtyä sohvalle seuraamaan Linnan juhlien jatkoja! 😁

Mukavaa viikonloppua kaikille ❤

6 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta aterialta. Kyllä tuolla on kelvannut herkutella itsenäisyyspäivänä ja linnajuhlia katsoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ❤ ateria ei pelkästään näyttänyt hyvältä vaan myös maistui! Peura oli kyllä erittäin positiivinen ylläri mulle, koska yleensä riista ei kuulu ykkössuosikkeihin.

      Poista
  2. Ihanat herkut teillä! 😋 Ja oikein suomalaisella tavalla vietetty Suomen itsenäisyyspäivä ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä!! :) Sauna ja hyvä ruoka kuuluu melkeinpä aina meillä juhlapäiviin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)