keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Rapeat siemennäkkärit rosmariinilla


Hyvää joulun jatkoa kaikille ❤
Joulu oli ja meni. (Tai onhan tämä Tapaninpäiväkin toki vielä joulua!) Todella paljon vähemmällä kiireellä ja stressillä kuin yleensä, mutta niin vaan joulu tuli ilman niitäkin. Ja olipa jotenkin kiva joulu. Sitä aina tavoittelee niitä lapsuuden ihania jouluja, mutta eihän ne enää millään voi olla samanlaisia kuin silloin. Kun päästi tästä ajatuksesta irti, niin meillehän tulikin oikein rattoisa jouluaatto. Kerrankin oli jouluaatto täysin ilman aikatauluja. Ja se vasta olikin jotain. Ja ensimmäistä kertaa myöskin syötiin jouluaaton ateria kotosalla sekä aamusaunottiin ja "poreiltiin" ihan rauhassa.

Tänä vuonna vein joulumuistamisiksi moneen paikkaan, saaristolaisleivän kaveriksi, näkkileipiä. Näissä rapsakoissa leivissä makua tuovat erilaiset siemenet sekä kuivattu rosmariini. Olen tehnyt näitä kotiinkin jo muutaman pellillisen. Tykkään syödä näitä juustosiivun ja graavikalan kanssa, nam! 😋 Ohje on Leivotaan -lehdestä nro 7/2014. 

Rapea siemennäkkäri rosmariinilla 
1 pellillinen


1 dl härkäpapujauhoja
3/4 ruisjauhoja
3/4 dl kaurasuurimoita
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
1-2 maustemittaa kuivattua rosmariinia
1 rkl vaaleaa siirappia
2 dl vettä
sormisuolaa

Säädä uuni 160 asteeseen. 
Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa paitsi vesi. Kiehauta vesi ja lisää muihin aineisiin. Sekoita taikinaksi. 
Kauli taikina pellillä ohueksi pellin kokoiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Ripottele taikinalle sormisuolaa. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Leikkaa näkkäri ruuduiksi taikinapyörällä tai veitsellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä. Taita näkkäriruudut varovasti irti. 



Ohjeessa oli käytetty vehnäjauhoja, itse käytin härkäpapujauhoja. Eli jauhot voi vaihtaa ihan täysin mieleisikseen. Härkäpapujauhon etu on sen terveellisyys. Jauhot ovat erittäin runsas kuituisia ja proteiinipitoisia. (Proteiinia 28,8 g/100 g, ravintokuitua 13,6 g/100 g)



Tässä vielä vähän tunnelmia meidän jouluaatosta. Palataan joulupäivään sitten omassa postauksessaan. 

Viski sai joulupukilta uuden ystävän 😂

6 kommenttia:

  1. Nam! Tää ohje menee testiin. Oon maistanut Livonsaaren leipomon rosmariini-näkkäriä, ja on super namia. Josko tästä tulisi samankaltaista. :) Mukavaa viikon jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun oli pakko oikein googlettaa tuo Livonsaaren leipomo ja tajusin, että itsekin olen muutaman kerran ostanut heidän leipää. Tosin sitä Tattaraista. Sekin on ihan superhyvää! :)
      Kannattaa testata! Jauhoja ja mausteita vaihtelemalla saa varmasti omaan makuun sopivia näkkäreitä. Samoin, mukavaa viikon jatkoa! <3

      Poista
  2. Viime jouluna mekin vietettiin kaksistaan aattoa ja vasta iltasella mentiin perinteisesti siskon perheen tykö. Olipa ihana kattaa kahdelle ja syödä ihan rauhakseen. Nuin teemme kyllä ensi joulunakin! Tämän vuoden (vuoden ainut) joululounas oli kyllä pettymys ja meinasi ihan kyynel vierähtää poskelle. Ajattelin, että onpas kiva mennä anoppilaan valmiseen pöytään, kun oma keittiö on rempan alla ja kutsu kävi sinne syömään. Anoppi onkin laiskistunut; Ei minkäänlaista joulukattausta ja valmiita laatikoita... ei minkäänlaista joulutunnelmaa. Minä, kun jouduin jouluihmisenä oman kodin joulutunnelmasta tänä vuonna tinkimään niin olisin nyt odotanut jouluaterialta vähän enemmän, kuin kesäisiä tulppaani tabletteja jne. Me ei kumpikaan edes töissä saatu tänä joluna jouluaterioista nauttia niin jäi kyllä todella vaisuksi tämän vuoden "jouluähky". Ihana ilta siskon luona onneksi pelasti aaton. <3 Anteeksi, tuo papatukseni, mutta oli ihan pakko vähän purkautua, kun enhän mä nyt anopillekkaan voinut pettymystäni näyttää (oman pääni sisälläni vain manailin..) :,D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin tiedän tuon tunteen!!! ;)
      Olinkin jouluaattona ihan superonnellinen siitä, että kerrankin aattona oltiin omassa ruokapöydässä. Meillä tosin kattaus oli pelkästään pikkukuusi pöydällä ja muutama kynttilä! :) Onneksi mun äiti pisti taas Joulu-ja Tapaninpäivinä niin upean kattauksen että huh huh! Kyllähän se kaunis kattaus on puoliruokaa.

      Poista
  3. Ei hitsi, pitäisin tehdä siemennäkkäriä! Tämä kuulostaa kivalta ohjeelta , kun on härkäpapujauhoakin. Testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ja mun mielestä tuo härkäpapujauho oli positiivinen ylläri.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)