torstai 17. maaliskuuta 2022

Kastikkeita katkaravuista: Skagenröra & katkarapuhöystö

 
 

Äitini oli tehnyt joulupöytään ihan mielettömän hyvää skagenröraa ja sain vinkin, että resepti oli K-ruokalehdestä nro 11/21. Sattumalta itselläni oli sama lehti tallessa ja taitettuna juurikin tuon samaisen reseptin kohdalta! 😁 Viime viikolla kun hyvät ystävät tulivat kylään ja teimme heille ruokaa, päätimme että ruoka koostuu pääasiassa kalasta. Ensin piti tehdä myös kalainen kastike savulohelle ja uunilohelle, mutta päädyin kuitenkin tähän skagenröraan, koska tiesin sen varmasti toimivaksi kastikkeeksi. On pakko nyt kirjata ohje tänne blogin puolellekin talteen, koska veikkaan että tätä kastiketta tulee kesän aikana tehtyä uusien perunoiden kaveriksi aika usein. Toinen suosikkikastikkeemme uusien perunoiden kanssa on tämä 👉kalamiehen viettelys

Skagenröra

2 pss (à 180 g) katkarapuja (pakaste)
1 pieni punasipuli
1½ dl majoneesia
1 prk (150 g) ranskankermaa
½ dl tilliä hienonnettuna
½ rkl sitruunanmehua
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa

Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kuori ja hienonna punasipuli.
Sekoita majoneesi ja ranskankerma keskenään. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita. Anna makujen tasoittua hetki kylmässä ennen tarjoilua.


 

Tarjoushaukkana ostin katkarapuja pakkaseen kerralla kolme pussia ja kun muikutkin sattuivat olemaan tarjouksessa, niin ei ollut vaikea keksiä että teen myös muikuille jonkinlaisen katkarapukastikkeen. Tällä kertaa testasin Sari Spåran Meren maku -kirjasta löytyvää katkarapuhöystöä. Hieman muokkailin ohjetta sen mukaan mitä jääkaapista löytyi. Tämä oli huomattavasti sitruunaisemman makuinen kastike kun tuo skagenröra ja sopikin hyvin suolaisille, paistetuille muikuille. Kannattaa kuitenkin varovasti lisäillä sitruunamehua, ettei kastikkeesta tule liian kirpsakkaa.

Katkarapuhöystö


180 g katkarapuja (pakaste)
½ dl ruohosipulia
1 pieni punasipuli
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1-3 rkl sitruunanmehua
2 tl (Dijon) sinappia
1/4 tl cayennepippuria

Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne.
Hienonna punasipuli ja ruohosipuli.
Yhdistä kaikki aineet keskenään ja mausta. Aseta jääkaappiin hetkeksi, jotta maut kerkeävät tekeytyä. Tarjoa esim. uuniperunoiden lisukkeena tai leivän päällä. 



Lumi sulaa näillä auringonpaisteilla pikkuhiljaa. Ja nimenomaan hyvin pikkuhiljaa. Jotenkin luulisi, että kun päivälämpötilat huitelevat kymmenessä asteessa, olisi lumet jo sulaneet pihasta. Mutta kovat yöpakkaset ilmeisesti aiheuttavat sen, että sulaminen on hitaan puoleista. Toisaalta hyvä niin, koska maa ja kaikki kaivot ovat jäässä, jolloin ehkä vältytään pahimmilta tulvilta kun sulaminen tapahtuu hitaasti.




Eilen kairailtiin jäälle muutama reikä, jotta nähtäisiin kuinka paljon jäätä vielä on rannassa. Ja jäätähän oli todennäköisesti ihan pohjaan saakka. Ei viitsinyt kairata niin pitkälle, ettei terä suotta tylstyisi, mutta jäätä kyllä riittää. Milloinkohan on se aika että saadaan vene laskettua vesille omasta rannasta...? Ehkä toukokuun alussa...? 🙈



Navettabaarin terassilla alkaa olla jo mukavan lämmin istuskella. Etenkin kun juuri tähän kohtaan harvoin osuu tuuli. Viikonlopuksi Pekka Pouta lupasi sen verran lämmintä, että tekisi oikein mieleni leipoa jotakin, jotta voi sit terassilla nautiskella keväiset päiväkahvit. 😍😎


2 kommenttia:

  1. On teillä upeat puitteet/ihana maalaismiljöö ja navettabaarikin! Olisi kiva kurkistaa navettabaarin sisälle?
    Kiitos taas viime aikojen herkullisista ohjeista.
    Täällä Espoossa on myös vielä kunnolla lunta ja järvissä myös paksut jäät. Ehkä se pikku hiljaa kesä tulee...

    Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupaan tehdä navettabaarista oman postauksensa, KUNHAN saamme sen ensin siivottua taas ns. käyttökuntoon! Talven jäljiltä sinne aina vähän kertyy säilytykseen erinäistä tavaraa, mutta veikkaanpa että aika pian alkaa olla baarin siivouksen aika.
      Eiköhän ne lumet ja jäät siitä sula, kun nyt viikonloppunakin on luvattu jopa +15 asteen lämpötiloja eli aurinko varmasti pääsee tekemään "tuhojaaan" lumipeitteelle! :)
      Aurinkoista viikonloppua! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)