perjantai 17. lokakuuta 2014

Mitä parhainta sairasteluruokaa - jauhelihakeittoa & sämpylöitä


Sairastelu aiheuttaa aina sitä, että hellan ääressä ei aikaa juurikaan jaksa viettää eikä kauppaankaan oikein pääse (enkä viitsi vaivata isäntää kaupassa käynnillä). Ollaan siis tehokkaasti syöty pakastinta tyhjäksi tällä viikolla. Koska kurkku on ollut niin pirun kipeä ja nieleminen vaikeaa, on soppa mitä parhainta ruokaa tälläisessä tilanteessa.

Jauhelihakeitto


1 rkl rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1/2 tl suolaa
2 l vettä
1/2 kg perunoita (kiinteämaltoinen)
1 iso sipuli silputtuna
150 g palsternakkaa
150 g lanttua
150 g juuriselleriä
2 isoa porkkanaa
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
1-2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
5 valkopippuria
1 ruukku persiljaa

Kuumenna öljy kattilassa ja paista naudan jauheliha kypsäksi käännellen.
Mausta suolalla.
Lisää vesi ja kiehauta.
Kuori perunat, sipuli, palsternakka, lanttu, juuriselleri ja porkkanat.
Paloittele sopiviksi suupaloiksi ja lisää kiehuvaan veteen.
Lisää joukkoon liemikuutiot, laakerinlehdet ja mauste- ja valkopippurit.
Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes kasvikset ovat sopivan kypsiä.
Tarkista liemen maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
Silppua lopuksi joukkoon persiljaa.


Soppa sai kaveriksi pakastimesta löytyneitä porkkana-kaurasämpylöitä, KLIK. Minulla on muuten makutottumukset hieman muuttuneet keiton lisäkkeiden kanssa. Ennen sopan kanssa piti ehdottomasti olla ruisleipää. Nyt kaipaan sopan kanssa omatekemiä sämpylöitä. Ja kalasopan kanssa näkkileipää. Nam! Niin ne makutottumukset vaan muuttuu.


Tämä Hra Virtapiikki (sunnuntaina jo 5 kk:tta vanha) on hyppinyt seinille kun emäntä on sairastanut... Josko tämä tauti tästä menisi jo pian ohi ja päästäisi kunnon metsälenkille! ♥ Kyllä on taas kisut saaneet kyytiä, kun poitsulla on ollut vähän tekemisen puutetta.

Oikein mukavaa (ja tauditonta) viikonloppua kaikille! ♥


keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Taco-piiras (gluteeniton)


Me todettiin isännän kans, et tän nimen on pakko olla piirakas, eli piiraan ja munakkaan sekoitus! :) Ihana iltapala ja korvaa kyllä hienosti juhlapöydässäkin normaalin suolaisen piirakan. Sopii myös keliaakikoille, tosin kannattaa ensin tarkistaa tacomausteen ainesosat, mikäli sitä käyttää. Ohjeen olen löytänyt Mau!kas-ruokablogista.


Taco-piiras


Pohja:
4 kananmunaa
1 dl parmesanraastetta (käytin emmentalia)
100 g raejuustoa
½ dl kermaa
½ dl ranskankermaa
voita vuoan voiteluun

Täyte:
400 g jauhelihaa
2 rkl tacomaustetta (tai oman maun mukaan)
2 kynttä valkosipulia
1 rkl tomaattipyrettä
 ½ dl vettä (tai maustepussin ohjeen mukaan)
sipulia
jalapenoja
n.100 g kirsikkatomaatteja
½ dl ranskankermaa
1 dl kermaa
2 dl (n.100 g) juustoraastetta

Aloita valmistamalla pohja. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää loput pohjan aineet ja sekoita hyvin. Voitele uunivuoka ja kaada pohja vuokaan. Paista 225 asteessa kullanruskeaksi (n.15 min). 
Valmista sillä välin täytteet. Ruskista jauheliha ja lisää siihen valkosipulit murskattuna, tacomauste, tomaattisose ja vesi. Sekoita hyvin ja anna hautua niin, että vesi haihtuu. Pilko sipuli renkaiksi ja jalapenot viipaleiksi. Halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa keskenään kermat ja juustoraaste.
Anna pohjan hieman laskea uunista tultua, ennen kuin laitat täytteet päälle. 
Kaada jauheliha pohjalle. Aseta päälle sipulirenkaat, jalapenot ja tomaatit. Kaada juustokermaseos täytteiden päälle.
Paista vielä n. 15 minuuttia, kunnes juusto ottaa hieman väriä ja piiras näyttää hyvältä.


P.S. Suoraan uunista otettuna piiraan täyte on vähän lirua eikä piiras välttämättä pysy kasassa, mutta hetken jäähdyttyään ja vetäydyttyään piirakka pysyy hyvin kasassa.


 Isännällä oli eilen synttärit ja kysyin haluaako hän että leivon jotakin. Muuta toivetta ei tullut, muuta kuin että työkavereille ja jääkiekkoporukalle pitäis jotain leipoa. Olin aika yllättynyt mitä hän halus töihin viedä - porkkanakakkua. Tein taas tällä ylihelpolla Cebicin ohjeella, KLIK. Ollaan tää todettu ihan superherkulliseksi!  


Ja miksei porkkanakakku erityisen hyvin sovi myös syksyyn, meillä sitä vaan yleensä tehdään aina pääsiäisenä. Koristelut oli vaan vähän keväiset, kun sattui vielä löytymään kaapista yksi pussi suklaamunia! :)


 Nyt on mulle sit iskenyt joku ihme syyskuumeilu ja järkky kurkkukipu...blaah...voimat ihan loppu! Tänään ollaan Viskin kans vaan maattu ja katseltu vanhoja leffoja dvd:ltä. Voihan sitä päiviä välillä näinkin viettää! ♥

tiistai 14. lokakuuta 2014

Jauhottomat letut


Tulipahan kokeiltua jauhottomia lettuja. Monissa blogeissa on jo pitkän pitkän aikaa kohistu banaaniletuista, mutta mua ei ole oikein se ohje houkuttanut kokeilemaan. Myrkynkeittäjä -blogista löytyi hieman toisenlainen jauhottomien lettujen ohje, jota oli pakko testata. Mun mielestä näissäkin vaan maistui jotenkin ihan liikaa kananmuna. Ehkä suolaisten lättyjen pohjana tää olis ihan ok, mutta en oikein lämminyt näille kermavaahdon ja hillon kanssa....


Jauhottomat letut

 6 kananmunaa
3 dl kermaa
2dl vettä
2rkl psylliumia
suolaa
Voita paistamiseen

Vatkaa munien rakenne rikki.Kaada sekaan kerma, vesi, psyllium ja suola. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Anna taikinan turvota 15min. Jos taikina tuntuu liian paksulta, voit lisätä vettä tai kermaa sen verran, että paksuus on hyvä.
Paista letut voissa pannulla. Anna paistua hitaasti rapeaksi molemmin puolin. 
Tarjoile mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa! :)


Viskillä on muuten ensimmäinen koiranäyttely takanapäin, tuloksena L2. Näyttelypäivästä voi käydä lukemassa lisää Viskin omasta blogista, KLIK.


On meillä hieno pentu!! ♥

maanantai 13. lokakuuta 2014

Tomaatti-jauheliha-mascarponelasagne


Vitsi mikä nimihirviö! :) Tämä ohje löytyi mammalle tulevasta Seura-lehdestä. Otin ohjeen äkkiä visusti talteen ja pakkohan sitä oli heti kotiinpäästyä testata.
Tämä oli ohjeen mukaan täysin lihaton lasagne, mutta itse lisäsin ohjeeseen 700 g nauta-sikajauhelihaa. Lisäksi keitin hetken aikaa tuota tomaattikastiketta, vaikka ohjeessa käskettiin vaan sekoittamaan kaikki ainekset yhteen.
Ja hyvää lasagnea tuli, pienellä vaivalla. Kannattaa testata!

Tomaatti-mascarponelasagne


Tomaattiseos:
2 prk säilöttyjä minitomaatteja (en löytänyt kaupasta, joten käytin 1 prk:n säilöttyjä tomaatteja & 1 prk:n tomaattimurskaa)
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 dl hienonnettua basilikaa
1-1,5 tl suolaa
0,5 tl murskattua mustapippuria
2-3 rkl sokeria
(700 g jauhelihaa + mausteet)

Juustoseos:
500 g mascarpone-tuorejuustoa
0,5 dl vettä
1 tl chilijauhetta
ripaus suolaa
6-10 lasagnelevyä

Pinnalle:
n. 100 g taleggio juustoa viipaleina (käytin 100 g emmental raastetta)

Sekoita tomaattiseoksen ainekset keskenään. JOS käytät jauhelihaa, paista jauheliha ja mausta. Voit sekoittaa tomaattiseoksen ainekset suoraan pannulle ja antaa seoksen kiehahtaa hetken.
Notkista mascarpone vedellä ja lisää mausteet.
Kokoa tomaatti-ja juustoseoksista sekä lasagnelevyistä kerroksittain lasagne keskikokoiseen, voideltuun uunivuokaan. Asettele pinnalle juustoviipaleet.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Peitä vuoka foliolla ja anna vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.


Olettekos muuten seuranneet mediasta keskustelua viski-sanan käytöstä?! Pitääköhän meidänkin nyt vaihtaa koiramme nimi! :D Tai vähintään Viskin blogin nimi pistää vaihtoon.... ;)


On tämä kans varsinainen holhousyhteiskunta....

perjantai 10. lokakuuta 2014

Korvapuusteja

 

 Kansallista Korvapuusti päivää vietettiin 4.lokakuuta. Ja kyllähän meilläkin sitä vietettiin, mutta vain muutamaa päivää virallista päivää myöhemmin.
Tällä kertaa tuli suht hyvännäköisiä pullia. Vieläkin olisi saanut valmiita pullia kohottaa vähän kauemmin. Mutta kelpas ne pullat kyllä tälläisenäkin... ;)

Korvapuustit (n.20 kpl)



Taikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
7 dl + 5-7 dl vehnäjauhoja
1.5 dl juoksevaa margariinia

Lisäksi:
juoksevaa margariinia tai muuta rasvaa
tummaa ruokosokeria (tai tavallista)
kanelia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liuota joukkoon. Lisää sokeri.
Lisää 7 dl jauhoista, suola ja kardemumma. Vatkaa yleiskoneen täydellä teholla pari minuuttia. Laita teho minimille ja jatka jauhojen lisäämistä pikku hiljaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Sekoita lopuksi joukkoon rasva. Laita kulho esim. lämmintä vettä sisältävään altaaseen ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinanpalat kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi n. 20 x 60 cm levyksi. Sivele päälle reilusti rasvaa ja ripottele sokeria ja kanelia maun mukaan. Kääri tiukahkolle rullalle, jätä sauma rullan alle. Leikkaa vinottain palasia, joiden toinen reunat on hieman toista kapeampi. Käännä paloja hieman pystyyn niin, että kapeampi osa on ylöspäin ja leveämpi pöytää vasten. Paina sormella aivan keskeltä reilusti pöytään kiinni. Näin korvapuustit pysyvät parhaiten muodossaan. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Voitele munalla. Jos haluat pullista kokonaan munattomia, voitele vesi-siirappia tai maito-siirappiseoksella. Ripottele pintaan vielä raesokeria. Paista 220 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes puustit ovat saaneet pintaansa kauniin värin.


 Pullavahti-Viski oli eilen päivän perhepäivähoidossa (vanhempieni luona) :) kun minä olin itse töiden puolesta koulutuksessa. Alku oli aikamoista show:ta. Viski on kyllä tottunut olemaan veljeni lasten kanssa, mutta he osaavat niin hyvin olla koirien kanssa, että antavat koirien olla rauhassa ja sitä kautta myös koirat antavat heidän olla rauhassa. Mutta lapset, jotka eivät ole oikein tottuneet koiriin, kiljuvat, huutavat, heiluttavat käsiä, juoksevat karkuun ja miten reagoi tähän pentukoira. No tietenkin saamalla sekokohtauksia. Onneksi päivä meni loppupeleissä hyvin ja vahingoiltakin säästyttiin.

Mulla oli suuria leivontasuunnitelmia eiliselle päivälle, mutta kaikki vesittyi kun olin niiiiin raivona erään entisen läheisen ihmisen käytöksestä. Meni koko yökin miettien kuinka ihmiset voivat olla niin julmia toisilleen...ARGH!

 No, josko tänään pystyisi jo terapialeivontaan! Ja ainakin pitkä metsälenkki Viskin (ja hoitokoira Moonan) kanssa varmasti auttaa asiaan! ♥
Ja pidettäköön tämä Arjen timantteja- blogista lainattu ajatus aina mielessä: 

"Turhat, aiheettomat mölyt voi jokainen pitää mahassaan. Ne syövät ilon, tappavat luovuuden ja motivaation, lopettavat avoimen keskustelun. Niistä ei ole kenellekään mitään hyötyä tai iloa. Tuskin edes sille mölymaijalle tai -matille itselleenkään. Ei herkkänahkainen tarvitse olla, eikä ottaa itseensä noita mölytyyppien puheita, mutta miksi kenenkään pitäisi edes joutua kuuntelemaan sellaisia."

Näihin sanoihin on hyvä toivottaa kaikille mukavaa viikonloppua!!! ♥


torstai 9. lokakuuta 2014

Koskenlaskijan makaronilaatikko


Olen ennenkin tainnut mainita, että makaronilaatikko ei oikein ikinä oo kuulunu mun lempiruokiin. Silti sitkeesti aina yritän testata erilaisia versioita, että josko sieltä vaikka löytyis joku mistä tykkäisin. En tiedä mikä pakkomielle mulla on saada makaronilaatikosta superherkkua, eikös sen tarkotus ole ollakin pelkkä perusarkiruoka...?! 
Tämäkin versio oli ihan ok, mutta en välttämättä tee toiste. Makaronilaatikosta ylipäätään tykkäävien tämäkin ohje kannattaa tietenkin testata! 

Koskenlaskijan makaronilaatikko


1 pussi (400 g) makaronia
700 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 tl mustapippuria rouheena
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 pak (250 g) Valio Koskenlaskija voimakas sulatejuustoa
tomaattia

Keitä makaronit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada lävikköön ja huuhtele juoksevalla vedellä. Ruskista jauheliha rasvassa. Lisää hienonnettu sipuli. Paista kunnes sipuli pehmiää. Mausta.
Kuumenna 1 litra vettä ja sulata siihen 2 lihaliemikuutiota sekä paloiteltu sulatejuusto. Sekoita ja kuumenna, kunnes seos alkaa olla tasaista.
Yhdistä suorakaiteen muotoisessa tilavassa vuoassa makaronit ja jauhelihaseos. Kaada päälle juustoliemi. Siivuta päälle tomaattia väriä ja makua antamaan.
Kypsennä 175 asteessa n.45 min tai kunnes se on kypsää.


Olettekos muuten koskaan testanneet paistaa makaronilaatikkoa pannulla...? Paistettu makaronilaatikko on jopa minunkin makuuni erittäin suun mukaista! :)


keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Broileri-pekonipastasalaatti & pataleipä


Ei viikkoa ilman uutta pastasalaattiohjetta! Ai miten niin meillä kuluu huimat määrät näitä salaatteja aina viikottain... :D Olen joskus miettinyt että mitä ihmettä jos meillä olis vielä lapsiakin, niin mehän oltas jo konkurssissa. Nyt on vaan yks mies, yks koira ja kaks kissaa, jotka kaikki syö kuin hevoset. Mitään muuta ei ehdi kun kokkaamaan. Sit joutuis jo hankkimaan suurtalouskeittiön jos siihen lisäis vielä muutaman muksun...huh huh....
No, mutta mennään nyt kuitenkin tällä nykyisellä kokoonpanolla eteenpäin & tässä sitä uutta pastasalaattiohjetta. Ohjeen olen ottanut jo kauan sitten talteen Mau!kas-ruokablogista.

Broileri-pekonipastasalaatti


1 pkt pekonia
300 g broilerisuikaleita (marinoitu, esim. hunaja)
2-3 dl makaronia
200 g salaattijuustokuutioita
1 tlk ananasta
100 g kirsikkatomaatteja
200 g kurkkua
200 g jäävuorisalaattia

Kastike:
1 prk kermaviiliä
1 rkl hunajaa
1,5 tl chilijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl mustapippurirouhetta
aiolia oman maun mukaan

Paista pekoni rapeaksi. (Uunissa 225 astetta noin 10 minuuttia. Tai paista pannulla.)
Pilko jäähtynyt pekoni. Keitä ja valuta makaroni. Kypsennä broileri. Pilko muut ainekset.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Heitä kaikki ainekset kulhoon. Lisää kastike pastasalaattiin ja sekoita kaikki ainekset keskenään.


  Pastasalaatti sai kaverikseen tuoretta pataleipää. Tätä ei ehkä voita mikään.... Mun olis ihan mahdoton yrittää vieroittua tuoreesta leivästä, ellei sitten ihan hengenlähtö olis kyseessä. Niin hyvää on just uunista otettu tuoreleipä. Vähän vaan voita päälle ja se on siinä!

Vaivaamaton pataleipä


4 dl viileää vettä
15 g tuorehiivaa
1½ tl suolaa
½ dl spelttijauhoja
½ dl ruisjauhoa
6-7 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää vehnäjauhot erissä. Speltin karkeudesta riippuen vähempi jauhomääräkin voi riittää. Taikinan on tarkoitus olla löysähkö, mutta ei kuitenkaan ihan juokseva. Jätä taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi tai pidemmäksi aikaa.
Ota taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmakuplat taikinasta pois ja pyöräytä taikina huolimattomasti pyöreäksi. Laita pata uuniin kuumenemaan 20-30 minuutiksi 230 asteeseen. Ota pata uunista, ripottele hieman jauhoja padan pohjalle varmistaaksesi ettei leipä tartu, laita leipä pataan ja pata kansi päällä uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi padan päältä ja paista vielä 10-15 minuuttia.


Sunnuntaina käytiin lenkillä Tammelassa, Saaren kansanpuistossa KLIK.
Isäntä otti lenkkeilyn ihan tosissaan kuntoilu mielessä ja keksi puista jos jonkinmoisia kuntoiluvälineitä. Viski oli ihan ihmeissään, että mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu, iskä temppuilee puissa! :D
Saiskohan koiranki opetettua kiipeilemään puissa..... ;)


tiistai 7. lokakuuta 2014

Smetana-uunilohi


Nyt alkaa itse pyydetyt Tornionjoen lohet olemaan syötynä... Parit sopat saadaan vielä keitettyä ja ainakin yksi filee taitaa olla. Sit odotellaankin vaan vesien kylmiimistä ja sitä että ahti olisi suotuisa isännälle kun lähtee taimenta pyytämään! :)
Smetana toi erittäin hyvää makua lohelle, kannattaa testata! Itse olen tätä ennen uunikalaan laittanut aina vain pelkkää kermaa.


Smetana-uunilohi


n. 600 g lohta (lohifile)
1 prk smetanaa
2 dl kermaa
puolikas sitruuna
1 sipuli
1-2 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Aseta lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
Purista päälle puolikkaan sitruunan mehu.
Leikkaa sipuli renkaiksi (tai puolirenkaiksi) ja asettele kalan päälle.
Sekoita kerma, smetana ja sitruunapippuri keskenään.Kaada seos kalan päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 25-35 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
Me nautimme lohesta pakastekasvisten kanssa, jotka lämpisivät uunissa samaan aikaan kalan kanssa.


 Jos muuten ette vielä ole testanneet tätä superhyvää jauheliha-tuorepastalaatikkoa KLIK, niin ottakaahan vaikka tällä viikolla agendalle! Meillä tästä on tullut herkkua, jota tehdään lähes joka viikko.


Kiitokset reseptistä Kääpiölinnaan!! ♥
P.S. Kannattaa suosiolla tehdä heti kaksinkertainen annos.... ;)


maanantai 6. lokakuuta 2014

Mustapekka-naudanlihapataa & maailman parhaita valkosipuliperunoita


Oih, oih ja voih!! 
Tein perjantaina niiiiin hyvää ruokaa, että kyllä huokailtiin isännän kanssa moneen otteeseen! Molemmat reseptit löytyivät Ruokasurffausta -blogista. Voin sanoa, että valkosipuliperunat tehdään meillä tästä lähtien juurikin tämän reseptin mukaan. Aiemmin olen vain heittänyt perunat, kermat ja mausteet vuokaan ja laittanut uuniin. Mutta en enää, nyt jaksan nähdä tämän vaivan! Ja tuo pata oli ihan mielettömän herkullista. Alkuperäisessä ohjeessa se oli tehty porosta, minä tein tällä kertaa naudanpaistista. Seuraavaksi aion kokeilla tätä samaista pataa peuranlihasta. Ja tuota lihojen marinoimista omenasiiderissä ei kannata jättää väliin. Antoi kyllä erittäin pirtsakkaa makua pataan.

Mustapekka-naudanlihapata 


n. 1 kg naudanpaistia
2 pientä tölkkiä kuivaa omenasiideriä

3 pientä sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
4 laakerinlehteä
½ rkl rosepippureita
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 paketti Mustapekka-juustoa


Leikkaa liha suupaloiksi ja laita kuivaan omenasiideriin marinoitumaan pariksi tunniksi huoneenlämpöön.
Paista marinoinnin jälkeen lihapalat pienissä erissä pannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja tuoreella mustallapippurilla kaikki lihapalat paiston yhteydessä.
Paista hienonnetut sipulit samassa pannussa.
Kun olet paistanut kaikki, kaada n. 2 dl vettä pannulle ja raaputa kaikki maut pannulta mukaan huuhdeliemeen. Ota liemi talteen
Keitä samalla marinointisiideriä toisessa kattilassa. Tarkoitus on tiivistää makua. Pinnalle kertyy paljon valkoista vaahtoa. Kuori se kaikki pois. Valkoinen vaahto on lihan epäputauksia ja niitä ei olisi hyvä saada ruokaan enempää.
Laita paistetut lihat, paistettu sipuli, hieman pienennetty valkosipuli, kokoonkeitetty marinadi ja huuhdeliemi pataan. Lisää laakerinlehdet ja rosepippurit mukaan.
Hauduta pataa 200 asteisessa uunissa n. 2h (tai kunnes liha on mureaa). Kurkkaa pataan välillä ja lisää tarvittaessa hieman vettä.
Lisää lopussa kuohukerma ja Mustapekka-juusto pataan ja hauduta vielä hetki.


Valkosipuliperunat


1 kg perunoita
3-4 yksikyntistä valkosipulia
4 dl kermaa (minulla oli 2 dl kuohukermaa ja 2 dl 15% ruokakermaa)
suolaa
pippuria

Aloita kuorimalla perunat ja leikkaamalla ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.
Kun olet leikannut kaikki viipaleet, ota niitä pari kourallista kerrallaan lävikköön ja huuhtele hyvin kylmän vesihanan alla. Perunoista poistetaan tärkkelystä huuhtelemalla ja silloin niistä ei tule mössöä uunissa.
Kun olet huuhdellut kaikki perunat kaada taas pari kourallista kerrallaan keittiöpyyhkeen päälle. Kuivaa perunat mahdollisimman huolellisesti jottei niistä tule vetisiä. Kuivaa kaikki perunat ja laita puhtaaseen kuivaan astiaan odottamaan.
Raasta valkosipulit valmiiksi. Raastamalla valkosipulista tulee intensiivisemmän makuista ja on huomattavasti miellyttävämpää syödä pienennettyä valkosipulia kuin isoja könttejä
Kuumenna kattilassa / kasarissa / wokissa pieni määrä öljyä. Laita öljyyn pieni määrä valkosipulia paistumaan. Lisää pari kourallista perunoita ja paistele niitä hetki yhdessä kunnes perunoista tulee hieman kuultavia. Mausta tässä vaiheessa suolalla ja mustallapippurilla perunat. Muista, että perunat vaativat melko paljon suolaa, että maistuvat miltään.
Kaada valkosipuli-perunaseos vuokaan ja ripottele vielä hieman tuoretta valkosipulia tasaisesti päälle.
Toista sama kaikkien perunoiden ja valkosipulien kohdalla; paista, mausta, kaada vuokaan ja lisää tuoretta valkosipulia.
Kun kaikki perunat ovat käsitelty, kaada päälle 4 dl kermaa.
Paista valkosipuliperunoita 200 asteisessa uunissa n. 1h. Ota perunoihin väri päälle ensin ja peitä sen jälkeen loppuajaksi leivinpaperilla tai foliolla.
Anna tasaantua hetki ennen tarjoilua.


torstai 2. lokakuuta 2014

Maailman paras suklaakakku

..ja mielipide siis on täysin tädin ja tädin kultanuppujen! ♥


Veljeni lapsista kaksi keskimmäistä olivat tehneet tämän ihanuuden hiekkalaatikolle ja pyysivät mua ottaan siitä kuvia, jotta voin laittaa ne sit "sinne mun nettiin".
Ja kakun ohje kuulemma on seuraavanlainen:

pari kiloa hiekkaa
hieman kuravettä
ja päälle koristeita koristeomenapuusta



Ei ole tainnut omena kovin kauas puusta pudota!! ♥

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Omenakakku


Just viime viikolla väitin isännälle, että mun osalta omenareseptit on taas käsitelty tältä syksyltä. Ja tässä sitä ollaan, taas! :) Ja tämä ohje inspiroi vielä AINAKIN yhteen kokeiluun....
Olen tallentanut tän ohjeen Maistuis varmaan sullekin! -blogista jo pari vuotta sitten. Ohje on alunperin Mustikkasuun -blogista. Ihan alkuperäisessä ohjeessa oli kakun kuorrute tehty tuorejuustosta. Päätin nyt kokeilla ensin tätä sulatejuustoista versiota. Ensi kerralla sitten tuorejuuston kanssa. 
Kiitos omenaraasteen, kakku oli erittäin mehevä. Jos on oikein happamia omenoita, niin kakun päälle sopisi hyvin myös kanelikerma. Nam, ehkä pakko kokeilla.... ;)

Omenakakku


Pohja:
2 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl omenaraastetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl öljyä

Vuokaan:  
margariinia ja korppujauhoa

Kuorrutus:
200 g maustamatonta sulatejuustoa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
n. 1 - 1 1/2 dl tomusokeria

Pinnalle: 
mantelilastuja
 
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi. Lisää muut ainekset ja sekoita.Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin 35 minuuttia. Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.


Tämä poitsu nyt ei liity omenoihin millään tavalla, mutta eksyy jostain kumman syystä silti tähän blogiin vähän väliä...♥