tiistai 24. syyskuuta 2013

Etelän piirasta & chilien säilöntää

 Nyt on meneillään joku suolaisten piirakoiden leivonta innostus! :) Eilen tuli taiottua iltapalaksi tälläinen Ulla Svenskin "Suloiset suolaiset" -kirjasta löytynyt piirakka. Ja tämä oli niiiiiiiin hyvää!!!!! Olisi pitänyt tehdä kerralla koko pellillinen. Piirakan tulisuutta pystyy itse säätelemään jauhelihan mausteilla ja jättämällä jalapenot pois piirakan päältä.


Etelän piiras



Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
1/4 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa

Täyte:
100 g levittyvää sulatejuustoa
400 g naudan jauhelihaa
½ tl suolaa
½ tl cayennenpippuria
2 pientä sipulia
½ punaista paprikaa
100 g maissia

Päälle:
3 dl juustoraastetta
4 kananmunaa
tulisia jalapenoja

Valmista pohja nyppimällä vehnäjauhot voihin. Lisää vesi, suola ja basilika. Sekoita taikina tasaiseksi.
Ruskista jauheliha pannulla. Lisää mausteet ja silputtu sipuli. Pilko paprika pieniksi paloiksi ja sekoita ne maissin kanssa jauhelihan joukkoon.
Painele pohja halkaisijaltaan 28 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä sulatejuusto pohjan päälle. Kaada jauhelihaseos sulatejuuston päälle. Ripota täytteen päälle juustoraaste ja riko kananmunat kokonaisina pinnalle. Leikkaa jalapenot suikaleiksi ja lisää ne vielä piirakan päälle. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Tuleva pakkaset alkoivat jo hätyyttelemään chilien poimimista parempaan talteen. Chili"puskaa" katsoessa näytti että niitä olisi ollut ihan mielettömän paljon. Mutta kun ne kaikki sieltä poimin talteen, niin eihän niitä sitten ollutkaan kuin yhden keskikokoisen lasipurkillisen verran. Otin vihreätkin (=raa'at) chilit talteen, koska eivät ne enää siinä puskassa olisi kuitenkaan kypsyneet.


Olisin halunnut kokeilla chilien savustamista ja kuivaamista, mutta koska niitä loppupeleissä olikin niin vähän, päätin pistää kaikki vaan etikkaliemeen ja purkkiin. Säilöntäohje löytyi Dansukkerin sivuilta.

Säilötyt chilit

20 vihreää chiliä
20 punaista chiliä
8 dl vettä
4 dl etikkaa
3/4 dl Dansukker Taloussokeria
1/2 dl suolaa
 
Pane chilit kiehuvaan veteen kattilaan ja keitä 5–15 minuuttia (pidempi keittoaika antaa miedomman maun). Kaada vesi pois. Sekoita vesi, etikka, sokeri ja suola keskenään ja kiehauta. Lisää joukkoon ryöpätyt chilit ja anna kiehua hiljalleen ilman kantta 5–15 minuuttia. Pane chilit lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Kaada päälle liemi ja sulje tölkit. Säilytä jääkaapissa. 
Herkullista hampurilaisten ja kebabin lisänä tai esimerkiksi lihapadoissa.


Saa nähdä millaisia säilötyistä chileistä tulee. Antaa niiden nyt maustua muutama viikko jääkaapissa. Suunnitelmissa olisi tehdä joku viikonloppu kunnon kebabmätöt, ja chilit pääsevät silloin testaukseen!! :)

7 kommenttia:

  1. Meillä chilipuska innostui kukkimaan uudestaan, kun olin kerännyt sadon talteen. Nostin sen sitten keittiön ikkunalla. Tuskin se enää chilejä jaksaa tehdä, mutta eipä se tuossa ikkunalla haittaakaan.

    VastaaPoista
  2. Siis keittiön ikkunalle... Osaan taas kirjoittaa :)

    VastaaPoista
  3. Vitsi, olis varmaan minunkin pitänyt testata tuota. Siinä oli eilen vielä vaikka kuinka paljon kukkasia. Mutta en tiedä kärsikö jo tuosta viime öisestä pakkasesta...

    VastaaPoista
  4. Maukkaan oloinen piirakka-resepti! Chilejä en olekaan säilönyt koskaan, tosin en ole vuosikausiin edes koettanut kasvattaa.....koska mulla kuolee käsiin kaktuskin ;)

    VastaaPoista
  5. Tosi ihanan näköinen ja kuuloinen ohje, nam, pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Niin hyvännäköinen piirakka! Ja ihanat chilit! Oi kun itsekin saisi aikaiseksi...

    VastaaPoista
  7. Niin hyvännäköinen piirakka! Ja ihanat chilit! Oi kun itsekin saisi aikaiseksi...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)