tiistai 26. elokuuta 2014

Helppo Karjalan kauraleipätaikina


Tämä resepti lähti mukaani Ylitorniosta. Saimme tätä herkkuleipää siellä aina aamupalalla, ja kun varovaisesti utelin reseptiä niin kyllähän sen sieltä mukaani sain.
En tiedä mikä tästä reseptistä teki taas erilaisen aiempiin leipäkokeiluihini verrattuna, mutta tämä on ihan superhyvä leipä! Ja helppo! Kun oikein mietin tämän leivän erinomaisuutta, niin tein huomion, että kaikki kylmään veteen tekemäni leivät ovat ihan erinomaisen hyviä. Kuten nämä rapeakuoriset patongit, KLIK.
Tällä ohjeella tulee kaksi suurta leipää. Jos siis haluat tehdä vähän vähempi, niin suosiolla puolita ohje. Kirjoitan tähän muutenkin tuon alkuperäisen ohjeen ihan sellaisenaan. Itse vaihdoin kaurahiutaleet ohrahiutaleisiin, koska edelleen kaurahiutalepönikkä huutaa tyhjyyttään! :) Laitoin ohrahiutaleita 4 dl ja jauhoja sitten aika paljon vähempi mitä ohje sanoo, ehkä n. 1,5 l. Kannattaa lisäillä jauhoja pikkuhiljaa, ettei tee vahingossa kovaa känttyleipää.... ;)

Helppo Karjalan kauraleipätaikina


1 l vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl suolaa
50 g hiivaa
noin 2 l vehnäjauhoja

Turvota kaurahiutaleita vedessä suolan kanssa tunnin ajan. Liota hiiva tilkkaan haaleaa vettä ja kaada astiaan. Vehnäjauhot sekoitetaan taikinaan lastalla. Peitä kulho liinalla ja nostata tätä löysää taikinaa tunti.
Kaada taikina kahdessa osassa pellille lastan tai lautasen avulla. Paista heti 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti. Leivät kohoavat uunissa ja saavat rapean kuoren. Jos haluat pehmeäkuorista leipää, voitele kypsät leivät voivedellä ja jätä liinan alle.


Nauti leipiä teen kanssa ihanasta uudesta Muumimukista (kiitos äiti)! ;)


P.S. Jos jotain ihmetyttää missä meidän kisut oli Lapin reissun ajan, niin kisut olivat ihan täällä kotosalla ja heillä kävi kerran päivässä hoitaja! <3 Kisuilla on täällä hyvät oltavat kun saavat keskenään koko navetan käyttöönsä. Kaikki siis hyvin sillä rintamalla! :)


5 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä leipää! Mulla on leipäinnostus totaalisesta pakkasen puolella. Ei huvita leipoa, eikä edes syödä leipää. Joitain kesäkurpitsasämpylöitä tein viikko pari taapäin, mutta en edes jaksanut niistä kirjoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipä oli niiiiiin herkullista, ja kaiken lisäksi ihan superhelppo tehdä! Ehkä se innostus taas sieltä joskus löytyy... Ei sitä aina jaksakaan kaikkea tehdä. Olet nyt tehnyt niin innokkaasti kakkuja ettei ihme jos ei energia riitä ihan kaikkeen. Mä kun olin viikon valmiissa ruokapöydässä niin johan on taas intoa kokkailla ja leipoa! :)

      Poista
  2. Kokeiltu on ja hyvää leipää oli.

    VastaaPoista
  3. Heiiiii...
    Ylitorniolta*
    Tornio on -sta, Ylitornio -lta

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)