maanantai 4. tammikuuta 2016

Mustikkapiirakka (vehnätön)


Lupasin uudeksivuodeksi leipoa jotakin makeaa syötäväksi kahvin kanssa. Oman haasteensa leipomiselle asetti mun viljattomuus ja talon emännän munaton ja maidoton ruokavalio. Muistan, että olen tälläisiä ohjeita johonkin reseptikansioon pistänyt, mutta kiireessä niitä ei tietenkään mistään löytynyt. Onneksi talon emäntä ilmoitti, että jos leivonnainen on paistettu, niin maito ja munakin on ok. Senpä takia päädyinkin tähän mustikkapiirakkaan. Tässä kuitenkin maitotuotteiden osuus jää suhteellisen pieneksi, kuin mitä olisi jäänyt esim. paistetussa juustokakussa.
Ohje on Tinskun keittiöstä. Muuten noudatin ohjetta, mutta vaihdoin tuon Pofiber perunakuidun kookosjauhoihin. Minusta kookosjauhot sopivat erinomaisen hyvin makeisiin leivonnaisiin.

Mustikkapiirakka (vehnätön)


Pohja:
125 g sulatettua voita
1,5 dl karppisokeria / tavallista sokeria
2 d mantelijauhoa
1 dl Pofiber perunakuitua / 4 rkl kookosjauhoa
1 kananmuna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
hieman vaniljajauhetta

Täyte:
n. 4 dl mustikkaa
200 g kermaviiliä
½ dl tai maun mukaan karppisokeria/tavallista sokeria
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
vaniljajauhetta mausteeksi

HUOM! Täysin maidottomaksi reseptin saa käyttämällä pohjaan maidotonta margariinia ja kasvipohjaista "maitoa" sekä vaihtamalla kermaviilin esim. soijajogurttiin.

Sekoita kaikki pohjan aineet sekaisin keskenään. Kaada taikina piirakkavuokaan.
Esipaista pohjaa noin 10 min 200 asteisessa uunissa. Levitä mustikat esipaistuneen pohjan päälle.
Sekoita muut täytteen ainekset keskenään ja kaada mustikoiden päälle.
Paista uunin alatasolla 180 -200 asteessa noin 25 min tai niin kauan kun täyte on hyytynyt. Täyte saa olla vähän "tutisevaa"se jähmettyy vielä jäähtyessään.

PS. Varo käräyttämästä piirakkaa. Mantelijauho ottaa väriä melko helposti.

Esipaistettu pohja odottelee lisää mustikoita päälleen.

Piirakan kanssa sopii hyvin esim. vaniljajätski tai miksei joku ihana kanelilla maustettu kermavaahtokin, nam! ☺


Kissat on jostain ihmeen syystä viihtyneet hyvin sisällä. Kovilla pakkasilla tuskinpa on asian kanssa mitään tekemistä! :D Lauantaiaamuna laitoin molemmat kisut hetkeksi pihalle, että sain heistä vähän kuvia. Pimu menikin taas mielellään tarkistamaan autotallin hiiritilanteen, mutta Lyytiä ei oikein olis hotsittanut olla ulkona. Heti kun menin kyykkyyn, kuvausasentoon, istua pönötti kissa jo sylissä. Yritä siinä sit jotain kuvia niistä ottaa! :)



2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)