perjantai 29. tammikuuta 2016

Porokeittoa hitaasti


Joskus on hyvä vähän siivota sitä pakastinta. Sieltä löytyi kesällä ostettuja poron keittolihoja. Onneksi eivät olleet ehtineet vielä mennä vanhaksi. Muuten ne olis päätynyt koiran kuppiin! :) Mutta nyt päätyivät meidän soppakattilaan. Kylmillä ilmoilla oli hyvä lämmitellä torppaa puuhellan kanssa ja samallahan siinä valmistui yksi soppa ja tais siinä muutamat kahvitkin samalla valmistua.

Porokeitto


0,5-1 kg luullista poron keittolihaa    
vettä    
2 lihaliemikuutioita    
10 maustepippureita    
3-4 kpl porkkanaa    
15 cm pala purjoa    
1 vajaa lanttua    
1 vajaa palsternakkaa    
12 perunaa    
suolaa

Varaa keitolle iso kattila. Laita luulliset keittolihat kattilaan. Täytä vedellä niin, että peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 3 tuntia.
Nostele keittolihat pois keitinlimestä. Anna hetki jäähtyä, ettei kädet pala. Putsaa luista lihat takaisin keitinliemmeen. Mausta liemi ja anna kiehua vielä puolisen tuntia.Tällä välin kuori ja pilko perunat ja muut vihannekset sopiviksi kuutioiksi.
Lisää keiton sekaan ensin pilkotut perunat, anna kiehua hetki ja sitten muut vihannekset. Keitä kypsäksi.
Tarkasta maku - lisää suolaa, jos maku vaatii.


 Saatiin sukulaisilta alkuviikosta muutama peuran ruho. Meillä oli isännän kanssa vähän ennakkoluuloja, että tehdäänkö me niillä mitään, mutta taas osottautui että luulo ei aina ole tiedon väärti. Nyt on pakkanen täys peuraa - ei tarvii Viskin kärsiä nälkää. Luut ja lihat tulivat siis koiran käyttöön. Ja hienosti saatiin vähän tylsälläkin kirveellä paloiteltua. Tälläiset on meille tervetulleita jatkossakin.


4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)