lauantai 19. maaliskuuta 2016

Pääsiäisbebe


Mistä tietää että mulla alkoi nyt talviloma? No tietenkin siitä, että heti alkoi pieni flunssa ja kuumeilu!  :D Mutta ei anneta sen lannistaa, loma on tehtykin lepäilyä varten. Ainaki tämä loma juuri tässä kohtaa. Lupasin työkavereille leipoa jotakin hyvää ennen lomalle jäämistä. Ja juuri sopivasti Kinuskikissa julkaisi reseptin gluteenittomiin pääsiäisbebeihin. Nämä olivat IHANIA!! Ainoa miinus oli tuo hiukan ehkä liian sitruksinen kuorrute. Itse seuraavalla kertaa hieman vähentäisin sitruunamehun määrää ja korvaisin osan vaikka vedellä. Mutta muuten olivat ihan täydellisiä. Tuo pohja etenkin oli erittäin hyvää. Erehdyin maistamaan pohjaa raakana ja voin kertoa, että mietin siinä vaiheessa että mitäköhän näistä oikein tulee. Mutta uunissa paistuessa pohja vähän karamellisoitui ja tätä pohjaa aion kyllä jatkossa käyttää muihinkin leivonnaisiin. Ja kannattaa nämä bebetkin taas leipoa ajoissa (paria päivää ennen kuin tarjoatte), maku vain paranee.

Pääsiäisbebet
14 kpl


Pohja:
3 dl (120 g) hasselpähkinäjauhetta
3/4 dl sokeria
1 rkl psylliumjauhetta
½ dl vettä
2 rkl öljyä

Kreemitäyte:
4 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1½ dl kuohukermaa
2 sitruunan kuoriraaste
2 tl vaniljasokeria
125 g huoneenlämpöistä voita

Kuorrute:
2½ dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
keltaista elintarvikeväriä

Koristelu:
35 g tummaa suklaata

Sekoita hasselpähkinäjauhe, sokeri ja psyllium keskenään. Lisää vesi ja öljy. Painele taikina leivosvuokien pohjalle ja reunoille. Jos taikina tarttuu painellessa sormiin, kostuta sormia vedellä. Paista pohjia 200 asteessa 13-15 minuuttia. Laita suojaksi folio, jotta pohjien reunat eivät pala. 
Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Lisää kuohukerma. Kuumenna vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 
Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunakiisseli. Levitä täytettä pohjien päälle. Nosta leivokset jääkaappiin, kunnes kreemin pinta on jähmettynyt.
Yhdistä tomusokeri ja sitruunamehu tasaiseksi seokseksi. Värjää keltaiseksi. Jos käytät nestemäistä väriä, saatat joutua lisäämään tomusokeria. Levitä kuorrutetta lusikalla tasaiseksi kerrokseksi täytteen päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa.
Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Laita suklaasula pieneen pakastuspussiin ja leikkaa pussin kulmaan aukko. Pursota raidoitusta kuorrutteen pinnalle.


Mulla ei kaikki mennyt taas ihan näps ja kops tässä valmistuksessa. Kiisseliä valmistaessa yritin samalla tehdä ruokaa, sillä seurauksella että kiisselistä tuli tatinaa. Ja tietenkään jääkaapissa ei ollut yhtään ylimääräistä kermapurkkia eikä voita enempää, joten bebejen täyttäminen siirtyi yhdellä päivällä. Seuraavaksi olin tarkempi ja annoin kiisselin tosiaan vai vähän pulpahtaa, en kunnolla kiehua! :) 


Itse sain tällä ohjeella tehtyä yhden isomman piiraan 25 x 10 cm sekä viisi pienempää bebeä foliovuokiin tehtynä. 


Nyt on tosin jo kaikki syöty.... :D

11 kommenttia:

  1. Näyttääpäs hyvältä!
    Psylliumjauhe on ainakin minulle ihan outo, en osaa edes kuvitellakaan miltä se maistuu. Tällaiset leivonnaiset, jotka "vanhetessa paranee" ovat pelkkää kidutusta! Vaatii liikaa itsekuria, että jättäisi vielä syötävää seuraavalle päivälle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Psylliumjauhetta käytetään tosi paljon gluteenittomissa leivonnassa. Aika ns. mauton jauhe, mutta veden kanssa reagoi muuttumalla "limanuljaskaksi". :) Minäkin huomasin tuon "paranee vanhetessaan" jutun siitä, kun pari bebeä olin jemmannut itselleni jääkaappiin ja söin ne vasta parin päivän päästä leipomisesta ja maku oli todella todella paljon parempi kuin heti tuoreeltaan.

      Poista
  2. Aih, jälleen niin hyvän näköinen leivos! <3 Mäkin olen taas alkanut vähän enempi leipomaan, mutta kauhee vaiva käskyttää ensin isäntää, että mitä sen mulle pitää siihen pöydälle antaa. :,D Psylliumjauhetta syötän hevosille kuureittain, poistamaan hiekkaa suolistosta. Mahtaakohan olla samaa jauhetta, jos seuraavan purkin avatessa nappaisinkin siitä itselleni leivontaan. :P Hevosten valkosipulijauhekkin tuoksuu niin hyvältä, että sitäkin tekisi mieli napata omaan käyttöön. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..mutta sulla on (edelleenkin) ihana isäntä kun kuitenkin tuo sulle siihen pöydälle mitä tarvitset!! ♥
      Meilläkin Viski saa aina silloin tällöin psylliumjauhetta, mutta olen antanut ihan tuota ihmispuolen jauhetta. Se on kyllä pirun kallista, onkohan hevosten tuotteet yhtään halvempia...?! Pitääkin tsekata.

      Poista
  3. Ompa jo pelkästään kivan näkönen! Ja varmaan makunenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivannäköinen ja kivan makuinen! :) Ja tuo pohja oli oikeesti ihan hyvää... Mietin jo että sopiskohan se kesällä kermavaahdon ja mansikoiden kanssa... ;)

      Poista
  4. Oi nam, näyttää tosi herkulta! Ja ihanan aurinkoiset kuvat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minka!!! ♥ Ja sä taas olit postannut ihanan gluteenittoman pataleivän ohjeen, pitää sitäkin testata nyt lomalla! :)

      Poista
    2. Joo se leipä oli kyllä tosi onnistunut! Kiva jos menee sullakin kokeiluun :) Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  5. Näyttääpäs ihanalta! Kivaa, että löytyy tuollaisia hyviä gluteenittomia ohjeita, ettet aivan jää ilman herkkuja. Pikaista paranemista ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! ♥ Herkkuohjeita löytyy, kiitos ihanien bloggaajaystävien jotka jakavat omia tuotoksiaan! :) Ja monia ohjeita pystyy myös hyvin muokkaamaan. Nyt se alkaa jo vähän sujumaankin. Oli ensin aika paljon opettelemista, kun kaikki jauhot käyttäytyy vähän eri tavalla...

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)