perjantai 8. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat patongit


Mun piti tänään julkaista joku jonossa odottavista ruokaohjeista, mutta yleisön pyynnöstä tulee nyt tämä gluteenittomien patonkien ohje. Resepti on peräisin näistä mun ruotsista tuomista leivontalehdistä. Nää on kyllä niin aarteita. Tähän mennessä kaikki testaamani ohjeet on olleet ihan superhyviä. Ja niin oli tämäkin!! Ei paljon eroa normaali patonkiin huomannut. Ja tuo patongin rustiikkinen kuori - NAM!! Ja miksei tällä ohjeella voisi leipoa vaikka patonkien sijaan sämpylöitä tai yhden kokonaisen leivän. Kannattaa vaan huomioida paistoaika riippuen mitä tekee. Ohjeessa oli näiden patonkien paistoajaksi laitettu 20-25 minuuttia. Ja se ei kyllä riittänyt mihinkään. Jatkoin patonkien paistamista folion alla vielä varmaan 15 minuuttia, kunnes ne olivat kypsiä. Kannattaa uhrata yksi patonki "kypsyysmaistelulle".

Patongit 
3 kpl 


25 g tuorehiivaa
7 dl kädenlämpöistä vettä
1½ rkl vaaleaa siirappia
2 munanvalkuaista
1 rkl neutraalin makuista öljyä
3 dl riisijauhoa
1½ dl tattarijauhoa
2 dl maissijauhoa
1 dl Maizena maissitärkkelystä
4 rkl psylliumia
2 tl suolaa

Liota hiiva veteen. Lisää siirappi, munanvalkuaiset ja öljy ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten muiden aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan ja jätä se rauhassa kohoamaan lämpimään paikkaan 40 minuutiksi.
Jaa kohonnut taikina 3 osaan. Rullaa ne patongeiksi jauhojen avulla. Anna patonkien nousta leivinliinan alla vielä 20 minuuttia. 
Laita uuni lämpeämään 250 asteeseen. Tee viillot patonkeihin terävällä veitsellä. Patonkien päälle voi heittää jotain siemeniä koristeeksi jos tykkää. Itse hieman voitelin patonkeja vedellä ja laitoin päälle auringonkukansiemeniä. Paista n. 25 minuuttia. Jatka paistoa tarvittaessa (peitä patongit foliolla, jotteivät pala) jos patongit eivät vielä ole kypsiä.


Tuo taikina oli kyllä jännää käsitellä. No voitte ehkä itsekin sen päätellä tuosta psylliumin suuresta määrästä. Heti uunista tullessa patongit mielestäni maistuivatkin ihan psylliumille, mutta kun ne saivat hetken rauhassa jäähtyä, häipyi se maku ja nämä olivat kyllä ihan erinomaisen hyviä! Yhden patongin söin heti siltä istumalta, yksi jäi leipälaatikkoon ja yksi päätyi pakastimeen. 


 Patonkipelli ei ole pakollinen, mutta erittäin mukava apuväline. Ja näitä saa aika halvalla, eli ei ole mikään kovin kallis sijoitus jos tälläistä mielii itselleen. 


Ei muuta kuin voita päälle ja ääntä kohden! :D 
Oikein hyvää viikonloppua kaikille! ♥

8 kommenttia:

  1. Oho, näyttää kyllä todella hyvältä! Voisin kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä todella hyviä. Pikkasen sitkeä kuori ja pehmeä sisus, nam. Ja kestivät vielä kaiken lisäksi hyvin pakastustakin.

      Poista
  2. Kyllä taas on niin herkullisen näköistä että...

    VastaaPoista
  3. Mun nettiyhteys on edelleen todella hidas, joten nyt kun se taas rullaa niin kommentoin kerralla muutamaakin postausta. Mä en ole muuten käynyt Hangossa koskaan, paikan puitteet erähenkiseen retkeilyyn näyttävät kyllä hyvältä pilvisistä päivistä huolimatta. Teidän kotipiha on tarjonnut melkoisen määrän joutsenia, upea lintu! Jonkin kala-aterian voi meilläkin taas taikoa pitkästä aikaa ja patonki näyttää todella rapsakalta....mä en omista muuten patonkipeltiä, sille kyllä voisi löytyä vielä tila :) Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanko oli kyllä mukava yllätys. Ja kiva kun täältä kotosuomesta löytyy niin paljon kivoja paikkoja joissa käydä koiran kanssa.
      Joo täällä kyllä riittää joutsenia. Ja yks päivä bongasin rannasta myös haikaran. Taisi olla harmaahaikara, mutta ihan satavarma en ole.

      Poista
  4. Nämä oli kyllä vallan hyvän makuisia :D kiitos taas LOISTAVASTA ohjeesta <3
    T:Niisku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Niisku ja kiitos kun kävit jättämässä kommentin!! :) Itse pelkäsin noiden patonkien kanssa, että tulivatko ne varmasti kypsiksi kun niitä yritin paistella. On tosi kiva kuulla, että onnistuit tällä ohjeella!! ♥

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)