keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Äitienpäivän gluteeniton Pätkiskakku ♥


Saimme Öölannin reissussa ollessamme suru-uutisia Suomesta - toinen mammani oli nukkunut pois ♥
Siinä tulikin aikamoisen kyynelten sumuverhon läpi ajeltua Tukholmasta Öölantiin mökille.
Tälläiset tapahtumat aina väkisinkin pysäyttävät miettimään omaa elämää ja sitä miten sitä haluaa elää. Siksi pidinkin erittäin tärkeänä, että tänä vuonna haluan viettää äitienpäivän niiden omien, erittäin rakkaiden ihmisten kanssa.
Äiti, iskä, Viski, mamma & veljen perhe ♥ siinähän sitä olikin ihana, äänekäs ja eloisa sakki - mun perhe ♥
Ilmakin suosi tänä vuonna ulkona olemista. Aika punaisin poskin ja olkapäin oltiinkin illalla. Ja tietenkin täysin vatsoin. Äidin ruokapöydässä ei ruoka lopu koskaan kesken! :) Itse vein mukanani patonkeja, vehnätöntä focacciaa sekä tämän ihanan Pätkiskakun. Kakun ohje on Pullahiireltä. Ainoa muutos minkä tein oli, että vaihdoin normaalit jauhot gluteenittomiin jauhoihin. Ja ohje kehottaa leikkaamaan kakun kolmeen osaan. Itse sain leikattua sen vain kahteen osaan.
Puolikas kakku saatiin tuhottua Äitienpäivänä ja loput vein seuraavana päivänä töihin. Ja työkavereilta tuli sellaista palautetta, että tätä voisi tehdä sitten uudestaankin! ☺


 Pätkiskakku
(noin 8-10 henkilöä)


100 g voita
3 dl gluteenittomia jauhoja / vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl maitoa

Täyte
140 g Pätkis-tryffeleitä
2 dl kermaa
200 g voita
1/2 dl tomusokeria
1/2 dl kaakaojauhetta

(Koristeluun marjoja, karkkeja, sokerimassakoristeita tai suklaata)

Sulata voi ja nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita. Riko kuivien aineiden joukkoon kananmunat ja lisää maito. Lisää vielä hieman jäähtynyt voi joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Pingota noin 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat öljyllä. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kakku saa jäädä hieman kosteaksi sisältä. Näin se pysyy ihanan mehevänä. Nosta kakku pois uunista ja anna jäähtyä.
Mittaa kattilaan pätkikset sekä 3/4 dl kermaa. Kuumenna miedolla lämmöllä niin, että Pätkikset sulavat kerman joukkoon. Siirrä hetkeksi sivuun jäähtymään. Vatkaa voi kulhossa ja lisää joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa hyvin ja lisää vielä Pätkis-kermaseos. Jatka vatkaamista ja kaada lopuksi loput kylmät kermat joukkoon koko ajan vatkaten. Kun täyte on tasaista, voit täyttää ja kuorruttaa kakun.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin pohja tarjoiluastialle. Levitä noin 1/3 täytettä kakkupohjan päälle. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja levitä uusi kerros täytettä kakkupohjan päälle. Nosta kolmas pohja päälle ja levitä loput täytteet kakun kuorrutteeksi. Koristele marjoilla, karkeilla, sokerimassakoristeilla tai vaikka suklaalla. Kuorrutteen voi myös pursottaa kakun päälle. Voit tarjoilla kakkun heti täyttämisen ja kuorruttamisen jälkeen.

Yhdellä "kuolakallella" meinas käydä tuuri.... ;)

Kun yli ei pääse, niin mennään ali :)


5 kommenttia:

  1. Näyttääpäs hyvältä tuo kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari ♥ ja se ei pelkästään näyttänyt hyvältä, se myös oli hyvää!!

      Poista
  2. Iso osanottohali täältä ❤️ Kyllä nuo ikävät uutiset tosiaan pysäyttää, ovat valitettava osa elämää. Onneksi sait kivan äitienpäivän rakkaiden ihmisten ja ihanien herkkujen äärellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna ♥
      Kyllähän ne aina pysäyttää, vaikka tätäkin suru-uutista osattiin jo jonkin aikaa odottaa... :/ Jotenkin kauhea ajatella, että enää mulla ei ole elossa kuin yksi mamma....

      Poista
    2. Toisaalta sulla on vielä yksi mamma jonka kanssa vietetystä ajasta kannattaa nauttia täysillä :) asiat voi nähdä monella eri tavalla. Itse menetin viimeisen isovanhemman vuosi sitten ja ajattelen lämmöllä mummua ja hänen kanssa vietettyjä hetkiä ❤️

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)