tiistai 17. toukokuuta 2016

Gluteeniton ranskanleipä


Vielä vähän aikaa sitten välttelin valmiita gluteenittomia jauhoseoksia, mutta nyt olen pikkuhiljaa kokeillut, että josko vatsa (ja iho) niitä sietäisi vaikka niissä perunatärkkelystä onkin. Hiukan helpottaisi tuota leivontaa, jos voisi käyttää vähän laajemmin jauhoja ja etenkin noita valmiita jauhosekoituksia. Mutta katsotaan kuinka käy.... :)
 Rankanleivän ohje löytyi Viljaton kattaus -kirjasta. Oiva kirja täynnä kivoja reseptejä, joista ensimmäisenä pääsi nyt testiin tämä leipä. Tuli ihanan rapeakuorista ja sisältä pehmeää leipää, nam! Kannattaa vaan antaa leivän taas ihan rauhassa paistua. Mulla oli reilun tunnin uunissa. Loppuvaiheessa laitoin folion leivän päälle, jottei ihan pala. Älkääkä yrittäkö leikata nättejä paloja heti uunituoreesta leivästä, nimimerkillä kokemusta on. Mutta kun se juuri uunista tullut leipä vaan on niin pirun hyvää.... ;)

Gluteeniton ranskanleipä


2,5 dl vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl (kookos)sokeria
1-2 tl suolaa
2 kananmunan valkuaista
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tapioka- tai perunatärkkelystä
2 tl ksantaania
0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen veteen.
Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Lisää hiljalleen myös hiivaseos ja öljy. Vatkaa taikina tasaiseksi käsin.
Muotoile taikina noin 10x20 cm leipävuokaan ja anna sen kohota puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja nosta uunin pohjalle kulho, jossa on vettä. Näin saat leipään rapean kuoren. Tee pintaan halutessasi viiltoja ja paista leipää 225 asteessa noin tunnin ajan.


 Eilisen päivän aikana oli kotipihan nurtsi saanut keltaisen kukkapeiton, hihii... ☺ Nyt ne on vielä kivoja ja kauniita ja niitä kuvailee innoissaan. Kunnes hetken päästä niihin menee hermo, koska ne tunkevat esiin ihan joka paikasta.


Ja tänään aamulla saatiin nauttia ihanasta aamusumusta! Kaunista ♥



..ja sit vielä tää yks komistus ♥


4 kommenttia:

  1. Pidetään peukkuja, että kroppa kestää perunatärkkelyksen! Meillä pikkumies on tällä hetkellä laktoosittomalla ruokavaliolla. Poika valittaa aina silloin tällöin mahaansa ja nyt katsotaan, olisiko tuossa kohtaa perinyt isänsä geenit. Vaikka mä oon kyllä sitä mieltä, että suurin osa mahakivuista taitaa johtua siitä, ettei malta mennä vessaan tai että on tylsää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! ♥ Se on aina hankala lähtee selvittämään että mistä mikäkin oire johtuu, kun kuitenkin huomaamatta tulee syötyä aika montaakin erilaista ainesta aina päivän aikana. ja välillä se vatsa temppuilee siltikin, vaikka ei olis syönytkään mitään "väärää". Itsellläni ehkä pahin vatsan sekoittaja on stressi...

      Poista
  2. Tuota voisi testata. Mitä jauhoseosta olet käyttänyt, niitä kun on niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin tässä Semperin Fin Mix vaaleaa jauhoseosta. Tummallakin jauhoseoksella saisi varmaan aikaiseksi ihan makoisan leivän! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)