torstai 26. toukokuuta 2016

Irish Coffee -juustokakku


Jaa että miksikö tälläinen kakku? No tietenkin siksi, että lauantaina oli taas World Whisky Day, Kansainvälinen Viskipäivä (eli Viski-koiran nimpparipäivä). Tulee siis kerralla juhlistettua sekä jalon juoman päivää, että oman koiran nimppareita! ;)
Varsinaisena Viskipäivänä ei tullut viskiä maistettua, mutta sunnuntaina tuli yksi irish coffee laivalla juotua. Se on kyllä ehdottomasti yksi mun lempidrinksuista, mustanryssän lisäksi.


 Tutkailin netissä varmaankin kymmentä eri irish coffee -juustokakun ohjetta ja tämä on jonkinlainen sekoitus niistä kaikista.Viime vuonna tein Viskipäiväksi suklaa-viskikakkua, mutta jotenkin en ihan täysin ihastunut sen makuun. Mutta tämä oli HYVÄÄ! Mun raadilta (eli työkavereilta) tuli myös erittäin positiivista palautetta. Kuulemma pitää tehdä uusiksi ja ensi kerralla tuplamäärä täytettä.
Jos siis haluatte korkeamman kakun niin tehkää suosiolla kaksinkertainen määrä tuota täytettä.
Ja yllättäen kun kovin tätä kehuin, niin isäntäkin tilas kotiin samanmoisen kakun. Ei kai se auta kuin alkaa leipomishommiin...
Tein kakkuun tulevasta kahvista todella vahvaa. Laitoin yhtä kuppia kohden kaksi mitallista kahvia. Aika jäykkää tavaraa ;) mutta toimi tässä kakussa hyvin.

Irish Coffee juustokakku
20 cm


Pohja:
170 g tummia täytekeksejä (gluteeniton)
50 g voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
300 g tuorejuustoa
½ dl sokeria
1,5 rkl hyvää viskiä
0,75 dl vahvaa kahvia

 Murskaa keksit monitoimilaitteella ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan (20cm) pohjalle tasaisesti. Muista leivinpaperi pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.Vatkaa kerma ja sokeri yhdessä.
Sekoita kermavaahtoon tuorejuusto ja mausta vaahto viskillä. Purista liivatelehdistä vesi pois. Sulata liivatelehdet kuumaan kahviin.
Lisää kahvi, jossa liivatelehdet on, ohuena nauhana koko ajan vatkaimella vatkaten kermavaahto/tuorejuusto seokseen.
Kaada se irtopohjavuokaan keksiseoksen päälle. Levitä tasaiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään useiksi tunneiksi – mielellään seuraavaan päivään.
Koristele haluamallasi tavalla.


Kahvista puheenollen. Sain mamman vanhan kahvipurkin ja olen vieläkin ihan innoissani siitä. Ei tainnut olla ihan uusi purkki, koska purkin kyljessä olleissa "kodin kultaisissa kahvinvalmistussäännöissäkin" kehotettiin suodatinkahvia varten keittämään vesi ja sitten kaatamaan vesi suodattimeen. Eli ei ole tainnut sillon vielä olla kahvinkeittimiä. Milloinkohan sellaiset luxuskodinkoneet on oikein keksitty...? Itse pidän kylläkin luksuksena kunnon pannukahvia, mutta tietysti ajat on nyt vähän toiset.

Jonkun korva tai kuono eksyy aina kuvaan.... ;)

4 kommenttia:

  1. http://www.kysy.fi/kysymys/koska-ensimmainen-kahvinkeitin-keksittiin-ja-kuka-sen-keksi-kahvinkeittimen ;D Vanhat kahvipurkit on ihania <3. Meilläkin on keittiön hyllyllä kolme vanhaa purnukkaa. Hyvän kuuloinen kakku, tuota voisinkin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli heti käydä katsomassa vastaus. Aika jännä että kahvinkeitin on niin vanha keksintö. Mutta ei taida olla ollut kovin yleinen esim. Suomessa kaikissa kodeissa. Ja hauska että pohjoisessa tuo perkolaattori on edelleen aika monissa kodeissa käytössä.

      Poista
  2. Ihana kahvipurkki! Pitääkin katsoa isovanhempien talosta josko siellä olisi vastaavanlaisia vielä tallella. Mä olen myös kerran tehnyt irish coffee juustokakkua mun siskolle, hän tarjos töissä synttäreiden kunniaksi. Massaa maistoin itse ja se oli ainakin hyvää :)Voiskin joskus tehdä tätä itsellekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita, tykkään siitä itsekin todella kovin! :)
      Massan makuun minäkin ihastuin ja kyllä oli itse kakkukin herrrrkullinen! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)