perjantai 6. lokakuuta 2017

Elokuinen Lapin reissu


On ihan unohtunut tänne blogin puolelle kirjoitella meidän elokuisesta Lapin reissusta. Tehtiin ihan sellainen "pikamatka pohjoiseen". Lähdettiin tiistaiaamuna ajelemaan ja kotona oltiin takaisin jo saman viikon sunnuntaina. Mutta yllättävän paljon ehdittiin silti taas nähdä ja kokea.

Pysähdys Oulussa ja pakollinen turistikuva Toripoliisin kanssa :D

Reissun ensimmäinen päämäärä oli Ylitorniossa sukulaisissa, jossa oltiin kaksi yötä. Ehdittiin turista rauhassa ja katsella samalla vähän jo tutuksi tulleita Ylitornion maisemia. Ainiovaara ja Aavasaksanvaara on paikkoja, joissa on joka kerta ihan pakko käydä.Ylitorniosta koukattiin Ruotsin puolelle ja lähdettiin ajelemaan ylöspäin. Ja Pellon kohdalta koukattiin takaisin Suomen puolelle. Tälle välille osui yksi mielettömän upea levähdyspaikka, Kattilakoski, joka muistaakseni on joku vuosi valittu Ruotsin kauneimmaksi levähdyspaikaksi. Enkä kyllä yhtään ihmettele että miksi.


Suomen puolella päämäärämme oli taas tänäkin vuonna Jouttensuvannon loma Kolarissa. Samassa mestassa oltiin viime vuonnakin KLIK ja itse asiassa viime reissulla varattiin täksi kesäksi meille isompi mökki. Mökit ovat tosi varattuja, syynä ehkä hyvä hinta-laatusuhde, joten jos mielii sieltä mökin saada, niin ajoissa on oltava liikkeellä.Viime vuonna tosiaan majoituttiin sellaisessa parakissa. Nyt meillä olisi ollut tilaa vielä meidän lisäksi 8 hengelle! 😃


Yllättäen matkamme päätarkoitus oli tänäkin vuonna kalastus. Siitäkin huolimatta, että tiesimme lohivuoden Tornionjoella olleen tänä vuonna paljon heikompi kuin aiempina vuosina. Ahti ei ollut kovin antelias meillekään, mutta onneksi matkan varrella asuvat sukulaiset olivat! Kotiin ei lähdetty tyhjin käsin, vaan kylmälaukku oli kyllä piukassa niin siikaa kuin lohtakin.


Mulla oli "tavoitteena" tälle reissulle, että oltais käyty kävelemässä Taivaskeronkierros Pallaksella. Mutta säät valitettavasti puuttuivat peliin. Kumpaakaan ei hotsittanut lähteä siinä myräkässä tunturiin vaeltamaan, joten piti ottaa käyttöön suunnitelma B. Sitähän ei siis ollut 😝 mutta äkkiäkös internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi vinkkejä mitä tehdä Kolarin huudeilla. Auton nokka käännettiin kohti Muoniota ja Lapin helvettiä, eli Pakasaivoa. Muonion kotisivut tietävät kertoa Pakasaivosta seuraavaa:

Pakasaivo on erittäin jyrkkäreunainen, syvä, lähes pohjaton saivojärvi, joka saa vetensä valtaosin maanalaisista lähteistä, saivoista. Pohja- ja pintavesi eivät sekoitu koskaan, joten pohjan vesi on lähes hapetonta ja erittäin rikkipitoista. Näin ollen vesistön pohjassa säilyy satojatuhansia vuosia kaikki sinne uponnut. Vuonna 1977 tehdyssä mittauksessa ei järvestä löydetty selvää kovaa pohjaa, sen voidaan sanoa olevan ainakin 90 metriä syvä ja ns. välipohja on noin 50 metrin syvyydessä. 
Korkein äkkijyrkkä ranta kurottaa noin 40 metrin korkeuteen.Pakasaivo on mystisyydellään ja jylheydellään kiehtonut ihmisiä jo kauan. Aikoinaan lappalaiset pitivät sitä palvonta- ja uhripaikkanaan. He uskoivat kuolemansa jälkeen elävänsä saivon kirkkaassa vedessä, jos eläisivät maallisen elämänsä uhraten riistaa jumalille ja eläisivät muutenkin elämänsä synnittömästi. Toisen tarun mukaan lähistöllä asuneet lappalaissukuiset Suikit ajattelivat itse Pirun asustavan järvessä, ja jotta heillä olisi hyvä kalastus- ja metsästysonni, he uhrasivat Pirulle poroja, niiden sarvia ja riistaa, jotta Piru pysyisi hyvällä tuulella.

 Paikka oli kyllä ihan mielettömän upea. Jotenkin siellä "leijui" sellainen jännä henki. Yksin en ehkä olis sinne uskaltanut edes mennä. Jos joku muukin omaa tälläisen "kummitustutkan" kun mulla on, niin tietää varmaan mistä puhun. 😯
Matkalla Pakasaivoon on myös saamelaisten ikivanha palvontapaikka, Kirkkopahdan seitakivi. Arvaa olisiko Viskin tehnyt mieli ottaa muutama luu matkamuistoksi... 😉


Ja matkalla takaisin mökille oli tietenkin pakko pysähtyä ottamaan muutama pakollinen porokuva, sekä pysähtyä kahville Jounin kauppaan. Oltais kyllä tällä kertaa oikeasti pysähdytty johonkin muualle kahville, mutta meidän tuurilla juuri tuona päivänä ei mikään ollut auki...
Jounin kaupalta löytyikin astetta suurempi poro. 😛


Loppuloman vietimme vesillä, lähiluontoa ihmettelemässä sekä rentoutuen mökillä. 
Oli kyllä muuten erittäin rentouttava loma ♥
Vielä ei varattu mökkiä ensi kesälle. Saa nähdä mihin silloin suuntamme auton nokan... 😉


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)