sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Herkulliset lihapullat tomaattikastikkeessa


Lihapullat on superhyviä ja tomaattikastike pastan kanssa on hyvää, mutta enpä ollut ikinä ennen kokeillut yhdistää näitä kahta herkkua. Kunnes taas lueskelin ihanan Annan (Lepää rauhassa Anna ♥) Ruokasurffausta -blogia, ja sieltä bongasin tämän ohjeen. Ja pakkohan sitä oli testata. 
Mulla ei ollut oikeastaan mitään ennakko-odotuksia tältä ruualta, kun en ollut ikinä maistanut minkäänlaista lihapullapastaa. Mutta nam, tämä oli hyvää! Etenkin kun ruoka oli päivän saanut olla jääkaapissa ja kunnolla makuuntua. Pastana mulla oli taas Lidlin Deluxe nauhapastaa. En tiedä onko se ollut vaan joku kausituote, koska en ole sitä enää löytänyt. On kyllä hyvää, joten toivottavasti ottavat ihan vakkarivalikoimiin.
Lihapullia tein kaksinkertaisen satsin, koska meitä syöjiä oli niin paljon. Tässä kuitenkin ohje vain 400 g:lla jauhelihaa.Tuplaa ihmeessä lihapullien ohje jos syöjiä riittää.

P.S. Tuoreissa yrteissä ei kannata säästellä!! 

Täyteläinen tomaattikastike

800 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 tl hienonnettua punaista chiliä (ei vahvinta)
1 tl sokeria
1 tl punaviinietikkaa
½ tl kuivattua oreganoa
2 rkl hienonnettuja basilikan varsia
kourallinen basilikan lehtiä hienonnettuna
suolaa
öljyä paistamiseen

Leikkaa sipuli mahdollisimman hienoksi. Lorauta melko reilusti öljyä pannulle ja lisää sipulit mukaan kun öljy on kuumennut. Lisää ½ tl suolaa sipulin kanssa pannulle. Suolan lisääminen tässä vaiheessa pistää sipulin itkemään ja tuo sipulin luontaisen makeuden esiin paistettaessa.
Paistele sipuleita keskilämmöllä rauhassa, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Hienonna valkosipuli ja chili. Lisää pannulle ja paistele vielä 2 minuuttia.
Kaada tomaattimurskat kattilaan ja lisää sekaan paistettu sipuliseos. Lisää mukaan sokeri, etikka, oregano, basilikan varret ja ripaus suolaa. Hauduta seosta miedolla lämmöllä n. 45 minuuttia. Maista lopussa ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää aivan viimeiseksi karkeasti hienonnetut basilikan lehdet.



Italialaiset lihapullat

400 g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
3 rkl korppujauhoja
louraus maitoa
4 rkl parmesanraastetta
kourallinen basilikanlehtiä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia

Hienonna sipuli pieneksi ja paista samalla tavalla kuin tomaattikastikkeeseen. Lisää loppuvaiheessa hienonnettu valkosipuli ja paista vielä hetki lisää. Anna sipuleiden jäähtyä hieman.
Kaada korppujauhot kulhoon. Lorauta päälle maitoa sen verran, että peittyvät. Anna turvota pari minuuttia. Purista liika maito pois korppujauhoista.
Laita kulhoon jauheliha, turvotetut korppujauhot, kananmuna, parmesanraaste, paistetut sipulit, hienonnetut basilikanlehdet, suolaa ja mustapippurirouhetta.
Sekoita tasaiseksi massaksi, mutta älä vaivaa liikaa. Lihapullista tulee helposti liian kovia.
Muotoile 10 isohkoa lihapullaa taikinasta. Kuumenna reilusti öljyä pannulla ja paista lihapullia joka puolelta kauniin paahtuneen ruskeiksi. Lihapullien ei ole tarkoitus kypsyä kokonaan sisältä tässä vaiheessa, vaan otetaan vaan kaunis paistopinta.

Kun lihapullat on paistettu, kaada tomaattikastike uunivuokaan ja lihapullat sen päälle. Paina lihapullia hieman tomaattikastikkeeseen ja ripottele pinnalle lisää parmesanraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Keitä pasta sillä välin valmiiksi.


Viime viikolla tuli tehtyä myös kaverin pojan synttäreille bannofeeta mustikoilla. Pääsin onneksi itsekin sitä palasen maistamaan! 😋 Yksi mun lemppariherkuista ehdottomasti.


Ja mun veljen lapset taikuroi meillä jotakin herkkuja Fazerin sinisestä ja riisimuroista. Suurta herkkua tuntuivat olevan, koska kaikki nämä reilusti koristellut herkut katosivat aika pikaisesti parempiin suihin! 😊 Ja minusta on niin kovin kiva, kun tykkäävät keskenään värkkäillä tälläisiä herkkuja.



6 kommenttia:

  1. Ihana ruoka ❤ pitääpä kokeilla ❤

    VastaaPoista
  2. Ootpas ollut ahkerana, ja tehnyt kaikkea hyvää. :) Tuo bannoffee on itselläni listalla myös piakkoin, kerran kesällä tein ja raparperista. Mietin, että nyt ehkä voisi puolukkaista versiotakin kokeilla. :) Nuo riisisuklaat oli sellasia, joita tehtiin lapsuusaikoina, aivan ihana retroherkku! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei nam, bannofeeta raparperilla, tätä pitääkin testata! Kiitos vinkistä! :) Puolukkaista versiota olen parina vuonna tehnyt jouluksi, hyvää niinkin!
      Muistan kans että riisisuklaata tuli tehtyä, mutta mä olen tehnyt ihan niitä perinteisiä joihin tuli sitä kookosrasvaa. Nekin oli kyllä hyviä. Pitäis joskus oikein verestää muistoja ja tehdä niitä! :)

      Poista
  3. voi mahoton,tämä pitää testata tiedän että meillä tykättäisiin...olen joskus tehnytkin jotain tämän tyylistä...ja pannoffee,isoisoiso NAM :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tykättiin kovasti tästä! Nuo lihapullat oli ihan superhyviä kun saivat muhia hetken tomaattikastikkeessa!
      Bannofee on tosiaan herrrrrkullista!!! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)