keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Juhannuksen mansikkakakku (gluteeniton)


Olipas taas ihanan rentouttava juhannus, vaikka säät ei juhannusaattona niin hellineetkään. Mutta ei haitannut. Jotenkin juhannuksessa on aina sellaista jännää "taikaa" joka pysyy yllä, satoi tai paistoi. 
Meille tuli juhannuspäivänä vieraita, joten leivoin jo aattona jääkaappiin makuuntumaan mansikkakakun. Tein kakun tällä kertaa vähän eritavalla, pyörittäen kääretorttulevystä leikatut palat ns. pystyyn. Tämä tapa oli ihan hauska ja käytän varmasti jatkossakin. Jotta sain tarpeeksi ison kakun, tein kaksi kääretorttupohjaa. Toisesta tein tumman ja toisesta vaalean. 

 Mansikkakakku rullalla


Pohja 1:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pohja 2:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 250 g mansikoita
2 dl kermavaahtoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristelu:
2 dl vispikermaa
150 g mansikoita

Tee ensin pohjat. Vatkaa molempia pohjia varten munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita esim. nuolijalla varovasti sekaisin. 
Levitä taikinat leivinpaperin päälle uunipelleille ja paista 225 asteessa noin 6-8 min.
Ripottele tällä välin kahdelle leivinpaperille sokeria. Kippaa kuumat pohjat sokeroitujen leivinpaperien päälle ja anna jäähtyä siinä.

Valmistele pohjan jäähtymisen aikana täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Mausta oman makusi mukaan sokerilla. Muussaa mansikat esim. yleiskoneella. 

Poista jäähtyneiden levyjen päältä leivinpaperit. Leikkaa levyt pitkittäin 3 osaan. Levitä pinnoille ensin mansikkasose ja sitten kerma-tuorejuustoseos. Ei kannata laittaa täytettä liikaa, koska silloin sitä on vaikea kääriä.


Kääri levyt rullalle. Itse tein tämän suoraan pystyasennossa, muta tämän voi myös tehdä niinkuin normi kääretortun, ja nostaa vasta lopussa pystyyn. Aloita rullaaminen napakasti ja jatka sen jälkeen kevyesti rullaamalla. Kun yksi levy on rullattu, jatka seuraavalla levyllä samasta kohtaa. Laitoin vuorotellen vaaleaa ja tummaa suikaletta.


Levitä valmiin kakun päälle vatkattu kermavaahto sekä mansikoita ja esim. syötäviä kukkia.


Juhannusaatto pitää aloittaa joka vuosi samalla lenkillä läheisen järven ympäri. Tänä(kin) vuonna sitä tarvottiin tuulessa ja tuiskussa. Lenkkimieltä vähän mustensi muutaman ystävän surut ja murheet, mutta siinä oli lenkin aikana hyvä hetki vähän nollata ajatuksia. ❤


Juhannusaattoiltana tuuli oli kyllä niin järkyttävä, että ei paljoa tehnyt mieli olla ulkona. Eikä kyllä kokkookaan uskaltanut pistää palamaan. Mutta onneksi on navettabaari, jossa katselimme jalkapallon MM-kisoja ja kuuntelimme musiikkia.


Sen verran oli kuitenkin pakko uskaltautua pihalle, että sai muutaman tuulisen kuvan otettua.



Onneksi juhannuspäivä oli hieman aurinkoisempi ja tuulikin vähän rauhoittui. Ja iltaa kohti se rauhottui kokonaan. Kävimme veljen lasten kanssa vielä iltamyöhäisellä kalassa ja muutama ahven saatiinkin. Oli kyllä älyttömän hieno ilta!




Ja yöllä pistettiin sit vielä kokkokin palamaan.


Oli kyllä mukava, rauhallinen juhannus! 💚
Nyt nautitaan vielä ensimmäisen kesälomapätkän viimeisestä lomaviikosta 🌞 satoi tai paistoi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)