tiistai 11. syyskuuta 2018

Hävikkiviikon täytetty jauhelihamureke


Lihamureke on yksi meidän suosikkiruoista, jota tehdään melkeinpä jos ei nyt ihan joka viikko, niin ainakin joka toinen viikko. Lihamurekkeen otin esiin siksi näin Hävikkiviikolla, että siihen saa hyvin hukattua erinäisiä tuotteita jääkaapista. Esim. tämän murekkeen täytteeksi päätyi vähän jo paremmat päivänsä nähneitä tomaatteja sekä päiväysvanhaa fetajuustoa. 
Teen useasti murekkeen valmiiseen sipulikeittoon. Niin tein nytkin. Mielestäni tuo sipulikeitto tuo erittäin hyvää makua. Välillä vaihdan sipulikeiton esim. kanttarelikeittoon, jolloin saa taas uutta makua. Mutta murekkeen voi hyvin myös maustaa kaikilla kotoa jo valmiiksi löytyvillä mausteilla. Tähän voi heitellä vähän ronskimmallakin kädellä niitä maustepussin pohjia.
Lisäksi tähän murekkeen ympärille saa hukattua kaikki juurekset jääkapista. Nyt käytin valmiita pakastekasviksia, koska jääkaapin juureslaatikko ammotti tyhjyyttään. Mutta tähän sopii mainiosti bataatit, porkkanat, punajuuret, lantut, perunat jne.

P.S. Murekkeen kermaviilin voit korvata hyvin esim. jogurtilla, kermalla tms. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Käytä sitä hyödyksi mitä jääkaapista löytyy!! Vesikin käy. 

Täytetty lihamureke


750 g sika-nautajauhelihaa
1 prk kermaviiliä (200g)
2 pss sipulikeittoa
1 sipuli
1 kananmuna

Täyte:
tomaatteja
fetajuustoa

Kasviksia murekkeen ympärille

Sekoita sipulikeitot kermaviilin joukkoon ja anna hetki makuuntua. Lisää joukkoon pieneksi silputtu sipuli, jauheliha sekä kananmuna. Vaivaa taikina tasaiseksi. Munan voi jättää myös pois
Nosta murekemassa voideltuun uunivuokaan ja muotoile kostutetuin käsin pitkulaiseen muotoon. Painele pituussuunnassa murekkeen keskelle syvennys. Pilko tomaatit ja juusto ja painele syvennykseen. Muotoile mureke uudelleen, jotta täytteet peittyvät. Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.  
Murekkeen ympärille voi paistumisen ajaksi laittaa kasviksia niin kuin me yleensä teemme. Murekkeesta irtoaa sen verran nestettä, että pakastekasvikset tulevat mukavan meheviksi ja todella hyvän makuisiksi.Ja muistutan taas, että tällä ohjeella tulee melko suolaista ruokaa. Jos olet tottunut "kevyempään suolaan", niin suosittelen käyttämään vain yhden sipulikeittopussin ja lisäämään vaikkapa vähän yrttien määrää.  


Meillä on paikallisessa K-Supermarketissa ns. hävikkiruoka-allas. Sieltä tulee ensimmäisenä aina mentyä katsomaan, että mitäs löytyisi. Tuon fetan löysin juurikin tästä kyseisestä altaasta. Päiväys oli jo mennyt edellisenä päivänä ja tuote myyntiin 0,49 € hintaan. Juusto oli vielä hyvää ja se päätyikin tämän murekkeen täytteeksi.P.S. Aloitin tänään ruotsinkielen puhekurssin! 🙊 Olin kurssilla kaikkein nuorin ja kaikkein tuppisuisin. Ymmärrän kyllä ruotsia hyvin, mutta tuo suunsa aukaiseminen ja lauseiden rakentaminen, se vasta on vaikeaa. Mutta ehkä se tästä. Seitsemän kertaa olisi vielä jäljellä.Jaa mitä Viski miettii?
No tietenkin sitä, että nyt tuo äiti on (lopullisesti) seonnut, kun puhuu minullekin vain ruotsia! 😂😂4 kommenttia:

 1. Täällä täytyisi myös uskaltaa avata tuo suu muullakin kuin suomenkielellä.
  Herkullista hävikkiviikkoa ihanan murekkeen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaatii kyllä aikoimista kanttia avata se suu vieraalla kielellä, kun teksti tulee vähän tökkimällä....
   Mutta ehkä näiden kahdeksan kerran jälkeen uskallan jo avata suuni muuallakin kun vaan kurssilaisten keskuudessa! :)
   Kiitos samoin!! :)

   Poista
 2. Mureke on niin hyvää! Jauheliharuokien aatelia :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)