maanantai 8. lokakuuta 2018

Ekoilua: DIY pyykinpesujauhe


Haja-asutusalueille tuli uusi jätevesilaki, joka loi velvotteita pohjavesi-ja ranta-alueilla asuville. Jätevesijärjestelmien tulee olla lain asettamien vaatimusten mukaisessa kunnossa 31.10.2019 mennessä. Tässä on hirveästi paikkakuntakohtaisia eroja, mitä jätevesijärjestelmältä vaaditaan. Täällä meidän asuinpaikkakunnalla riittää, että ns. lokavedet menevät umpisäiliöön ja ns. pesuvedet menevät maasuodattamoon. Hyvin monella paikkakunnalla vaaditaan, että myös pesuvedet menevät suoraan umpisäiliöön. Meillä on pihalla tämä kyseinen maasuodattamo. Jonkin verran on nyt tullut opiskeltua asioita liittyen maasuodattamon toimintaan. Ja monessa lähteessä muistetaan mainita, että tärkein asia tässäkin olisi se, että kaikki taloudessa käytetyt pesuaineet olisivat mahdollisimman luontoystävällisiä.


Ja siksipä tässä onkin asialle ryhdytty tekemään jotain. Eniten tulee lutrattua tiski-ja pesuaineiden kanssa. Käsitiskiaine on jo kauan sitten vaihdettu Ecoverin tiskiaineeseen. Ja konetiskissä mulla on LV:n fosfaatiton konetiskitabletti. Pyykinpesussa olen käyttänyt myös Ecoverin nestemäistä pesuainetta. Mutta se on melkoisen kallista tavaraa, joten onneksi löysin internetin ihmeellisestä maailmasta mielenkiintoisen pyykinpesujauhe ohjeen. Olen nyt pessyt tällä kolme koneellista pyykkiä ja kyllä on tullut puhdasta. Mun vaaleanharmaiden verskojen puntit muistuttivat enemmänkin ruskeita puntteja, mutta nyt ne ovat taas hohtavan puhtaat.
Meillä toki pyykki ei koskaan ole mitään superlikaista, joten en tiedä miten se sellaista pesee, mutta peruspyykissä ainakin toimii paremmin kuin hyvin.


Se mihin kiinnitin huomiota tämän pesuaineen käytössä oli se, että nyt ei keittiöpyyhkeetkään olleet enää kivikovia pesun jälkeen. Eikä pesukoneen tiivisteisiin kertynyt mitään ylimääräistä sakkaa eikä "limaa". Lisäksi mm. lakanat olivat paljon sileämpiä kuin mitä yleensä ovat olleet pyykistä tultuaan.Tarvittavat tuotteet tilasin Limepopin verkkokaupasta. Ostin kerralla vähän isommat satsit tarvittavia aineita, jotta ei tarvitse koko ajan olla tilailemassa. Silti ei tilaukselle ihan kauhean paljon tullut hintaa. Ainesosa luettelokin on hyvin lyhyt.
(Pyykinpesujauheen ohje myös Limepopin blogista.)

 

Pyykinpesujauhe 
n.0,8 kg

350 ml ruokasooda
350 ml pesusoodaa
100 ml Epsom-suolaa
2 rkl suolaa
muutamia tippoja eteeristä öljyä

Sekoita aineet keskenään. Lisää lopuksi eteerinen öljy ja sekoita uudelleen. Purkita sopivaan purkkiin.
Käytä 1-2 rkl koneelliseen.Tässä vähän hintoja:
Ruokasooda (1 kg) 4,10 €
Pesusooda (1 kg) 5,65 €
Epsom-suola (500 g) 4,80 €

Lisäksi ostin pari eteeristä öljyä. Verigreippi (10 ml) 2,95 € sekä laventeli (10 ml) 3,25 €.
Eteerisistä öljyistä tulen varmaan jatkossa kertomaan vähän lisääkin. Odottelen, että saisin ystävän kautta tilatuksi niitä lisää ja diffuuserin kera. 😊En tietenkään voi taata, että kaikki saisivat tällä DIY pesujauheella yhtä hyviä pesutuloksia kuin minä. Mutta mielestäni ei silti ole kovin kallis kokeilu, vaikket tykkäisikään! Ja luonto kiittää! 💚
8 kommenttia:

 1. Kiitoksia vinkistä. Tämä on tosi tärkeää asiaa! Tarvitsee varmaankin itsekkin kokeilla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ainakin tykännyt tästä kovin! Pyykki on ihanan pehmoista ja siliää helposti! Suosittelen! ♥

   Poista
 2. Hyvä vinkki, kiitos paljon! Itse teen nestemäistä pyykinpesuainetta, mutta tämä vaikuttaa sitäkin helpommalta (ja se on todella helppoa tehdä!:D), joten varmasti pitää kokeilla jossain mutkassa. Linkkaan tämän myös ystävälle, joka asuu ihan kiinni rannassa.

  Tässä linkki nestemäiseen pyykinpesuaineeseen, jos jotakuta kiinnostaa: https://mennentullen.blogspot.com/2018/08/do-it-yourself-pyykinpesuaine-ja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei todellakin kiinnostaa, kiitos vinkistä! ♥ Ihan varmasti testaan myös tämän nestemäisen pesuaineen. Yleensä on tullutkin käytettyä vallan nestemäistä, mutta nyt käytössä on tietenkin tämä omatekoinen jauhe.
   Ja linkkaa ihmeessä kaverillekin! :)

   Poista
 3. Hyvä vinkki, pitääkin kokeilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kokeilemaan! Ei ole kallis kokeilu, jos ei sit tykkääkään. Mutta luonto kiittää! :)

   Poista
 4. Haja-asutusalueiden jätevesilain voimaan tulemista on jo kulunut jonkin aikaa, mutta tuttavamme ovat ostamassa vanhaa mökkiä, joka ei ole ollut käytössä muutamaan vuoteen. Sielläkin täytyy uusia jätevesijärjestelmä, vastaamaan nykyistä lakia. Hyvä tietää, että laissa on paikkakuntakohtaisia eroja, joten kannattaa olla tarkkana ennen järjestelmän uusimista. https://www.maanrakennuspajunen.fi/maanrakennus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienienkin alueiden sisään tosiaan mahtuu monenmoista lakia ja asetusta tästä jätevesilaista. Kannattaa tutustua paikkakuntakohtaisiin ohjeistuksiin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)