sunnuntai 23. elokuuta 2020

Gallen-Kallelan museo & Villa Elfvik, Espoo

 

Minä saan tosiaan viettää todellista laatulomaa, sillä mieheni joutuu olemaan töissä ja itse saan lomailla. Siispä saatoin hypätä hänen kyytiinsä työmatkalle Espooseen. Lähtö tuli 15 minuutin varoitusajalla, joten en ehtinyt yhtään suunnitella mitä aion Espoossa hänen työpäivänsä ajan touhuilla. Pakkasin reppuun vain lenkkarit, kameran, rahapussin ja muistivihon. Muistivihko kulkee aina matkassa ihan vaan siitä syystä, että jos vaikka reissulla tulee joku vuosisadan motivaatiopommi suunnitella vaikkapa seuraavan viikon ruokalistoja, tai suunnitella tulevia blogipostauksia tms. (Tälläkään kertaa sille ei ollut käyttöä, mutta syytä sen on jatkossakin kulkea mukana.)

 

Jäin pois kyydistä Leppävaarassa, Sellon vieressä. Koska lähtö oli niin nopea ja satuin nukkumaan aika pitkään, oli aamupala jäänyt kokonaan välistä. Mutta kun näin Fafas'n kyltit Sellon kyljessä, ei enää tehnyt mieli aamupalaa vaan hypätä suoraan lounaaseen. Ai hitto että tykkään Fafasin ruuista! ❤ En ole siellä koskaan mitään huonoa syönyt. Tällä kertaa testasin pitan punajuurifalafeleillä ja halloumiranut tzatzikilla. Ei ollut pettymys, ei todellakaan! 😍😋

 

Ja sit alkoikin armoton pohtiminen että mitäs sitten tekis. Toisaalta houkutti lähteä Helsinkiin ja sinne museoihin. Mutta ei houkuttanut junalla kulkeminen, eikä myöskään houkuttanut viettää yhtään enempää aikaa sisätiloissa kuin oli pakko. Siispä katsoin Museokortti -sovelluksesta löytyisikö Sellon läheltä jotakin Museokortti -kohdetta. Ja löytyihän sieltä. Muutaman kilometrin päässä oli Akseli Gallen-Kallelan entinen koti, ateljeelinna Tarvaspää.

 

Muistan että olen kyseistä rakennusta ihastellut motarilta kun ollaan menty Helsinkiin ja usein miettinytkin että mikähän se mahtaa olla. Mutta sen vertaa en ole koskaan perehtynyt, että olisin ottanut selvää paikasta ja sen historiasta. No nyt sielläkin lopulta tuli käytyä. Linna oli upea ja aivan ihanalla paikalla. Etenkin jos unohti että motari menee aivan linnan vieressä. Mutta meren kimmallus linnan toisella puolella ja rauhallinen puutarha toivat illuusion täydestä rauhasta.

 

Museon pihapiirissä oli melkoisen paljon porukkaa lounastamassa ja kahvilla, mutta pöydät oli sijoitettu kauas toisistaan, joten ihmismäärä ei haitannut. Museoon mentäessä ohjeistus oli, että jos eteisessä on porukkaa, pitää ulkona odottaa niin kauan että eteinen on tyhjä. Varovaisesti kurkkasin ovelta ja tyhjältä näytti. Museossa ei minun lisäkseni kovin montaa ihmistä ollut samaan aikaan. 

 

Kävin ensin kurkkamassa tornirakennuksen läpi. Vitsit mikä paikka! ❤ Seinät on täynnä taideteoksia, mutta mielestäni rakennus on jo itsessäänkin aikamoinen taideteos. Tornin oleskelutasanteelle ei turvallisuussyistä yleisöllä ole asiaa, mutta täytyy sanoa, että kyllä sieltä on kelvannut maisemia tuijotella. Ilmeisesti tornin kaide on vaan aikuista ihmistä polveen saakka, joten ei ole kovin turvallinen paikka. 

 

Minulla kävi siitä hyvä tuuri, että satuin museoon juuri siihen aikaan kun oli yleinen yleisöopastus. Opastus oli alkanut juuri kun olin tutkimassa tornia, joten ihan alusta saakka en ehtinyt mukaan. Mutta museovierailusta sai kyllä näin todella paljon enemmän irti. Oppailla on monesti kertoa hyviä tarinoita, jotka ei museosta muuten käy ilmi. Harmikseni tulin lukeneeksi vasta museovierailun jälkeen, että Gallen-Kallellalla oli ollut kaksi saksanpaimenkoiraa, Kova ja Kiivas. Olisi ollut hauska tietää näistä koirista vähän enemmän.

 

Museossa silmiini otti kuva Viivi Vallgrenista. Onko teistä joku sattumoisin lukenut Enni Mustosen Syrjästäkatsoja -kirjasarjaa? Jos olette, niin paikka Alberga on enemmän kuin tuttu ja samalla myös Viivi & Ville Vallgren. Tämän kuvan nähtyä alkoikin kiinnostaa missä on mahtanut olla heidän huvilansa. Koska huvilan sijainti on Leppävaara ja meren läheisyydessä, niin tiesin että huvilan on oltava jossakin lähellä.

 

But first coffee. Ensin oli juotava kakkukahvit museon kahvilassa. Ei vitsit mikä paikka ❤ Nämä museokahvilat on kyllä mennyt tämän kesäloman parhaimmistoon ihan heittämällä. Tässä paikassa olisi tehnyt mieli juoda lasi kylmää Rieslingiä, samalla kun istuu Gallen-Kallelan puutarhassa ja ihastelee upeaa linnaa. "Tyydyin" kuitenkin vain kahviin ja palaan suklaakakkua. Ei ollenkaan huono vaihtoehto sekään.

 

Kahvin jälkeen alkoi mietintä, että lähteäkö kävelemään Munkkiniemeä kohti, jonne ei Tarvaspäästä olisi ollut kuin muutaman kilometrin matka. Vai lähteäkö harhailemaan Vallgrenien huvilan perään. Valitsin vaihtoehdoista jälkimmäisen. Ja eikä sinne kovin tarvinnut edes harhailla, sillä aika nopeasti Google Mapsista löytyi Ville Vallgrenin tie. Valitettavasti huvila on purettu, mutta tietä vierusti kyllä monet muut kauniit talot. Muutama uudenaikainen "linnakin" tien varteen mahtui, mutta pääasiassa kuitenkin vanhaa rakennuskantaa.

 

Ville Valgrenin tie johdatti minut Villa Elfvikiin, luontotaloon joka toimii Espoon ympäristövalistuskeskuksena. Villa Elfvikin rakennutti asuintalokseen vapaaherratar Elvira Standertskjöld vuonna 1904. Monien vaiheiden jälkeen se päätyi Espoon kaupungin omistukseen vuonna 1985. 

 

Itse luontotalo oli mielenkiintoinen käyntikohde. Suosittelen tätä etenkin lapsiperheille. Siellä oli hyvin huomioitu lapset, koska oli paljon mahdollisuuksia ns. tekemällä oppimiseen. Omasta mielestä mielenkiintoisimpia olivat ilmakuvat Espoon kaupungin kehittymisestä eri vuosikymmenillä. Niistä huomasi hyvin, kuinka vihreää pinta-alaa on koko ajan vähemmän ja vähemmän. Tästäkin syystä luontotalossa tehdään erittäin tärkeää työtä, kun puhutaan kaupunkipuistojen ja metsikköjen tarpeellisuudesta.

 

Luontotaloa ympäröi lyhyt luontopolku. Polun varressa oli myös opastetauluja, jotka kertoivat mm. alueen historiasta, luonnosta sekä Laajalahden luonnonsuojelualueesta. Niityllä oli lehmäaitaukset, mutta itse asukkeja ei tällä kertaa näkynyt.

 

Polun varressa oli myös lintutorni. Ja mikä hienointa, suurin osa poluista, kuten myös tämä lintutorni olivat täysin esteettömiä. Kanssani samaan aikaan tornissa olikin kaksi sähköpyörätuolilla kulkevaa naista. Ihan mahtavaa, että tällaisia paikkoja rakennetaan ja pidetään yllä.

 

Polun varrella sijaitsee myös Pajamäen aurinkokuntamalliin kuuluva planeetta Uranuksen malli. Planeetta sijaitsee vanhassa huvimajassa. Itseltäni tämä tarkoitus meni hieman ohi, mutta kaunis huvimaja joka tapauksessa. 😅

 

Villa Elfvikiin on aikoinaan päässyt höyrylaivalla ja tästä olikin muistona kivinen laituri. Nykyään Laajalahti on niin ruovikoitunut, että veneliikennettä ei enää ole. Ruovikoitumisesta johtuen Laajalahti onkin lintubongareiden suosiossa.

Mukava päivä Espoossa ja ilman suurta ihmismassaa. Ja Museokorttikin vinkui, eli ei ollenkaan turha reissu! 😁

 

7 kommenttia:

 1. Miten kaunis rakennus tuo ateljeelinna onkaan. Rakennus kuin koru ja varmasti täynnä ihailtavaa. En ole koskaan käynyt minäkään, vaikka ohi on ajettu.
  Päiväsi näyttää olleen aivan ihana, kahvilakäynti mukaan lukien :)

  Kiitos, että pääsin kuvien kautta mukaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ateljeelinna oli kyllä todella kaunis. Ja siellä oli jotenkin tosi rauhaisafiilis. Hassua että vaikka motari menee ihan vieressä, on linnan pihalle saatu luotua niin erilainen tunnelma.
   Ja kahvilakäynnit tietenkin aina kruunaavat päivän! :)

   Kiva kun lähdit mukaan virtuaalimatkalle! <3

   Poista
 2. Ihania nää sun retket! <3 Hitto, kun asuisin lähempänä niin lähtisin ilolla seuraksesi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3, ja niinpä, monesti olet käynyt mielessäni kun olen johonkin uuteen kahvilaankin astunut että varmasti tykkäisit myös! Mä voin kyllä joskus oikein mielelläni tehdä retkipäivän sinne teidän nurkkien suunnille. ;)

   Poista
 3. Oi, ihan mun reissutoiveiden mukaisia kohteita. Kiitti paljon matkailuvinkistä. On täällä Suomessa kyllä toi paljon nähtävää, ja nyt koronan aikana toivottavasti moni kokee samoja fiiliksiä. Meillä on kaunis Suomen maa!
  PS. Pikkutyttönä olen tuolla Gallen-Kallelan talossa käynyt vähän hatarat muistikuvat, eli oli kiva nähdä ja lukea sun tunnelmia sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta! Suomi on täynnä IHANIA matkakohteita! Juurikin puhuttiin mieheni kanssa, että vähän näyttää siltä että ensi keväänäkin jää toteuttamatta perinteinen kevään Ruotsin reissu, mutta enää se ei edes harmittaisi, koska Suomessakin on niiiiiiin paljon vielä nähtävää ja koettavaa. Ja moniin paikkoihin on kiva mennä uudestaankin.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)