sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Kartanopolulla Jokioisilla


Nämä kuvat ovat viime viikolta, kun meitä vielä helli helteinen syyskeli. Paikka paikoin vähän liiankin kuuma (saatoin jopa vähän valittaa siitä). Mies päätti mennä Ypäjälle golfaamaan ja me lähdettiin Viskin kanssa mukaan, mutta päädyttiin lenkkeilemään Jokioisille. 


Olen käynyt Jokioisten Kartanopolulla viimeksi marraskuussa 2013. Seurana oli silloin kummityttö (joka on muuten nykyään jo minua pidempi) ja ihana rakas edesmennyt Jimi -koira! ❤ Kuvia edelliseltä reissulta voit käydä katselemassa 👉 TÄÄLTÄ. Ja kuten kuvista näkyy, paikka on upea ihan jokaiseen vuodenaikaan.  Nyt saatiin Viskin kanssa ihastella kartanonpuistoa, joka loisti syksyisissä väreissään. 


Jokioisten kartanolla menee erilaisia opastettuja polkuja, mm. kartanopolku, luontopolku ja muistaakseni vielä puistopolku. Reitit on paikka paikoin vähän huonosti opastettuja, mutta kartanonpuisto on iso alue ja eksymisvaaraa ei ole, joten mukavahan siellä on tallustella ilman opastettuja reittejäkin.


Jätimme auton Jokioisten Tietotalon parkkikselle (tien toisella puolella, vastapäätä kartanoa). Lähdimme siitä kävelemään kohti kartanon takapihaa, josta polut lähtevät. 


Jokioisten kartano on ollut jo jonkin aikaa tyhjillään. Sen omistaa Senaattikiinteistöt. Uutisten mukaan paikka olisi tulossa myyntiin. Jokioisten kartanon mailla on suuri määrä rakennuksia ja sen lisäksi hallinnassa on yli 200 hehtaaria maa-alueita. Veikkaanpa että hintalappu tälle kokonaisuudelle tulee olemaan aika hurja. Monet myös pelkäävät, että kartanon ostaa joku joka ei enää halua ihmisiä mailleen. Nythän kartanon alueet ovat vapaasti virkistyskäytössä. Veikkaanpa että tuo myyntiprosessi ylipäätään tulee olemaan pitkä ja menee aikaa ennen kuin kartanoa asuttaa uusi omistaja. Joten nautitaan kartanonmaista ainakin vielä sen aikaa. 


 Kartanopolku myötäilee Loimijoen rantaa. Viski kävi tietenkin ottamassa hörpyt ja maistamassa miltä paikallinen jokivesi maistuu. Ainakaan ei tullut närästystä, niinkuin merivedestä jota on silti joka kerta pakko maistaa. 🙈 


Kartanopolun varrella on mielenkiintoisia opaskylttejä, mutta paikka paikoin opaskyltit ovat päässeet vähän huonoon kuntoon ja osittain kaatuilemaankin. Toki ymmärrän että näihin ei välttämättä nyt enää panosteta, kun ei tiedetä mikä kartanon alueiden kohtalo tulee olemaan. Ja toisaalta en myöskään tiedä ovatko kyltit Jokioisten kunnan vai kartanon vastuulla. 


Ja tietenkin oli pakko taas käydä Willebrandien haudalla. Joka kerta haudalla käydessä pitää suoda ajatus sille, kuka on kartanossa kummitteleva Harmaa Rouva. Onko hänen ruumiinsa kenties haudattu tähän samaiseen hautaan ja sielu jäänyt kummittelemaan kartanoon....?! 👻 Aina yhtä mielenkiintoisia tarinoita. Toivottavasti Jokioisten kartanollakin järjestettäisiin joskus kummituskierros, jossa avattaisiin enemmän näitä kartanoon liittyviä kummitustarinoita. 


Kartanon maiden vieressä on Elonkierto, eli kaikille avoin ja maksuton puistoalue, joka kertoo luonnonvarojen tutkimuksesta. Tälläkään kertaa ei lähdetty Elonkierron aluetta kiertämään, mutta sen verran sivuttiin sitä, että käytiin evästämässä Luonnonvarakeskuksen omistaman savusaunan ulkopenkeillä. Siinä oli vaan jotenkin niin hyvä ja seesteinen paikka evästää. Eväät tietenkin haettiin paikallisesta Jokioisten leipomosta. Harmillisesti metsämansikkaviineri oli vähän kierinyt repussa ja oli kohtalaisen tahmeaa syötävää, mutta eipä se makuun vaikuttanut. 


Savusaunan läheltä, Loimijoen rannasta löytyy myös laavu. Siellä evästäminen ei kuitenkaan tällaisena syksyisen aurinkoisena päivänä houkutellut, koska nyt halusi nauttia vielä kaikista auringonsäteistä mitä vähänkään oli saatavilla. 

Kartanot on kyllä niin mystisen kauniita paikkoja, täynnä historiaa, että mielelläänhän niiden pihoilla kävelee ja kuljeskelee. Etenkin kun siihen on mahdollisuus. Meilläkin tässä kodin lähistöllä on useampia kartanoita, mutta kaikki yksityisomistuksessa, joten niiden ihaileminen tarvii harmillisesti tehdä vähän kauempaa.

4 kommenttia:

 1. Ahh, mitkä ihanat paikat ja koko kartano. Tässä jää ihan sanattomaksi.
  Kyllä Suomesta löytyy niin paljon kauniita paikkoja.
  Mahtavaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on tosiaankin täynnä toinen toistaan kauniimpia paikkoja! <3
   Pitäisi vaan osata katsoa niitä omiakin lähipaikkoja uusin silmin.
   Mukavaa, syksyistä viikonloppua! <3

   Poista
 2. Onpas ollut taas kauniit puitteet ulkoiluun. <3
  Teen täs kans ulos lähtöä, mut maa on valkoisena, joten tuo ulos lähtö ei yhtään houkuttaisi. En ole vielä valmis talveen! Mä toivoisin muutamaa sellaista kunnon rankkasadepäivää, et sais vaan löhötä sisällä. xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä natsaa yhteen sekä keli että maisemat! <3
   Nyt tammikuisena iltana saadaankin nauttia "lumikaaoksen" taakseen jättämästä lumesta sekä aikamoisesta paukkupakkasesta. Mutta kevättä kohti mennään! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)