sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Laatuaikaa

Viikonloppuna tuli vietettyä laatuaikaa nuoremman kummitytön kanssa. Pelailtiin lautapelejä, katseltiin MTV3 Junioria, piirrettiin, kuunneltiin Robinia, syötiin karkkia jne jne.


Herkkupirtelöä, eli vaniljajäätelöä, maitoa ja mansikoita!! :)
Hauskimmaksi jutuksi osoittautui kuitenkin käynti Jokioisten Kartanolla. Kartano on perustettu jo vuonna 1562, mutta nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1798.
Nykyisin kartanon omistaa MTT.


Kartanolla on noin 4 hehtaarin puistoalue, jossa saa vapaasti kävellä ja tutustua alueen kasveihin ja puihin. Suurimmassa osassa puissa ja kasveissa on nimikyltti.


Ja jännittävää tästä Kartano vierailusta teki se, että legendan mukaan kartanossa kummittelee. Kerrotaan, että kartanon toisessa kerroksessa joskus häivähtää valo ja joenpuoleisen päädyn nurkkahuoneen ikkunasta katsoo kalpea kaapuun kietoutunut nainen. Myrskyöinä kartanoa ympäröivän puistometsän pimennoista ilmestyy harmaa hahmo ja katoaa jälleen. Kartanon kummitusta sanotaankin Harmaaksi Rouvaksi. 
Harmaaksi Rouvaksi on epäilty E.G. von Willebrandin vaimoa Vendlaa. Willebrandit ovat haudattu kartanon piha-alueelle, ja kävimme myöskin siellä haudalla katsomassa. 

Aika mielenkiintoisia tarinoita liittyy tälläisiin vanhoihin rakennuksiin. Yhtään ei kyllä tullut karmiva olo kartanon läheisyydessä niinkuin joskus joissakin vanhoissa taloissa tulee, mutta enpä välttämättä töissä haluaisi siellä olla. Sen verran löytyy kuitenkin uskoa tälläisiin kummitustarinoihin.

Tässä käytiin koputtamassa oveen, josko vaikka Harmaa Rouva olisi näyttäytynyt.
Kartanon entiset käymälät (ennen sisävessoja) ja puuvarasto.
Tapulimakasiini.
Tapulimakasiini on peräisin 1700-luvulta.Tarinan mukaan kartanonherra von Willebrand juoni venäläisten viljavarastona toimineen makasiinin HumppilastaJokioisille näin: Jokioisten kartanon rengit ja alustalaiset veivät Humppilaan olkia ja roskapuita. Makasiinia vartioineet sotilaat juotettiin humalaan, rakennus purettiin ja lastattiin hevoskärryihin. Paikalla poltettiin mukana tuodut oljet ja roskapuut. Kun venäläiset heräsivät, he luulivat makasiinin palaneen. Näin makasiini saatiin Jokioisille. 

Ja pitihän sitten kartano kierroksella käydä katsomassa myös näitä meidän kotinurkkien kartanoita. Tässä taitaa olla kuusi kartanoa noin viiden kilometrin säteellä meistä. Niistä ei tullut otettua tällä kertaa kuvia. Nämä kaikki lähikartanot ovat yksityisomistuksessa, niin niiden pihaan ei viitsi ihan samalla tavalla mennä kävelemään. Harmi vaan.... 
Niissäkin saisi joskus olla avoimien ovien päiviä. Ymmärrän toki, että ihmiset eivät oviaan halua avata kaikelle kansalle, mutta historiallisiin rakennuksiin olisi kiva päästä sisälle käymään. Josko niihinkin kartanoihin liittyisi joitain mielenkiintoisia kummitustarinoita.

6 kommenttia:

 1. Oho! Tuo kartano olikin minulle ihan uusi tuttavuus. Sinne voisikin tehdä vaikka kevätretken ensi keväänä kun luonto jälleen heräilee :) Kummitusjutut on kyllä kiehtovia. Uskon, että melko varmasti kaikissa vanhoissa taloissa kummittelee. Ehkä meilläkin... ;)

  VastaaPoista
 2. Kannattaa käydä katsomassa! Meillä oli tosiaan koirakin mukana, ja saatiin tehtyä n.40 minuutin lenkki siellä metsäpoluilla. Siellä on tehty todella hienot reitit metsään, jotka kulkevat Loimijoen rantaa pitkin. Lisäksi Kartanon puiston läpi pääsee Elonkiertoon, jossa myös paljon nähtävää. Teillä kyllä eläimiä on omastakin takaa, mutta siellä tosiaan pystyy tutustumaan maatilan eri vuodenaikoijen töihin ja lisäksi siellä on eläimiä. Sinne saa myöskin mennä kävelemään koiran kanssa. Todella kiva paikka. Nyt oli vaan jo polut aika märässä kunnossa.
  Minuakin kiehtoo nuo kummitustarinat!! Ehkä sen takia kiehtoo vanhojen talojen historiakin niin kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauska että mainitsit tuon Elonkierron...sinne olen kovasti ollut menossa jo pari kesää eläimiä katsomaan, mutta enpäs ole saanut aikaan! Aina on vaan niin kovasti kaikkea. Ensi keväänä sitten :)

   Poista
  2. No siinä onkin oiva kevätretkikohde ja vielä kaksi kärpästä samalla iskulla; Jokioisten kartano sekä Elonkierto. Suosittelen!! :)

   Poista
 3. Kyllähän kummitus tarinat mielenkiintoisia on, eriasia on vaan uskoako niin, ite en, enkä oo niihin koskaan uskonutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne mielenkiintoisia ja toisaalta tekee elämästä hauskempaa kun vähän antaa myös itsensä uskoa niihin! ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)