perjantai 8. marraskuuta 2013

Naudan sisäpaistia uunissa

Nauta on minulle vähän vieras raaka-aine. En sitä ole juurikaan valmistanut, enkä sitä kyllä niin paljon tykkää syödäkään verrattuna possuun.
Tarjouksesta kuitenkin tarttui kyytiin naudan sisäpaisti ja Keittiökriitikolta yritin ottaa oppia kuinka naudan sisäpaisti tulisi valmistaa. Meilläkin tuo pala oli vähän epätasaisen kokoinen, joten se ei paistunut ihan tasaisesti. Isännän mielestä liha oli hyvää, itselleni se oli hiukan liian punaista. Laitoin kyllä lihalämpömittarin ja sen mukaan lämpöä paistissa oli 63 astetta kun se otettiin uunista, mutta luulenpa että olin tunkenut mittarin liian syvälle lihaan, eli ei mitannut sitä lämpöä keskeltä vaan ihan alareunasta. No, sattuuhan näitä! :)
Omat lihasiivut upposivat erittäin hyvin koiran suuhun ja minä söin tyytyväisenä perunoita ja aivan ihanaa paistoliemestä tehtyä kastiketta. 
Ja tässäpä hyvä ateria vaikkapa Isänpäivään. 

Naudan sisäpaistia uunissa

1 kg naudan sisäpaistia
1rkl karkeaa merisuolaa (per kilo lihaa)
pippurirouhetta
rypsiöljyä
voita

Poista paistista mahdolliset kalvot. Hiero paistin pintaan öljyä, suolaa ja pippuria. Kääri paisti kelmuun tai folioon ja anna maustua huoneenlämmössä tunti tai pari, hieman paistin koosta riippuen.
 Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kuumenna paistinpannulla voi ja pari rkl öljyä. Paista kaikki pinnat kiinni, eli ruskista paisti kauttaaltaan joka kohdasta, myös päädyt. Paistia on helppo käännellä pannulla joko käsin tai kahdella puulastalla. Tarkoitus ei ole kypsentää vaan ainoastaan sulkea lihassyyt, joten paistaminen tapahtuu nopeasti. Nosta paisti folion päälle vuokaan ja valele pannulle jääneellä paistoliemellä (parhaat maut ovat siinä), kääräise folio paketiksi lihan ympärille. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan siten että mittarin kärki on paistin keskikohdassa. 
Nosta liha uuniin ja tiputa lämpö 125 asteeseen. Kun mittari osoittaa haluttua lämpötilaa nosta paisti reunalliselle alustalle ja peitä liinalla, anna vetäytyä rauhassa mielellään ½ tuntia.
Vetäytymisen jälkeen leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile hyvän kastikkeen kanssa! (Paiston ja vetäytymisen aikana irtoava liemi kannattaa ehdottomasti käyttää kastikkeeseen)



Tässä vielä Keittiökriitikon vinkit onnistuneeseen paistiin:
*tärkeää on että paisti on huoneenlämpöinen ennen paistamista, liian kylmästä lihasta tulee sitkeää ja se kypsyy epätasaisesti
*voit maustaa lihaa yrteillä, hiero esimerkiksi timjamia tai rosmariinia paistin pintaan suolan ja pippurin lisäksi
*sisälämpötilan voi valita makunsa mukaan, 60 asteinen paisti on vielä punertava mutta 75 asteinen on jo täysin kypsä
*vetäytyminen on yhtä tärkeää lopputuloksen kannalta kuin sisälämpötilakin joten anna paistin oleskella rauhassa ennenkuin leikkaat


Helppo kastike paistoliemestä

paistolientä
kuohukermaa
mustapippuria
punaviiniä
(suolaa)
maizenaa tai vehnäjauhoja

Ota talteen kaikki liemi mitä paistista valuu uunissaolon ja vetäytymisen aikana. Laita kattilaan liemi, mustapippuria ja lorauta mukaan desi punaviiniä, kiehauta. Lisää haluamasi määrä kuohukermaa ja tarkista suolaisuus. Suurusta maizenalla tai vehnäjauhoilla, kiehauta ja tarjoile kuumana paistin kera.


Piti vielä vähän kommentoida Hävikkiviikkoa, jota siis nyt vietetään. Meillä kun tuota ruokahävikkiä ei juurikaan tule, suuri kiitos yhdelle isolle & erittäin nälkäiselle koiralle ja kahdelle erittäin nälkäiselle ja kaikkiruokaiselle kissalle! :) Se vähä mitä meiltä ruokaa jää yli, niin maistuu kyllä erittäin hyvin eläimille. Taas voimme siis todeta että eläimistä on erittäin suuri hyöty ihmisille!! <3

3 kommenttia:

  1. Näyttää tuo liha (ja muutkin) kyllä ihan sairaan hyvältä, slurps! :D

    VastaaPoista
  2. Ja musta liha näyttää iha täyelliselle!! Vähä väliä mää aprikoin, että lopetanko lihan syömisen, en halua että mun takia ykskää elläin kärsii... mutta mulla o nii hillitön lihanhimo, että ei se oo vielä onnistunu, moon niin heikko. Yks vaihtoehto ois tietenki ostaa luomulihhaa, ei mittää tehotuotettua, mutta sitä o nii vaikia saaha. Tosin mää veikkaan, että ku kävisin kerran kattomasa niitä huonoisa olloisa olevia elläimiä, ni mun ois varmaan helepompi luopua siitä lihansyönnistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Anne että sulla on samanlaisia ajatuksia kun mullakin!! Taas pyöri niin järkyttäviä kuvia possujen kohtelusta isoilla tiloilla, että teki mieli mennä lykkäämään ne ihmiset sinne ahtaisiin karsinoihin.... :( Mutta, onko tämä sitten tekopyhää kun selitän tässä tälläistä ja kuitenkin syön lihaa. Niin paljon yritän ostaa luomua kuin mahdollista, mutta meidän pikkukaupungissa on todella huono valikoima. Pitäisi ehkä ostaa isompia satseja kerralla joltain pikkutilalta.
      Ystäväni pitää täällä Somerolla eläinsuojelukeskusta/eläinten vanhainkotia. Hienoa työtä tekevät, kunpa joskus pystyisin minäkin samaan.... http://www.tuulispaa.org/

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)