keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Nougat-tiikerikakku


Nougatsuklaa on ihan yksi mun lemppareista. Sen takia en voinutkaan vastustaa kiusausta kun tämän kakun ohje osui silmiini. Kuivakakut on muutenkin oiva leivonnainen, koska ne ei vaadi sitä että ne pitäisi tuhota kerralla, vaan kestää pidempääkin säilytystä. Ja toki osan kakusta voi aina myös pakastaa (jos sitä vaan riittää pakastukseen saakka). Mulla on aina hyviä ideoita, että teen pakkaseen jotain vierasvaraa, mutta korkeintaan pullia ja sämpylöitä saattaa päätyä pakkaseen saakka. Kaikki muu tulee heti syödyksi.

Nougatkakun ohje on Kinuskikissan. 🐱

Nougat-tiikerikakku


4 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
250 g voita (tai margariinia)
3 dl sokeria
3 isoa munaa (tai 4 keskikokoista)
3/4 dl maitoa
250 g nougatsuklaata, esim. Marabou Dubbel Nougat
2 rkl kaakaojauhetta

Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen kuivakakkuvuoka. Jauhottamiseen käy korppujauhojen sijaan myös esim. mantelijauhot.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kananmunat vaahdon joukkoon yksitellen. Lisää joukkoon vuorotellen maito ja kuivat aineet.
Sulata nougat mikrossa ja sekoita sekin taikinaan.
Erota kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe.
Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta vuokaan ja tasoita pinta. Levitä sen päälle kaakaojauheella värjätty taikina ja sitten loput vaaleasta taikinasta.
Nostele taikinaa lusikalla, jotta taikinakerrokset sekoittuvat tiikerin raidoiksi. Tasoita pinta lopuksi ja vedä keskelle taikinaa vako, jolloin kakku kohoaa tasaisemmin.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1 tunti. Suojaa kakku foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.


Ja kannattaa tosiaan paiston aikana vähän tarkastella kakun kypsyyttä. Tuo meidän uuni taitaa vedellä jo ihan viimeisiään ja kakku oli uunissa n. 1h 20 min. Tunnin kohdalla kakku oli vielä melkoisen raaka keskeltä.




Vähän on ollut joulun jälkeen sellainen fiilis, että mikään makea ei maistu. Muuta kuin hedelmien makeus. Mutta kai sitä voi palasen kakkua maistaa kahvin kanssa. Tai ehkä toisenkin...jos kolmannenkin... Tämä oli nimittäin NIIIIIIIN törkeen hyvää! 😋




Kävin vuoden alussa sokerirasitustestissä ja sokeriarvot oli onneksi kaikki ihan viitearvoissa. Mutta hemoglobiinin pirulainen on mennyt aika matalaksi. Mulla oli lähtötasokin jo aikamoisen heikko. Olen harrastanut verenluovutusta ihan siitä saakka kun täytin 18 vuotta, ja olisi ehkä pitänyt tajuta pitää pidempi tauko verenluovutuksessa, mutta eipä sitä ole voinut tietää että omaan päähän pätkähtäisi edes ajatusta omasta lapsesta ja sitä kautta mahdollisesta raskaudesta. Mitä enemmän on ikää tullut, niin sitä hitaammin hemoglobiini on lähtenyt nousemaan luovutusten välissä.




Nyt otin käyttööni sit lisäraudan. Se ei ilmeisesti hemoglobiinia pysty tässä tilanteessa juurikaan nostamaan, mutta jos edes auttaisi siihen että ei tämän enempää laske. Kyselin vähän ystäviltä suosituksia mikä olisi hyvä lisärauta, ja peukkuja nousi vain ja ainoastaan nestemäiselle rautavalmisteelle. Aloitin nyt tällä Floradixillä. Sisältää raudan lisäksi B-ja C-vitamiinia. Neuvolasta opastettiin ottamaan rautaa jopa 100 mg vuorokaudessa. Määrä kuulosti sen verran hurjalta, että oli vähän pakko ottaa selvää onko noin suuren rautamäärän syönnissä järkeä. Ja tästä löytyikin paljon tutkimustietoa, että lisäraudan syöminen on kaksiteräinen miekka. Liian suuret rautamäärät elimistössä toimivat happiradikaaleina vaurioittaen soluja. Sen takia kannattaakin panostaa siihen, että ottaa vähän vähempiä määriä rautaa, mutta käyttää sellaista valmistetta joka olisi hyvin imeytyvää. Ja toki huolehtii myös siitä että ottaa raudan oikein, eli ei esim. kahvin ja maitotuotteiden kanssa, jotka haittaavat imeytymistä. Toki en ole mikään lääkäri, mutta oman kehon kuuntelulla pääsee varmasti jo pitkälle. Ja jos mammani olisi vielä tolkuissaan, hän kehottaisi syömään suuret määrät persiljaa. 🌿❤ Eli ehkä tuppaan varmuudeksi lähes jokaiseen ruokaan joko persiljaa tai pinaattia.

6 kommenttia:

  1. Nougat-tiikerikakku näyttää hyvälle ♡ Matalista rauta-arvoista olen nähnyt Aika usein nyt juttua, kun somettajat ovat kertoneet omista kokemuksistaan. Muustelenkohan oikein, että joku sai oikein jotain tiputuksena annettavaa hoitoakin rautavaraston kartuttamiseksi. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olen kans lukenut samasta että moni on tiputuksessa ollut alhaisten ferritiini (?) tasojen vuoksi. Minulta ei ole edes sitä varastorautaa mitattu, vaan ainoastaan tuo hemoglobiini. Ja varmasti niin kauan kun olo on muuten hyvä, niin ei ole aihettakaan mitata. Toistaiseksi tuo alhainen hemoglobiini ei ole aiheuttanut mitään oireita, ja toivotaan että tilanne pysyykin sellaisena. :)
      Kiitos samoin - mukavaa viikon jatkoa! <3

      Poista
  2. Tuo kakku on varmasti hyvää, ehkä niin hyvää etten uskalla leipoa koska söisin sen yksin..
    Vieraille laitan korvan taakse ohjeen. Toivottavasti rauta-arvot kohenevat ja odotus sujuu mallikkaasti. Jänniä ja onnellisia aikoja varmasti kaikkineen luvassa. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varoituksen sanana, että tämä tosiaan oli niin hyvää, että kyllä nyt on päiväkahvin kanssa tullut otettua pala jos toinenkin. ;)
      Toivon myös rauta-arvojen kohentuvan, vaikka toistaiseksi eivät ole sen enempää kiusaa aiheuttaneetkaan. Ja ihan varmasti jännät ajat edessä - yritän olla vielä ajattelematta elämää liian pitkälle! :D

      Poista
  3. Kahvikakkujen teko on jäänyt unohduksiin aikapäiviksi.
    Jospa tässä vielä tuo leivontainto tekisi paluuta.
    Toivotaan, että odotus menee hyvin, pidäthän itsestäsi
    hyvää huolta, kutsut itsesi iltateelle, puhuttelet itseäsi
    ystävällisesti ja sanot minä luotan sinuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan että et ole ainoa jolla kahvikakut (tai kuivakakut kuten itse aina puhun, vaikkei ne kuivia olekaan) on jäänyt unohduksiin. Ennen vanhaan tiikerikakku kuului varmaan aina kahvipöytään, nykyään harvemmin.
      Ja kiitos vinkeistä - pitäisi kyllä muistaa olla itseään kohtaan paljon armollisempi eikä vaatia samoja asioita mitä ennen! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)