torstai 27. joulukuuta 2012

Jouluhalko

Äiti pyysi leipomaan jotakin joulupäiväksi, ja pakkohan se oli tehdä kunnon jouluhalko! :) Oikeastaan idea lähti siitä, että kokonainen kääretorttu ei mahdu pitkulaisen kakkukuvun sisään, joten oli pakko leikata kääretortun päät pois, ja laittaa ne oksiksi halkoon. Ja taaskaan ei mennyt mitään hukkaan.... :) Suosittelen tekemään tämän päivän kaksi ennen syömistä tai kostuttamaan hyvin!! Tuon päällä olevan "kreemin" ohje on Soppakellarista lainattu.

Jouluhalko



Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1 prk Valion Tiramisu-rahkaa
2 dl vispikermaa
mansikkahilloa
sokeria

Kostutukseen:
Appelsiinimehua

Päälle:
1 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kermaa
2 keltuaista
150 g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen Tiramisu-rahka. Mausta tarvittaessa sokerilla. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin mansikkahilloa ja sitten kerma-rahkaseos. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita torttu hetkeksi kylmään vetäytymään.

Päällistä varten sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe, lisää sitten kerma & keltuaiset. Kuumenna seos varovasti ja koko ajan hämmentäen kiehumispisteeseen, älä keitä! Anna seoksen jäähtyä.
Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, valkuaiset yksitellen sekä vaniljasokeri.

Leikkaa tortusta päätypalat pois ja lisää ne tortun sivuille ns. oksakohdiksi. Kostuta torttua hieman esim. appelsiinimehulla tai kahvilla. Päällystä torttu suklaaseoksella joka puolelta ja vedä haarukan kanssa "puun syyt näkyviin". Halon voi vielä koristella haluamallaan tavalla. Itse pistin sokerimassasta tehtyjä lehtiä ja vadelmia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)