perjantai 28. marraskuuta 2014

Läskisoossia ja jouluviinereitä


Rehellistä suomalaista ruokaa -  niin per**le!! ☺
Läskisoossia on tehny mieli jo vaikka kuinka kauan, mutta taas sama virsi - liian paljon ihania ruokia, liian vähän aikaa! ☺ Ei tämä mun versio äidin tekemää soossia kyllä voittanut, mutta hyvä pelinavaus kuitenkin. Isäntäkin totes, että onpa hyvää ruokaa. Luulen siis, että tätä tehdään kyllä nyt useamminkin. Etenkin kun tämän ruoan ainekset eivät kovin paljoa kustanna.


Läskisoossi


 1 iso sipuli
500 g rasvaista possunkylkeä
20 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
suolaa ja pippuria


Kuori ja kuutioi sipuli isoiksi paloiksi. Leikkaa possunkylki leveiksi, noin sentin paksuisiksi paloiksi. Ruskista palat valurautapannulla miedolla lämmöllä. Käännä tehot noin 10 minuutin jälkeen täysille, jotta liha saa tumman pinnan. Siirrä ruskistetut lihat ilman rasvaa haudutuspataan.
Lihoista irronneeseen rasvaan ja voihin tehdään itse soosi. Sulata voita pannulla missä on myös possunkyljestä irronnut rasva. Ruskista vehnäjauhot rasvassa koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Lisää sipulipalat ja kuullota miedolla lämmöllä, mutta kuitenkin niin, että jauhot saavat tummaa väriä. Sekoita joukkoon vesi ja kypsennä, kunnes kastike on saostunut.
Lisää suolaa ja pippuria. Kaada soosi pataan lihojen päälle ja anna hautua miedolla
lämmöllä puolisen tuntia. Keitä potut seuraksi ja nauti.


Jälkkäriksi oli jouluviinereitä, nam!!

Jouluviinerit

torttutaikinaa   
kananmuna   
vaniljatuorejuustoa   
luumumarmeladia   
tomusokeria

    Puolita torttutaikinalevyt neliöiksi, voitele kananmunalla (kananmunana sekaan voi vatkata vähän vaniljasokeria). Laita jokaiseen noin teelusikallinen vaniljatuorejuustoa. Paina nokareen keskelle kuoppa ja lisää siihen luumumarmeladi. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Sihtaa valmiiden torttujen päälle hieman tomusokeria.


Tästä onkin hyvä jatkaa viikonloppuun! Tänään ja huomenna olisi tarkoitus laittaa joulua kotiin, niin sisälle kuin ulos! ☺ Ja viikonloppuna saa myös leipoa kakun, kun mamma juhlii synttäreitä sunnuntaina. Paljon siis kaikkea kivaa tiedossa! ♥

Oikein ihanaa viikonloppua kaikille!! ♥

11 kommenttia:

  1. Tämä on niin parasta ruokaa! Yksi meidän lemppareista. Teen hieman eri tavalla, mutta uskon ettei makuun vaikuta. Mausteina mullakin on vaan suola ja pippuri, näin pysyy kastikkeessa se ihanan possunlihan maku. Helppoa ja halpaa ruokaa :)
    Noi viineritkin ovat herkullisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mua kiinnostaa miten muut tätä tekee! Laittakaahan ohjetta jakoon, tai kommentoikaa tähän! Luulen että meillä tullaan tätä tekemään useamminkin ja mielelläni kokeilen muitakin tekotapoja.

      Poista
    2. No mä teen äidin oppien ja omien tottumusten mukaan näin:
      Ensin ruskistan kattilan pohjalla voin johon laitan vehnäjauhot ja ruskistan nekin (normaali ruskeakastike). Määrät heitän hatusta, mutta olisko jotain 50g voita ja normi kauhallinen (n.½ dl) jauhoja. Tähän vettä sen verran että kastike jää suht paksuksi ja joukkoon lihaliemikuutio. Sitten pannulla paistan 2 pkt porsaan kylkisiivuja paloina, noin 4 erässä ja lisään samalla niihin suolaa ja pippuria. Lihoihin tietty kunnon paistopinta. Paistetut lihat laitetaan kastikkeeseen ja jokaisen paistosatsin jälkeen pannulta myös huuhtastaan pienellä vesimäärällä maut kastikkeen joukkoon. Kastikkeen annetaan porista hellalla reilu puoli tuntia, niin että lihat pehmenee. Maistellaan suolaisuus itelle sopivaksi. Tästä tulee aika paljon kastiketta, kun me syödään tästä parina päivänä ainakin. Yhteen ruokailuun kannattaa puolittaa aineet. Sipulia en ole laittanut.
      Uskon, että lähes makuista on kuin mitä tuolla sun ohjeella tehtynä :)

      Poista
  2. Tykätään kans läskisoosista ja muutamia viikkoja(vai jo kuukausia?) sitten teinkin, vaan en ole saanut laitetua blogiin. Mulla raahaa kirjotukset kauheasti jäljessä, siis niiden ohjeiden tiimoilta mitä olen aikonut laittaa blogiin. Hyvi saman näköistä on soosimme. Tekotavassa pikkasen eroa, vaan jokainenhan tekee niinkuin on tottunut. Ihanan näköistä soosia. Minä kans ostin viime viikonlopuksi jo aineksia saman tapasiiin leivonnaisiin, tosin rahkaa aion käyttää keskelle. Nopeita, nättejä ja hyviä. Mukavaa viikonloppua koko poppoolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tuota rahkaa mun pitää kans kokeilla jouluviinereiden täytteeksi. Tuo tuorejuustokin oli ihan täydellistä! ☺

      Poista
  3. Suuren suuret onnittelut synttärisankarille <3

    Läskisoosi on kyllä ihanaa, mutta aivan liian harvoin sitä tulee tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrotaan onnittelut! ♥ 81-vuotta on jo erittäin kunnioitettava ikä!!!
      Hei eiks sulla oo ollut joku ihana ohje, missä läskisoosi haudutetaan tummassa oluessa, vai muistanko ihan väärin...?! Houkuttas kokeilla sitäkin! ☺

      Poista
    2. On mulla jossain semmoinen ohje, täytyy ettiä kun muistan :) En yhtään muista millä nimellä sen blogiin oon kirjoittanut.

      Poista
    3. Mä oon sen kyllä kopsannu ja tulostanu joskus paperille, mutta yllättäen mulla on niitä paperilappusia niin paljon, että jossain täällä sekamelskan keskellä se on! ☺ Toivottavasti joulusiivouksen aikana tulis jostain esiin. Nyt kun tuo leivinuuni lämpiää, niin sais sinne muhimaan.

      Poista
  4. Konstailemattomat peruspöperöt ovat kyllä hyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä sen sanoit!!! ☺ Joskus on kiva kikkailla, mutta mikään ei voita itsetehtyjä perusarkipöperöitä!!!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)