keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kuusenkoristeita vitivalkoisesta taikataikinasta

..ja siis minähän EN OLE mikään askarteluihminen! ☻ Mutta tämä rinnastettakoon enemmänkin leipomiseen kuin askarteluun. Vuorossa oli siis kuusenkoristeiden tekoa taikataikinasta. Ensiksi ajattelin, että teen ihan normaalin taikataikinan ja maalaan lopuksi kaikki tuotokset, mutta löysin Ja vielä ripaus pippuria -blogista tälläisen vitivalkoisen taikinan ohjeen. Taikina oli aika mukavaa käsitellä, joten tälläistä askartelua voisin tehdä useamminkin! ☺
P.S. Kuvat vähän hämäävät, nämä koristeet olivat OIKEASTI vitivalkoisia!!!

Vitivalkoinen taikataikina


  2 dl ruokasoodaa
1 dl maissitärkkelystä (maizena)
1,5 dl lämmintä vettä

Annoksesta saa uunipellillisen verran koristeita.

Sekoita ruokasooda ja maissitärkkelys pienessä kattilassa. Sekoita mukaan lämmin vesi. Kuumenna liedellä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia ja irrota reunoista. Tämä tapahtuu nopeasti.
Ota taikinapallo jäähtymään kattilasta. Taikinapallon pinta alkaa kuivua nopsasti, joten kiedo se tuorekelmuun tai kosteaan pyyhkeeseen. Anna taikinan jäähtyä.
Vaivaa jäähtynyttä taikinaa hetken verran, jotta saat siitä sopivan joustavaa. Mikäli taikina on liian löysää, siihen voi vaivata  maissitärkkelystä. Työtasolle voi ripotella myös hiukan maissitärkkelystä, jotta taikina ei jää kaulittaessa kiinni tasoon. Kauli taikina haluamasi vahvuiseksi. Mitä ohuempi taikina, sitä nopeammin se kuivuu. Ota taikinasta piparimuoteilla haluamasi muotoisia koristeita. Taikinaan voi painaa erilaisia kuvioita tai tekstejä esim. leimasimilla, havuilla, pitsillä, kakkupapereilla. Taikinaa voi tietysti muotoilla muutenkin.
Paina koristeisiin reikä vaikka mehupillillä tai vastaavalla nauhan pujotusta varten. Anna koristeiden kuivua huoneenlämmössä pari päivää, tai nopeuta kuivumista laittamalla ne 100 asteiseen uuniin tunniksi.

Eilen kävin ostamassa koristenauhaa näihin. Josko vaikka tänään saisi nauhat pujoteltua ja koristeet kuuseen! Huomaatteko muuten, että kovin on kalat ja koirat vallanneet meidän koristepellin....? ☺


"Kun leivot jouluksi, tärkeimmät ainekset ovat aika ja rakkaus." ♥


8 kommenttia:

 1. Ja meijän kuusen on vallannu traktorit ja lampaat! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti ne harrastukset ja muut mielenkiinnon kohteet valtaa jo joulukuusenkin! ☺

   Poista
 2. Tulee ihan lapsuus mieleen :) Muistelisin et teillä tullut ekan kerran tehtyä taikataikinasta jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuleekin! ♥ Joo muistan kans kun taikataikinasta askarreltiin, meiän äitillä varmaan on vielä niitä tallellaki mitä ollaan tehty!! ☺

   Poista
 3. Hienoja tuli sunkin koristeista :)

  VastaaPoista
 4. Mun taikinasta tuli keltaista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi.... :( Olikohan soodassa tai tärkkelyksessä joku vika...?! Itselläni on aina tullut ihan vitivalkoisia, samoin kaikilla muilla ketkä ovat tätä minun tutuistani tehneet. Hmm...Täytyykin tutkia internetin ihmeellisestä maailmasta kerrotaanko siellä mitään selitystä tuolle keltaisuudelle.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)