Tämän vuoden ensimmäinen kinkku tuli paistettua perjantain ja lauantain välisenä yönä leivinuunissa. Yleensä ei ole leivinuunissa ollut lämpöä tarpeeksi, että oltais saatu kinkun sisälämpötila nousemaan haluttuun lukemaan. No, tänä vuonna aloitettiin uunin lämmittäminen heti perjantaina töistä päästyä ja nyt sitä lämpöä sitten riitti! Lauantaiaamuna heräsin klo 07.00 mennäkseni Viskin kanssa pihalle, ja kurkkasin samalla leivinuuniin. Kinkun sisälämpötilä oli kerennyt karkaamaan jo 92 asteeseen! ☺ Mutta onneksi leivinuuni pitää kosteuden aika hyvin ja kinkku oli kaikesta huolimatta, kylläkin ylikypsää mutta silti aikas mehevää.
Kinkulle oli kaveriksi tehtävä pikapikaa vähän sinappia. Ukot kokkaa-blogista löytyi herkullisen kuuloinen Jallusinapin ohje. Ei muutakuin isännän passitus navettabaariin hakemaan jallua ja sinapinteko puuhiin. Ihan onnistunutta oli ja sopi erittäin hyvin kinkun kaveriksi! Tein kaksinkertaisen määrään sinappia ja siitä riitti kolmeen pienehköön purkkiin.
Jallusinappi
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
½ dl tummaa siirappia
1 tl perunajauhoja
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 tl sitruunamehua
1 tl valkoviinietikkaa
4 rkl Jaloviinaa
Sekoita kattilassa kuivat ainekset keskenään. Lisää joukkoon muut ainekset, paitsi Jaloviina. Kuumenna sinappia varovasti koko ajan sekoittaen (seos palaa helposti pohjaan!!!!!), niin että seos kiehahtaa. Anna sinapin hieman jäähtyä. Lopuksi lisää joukkoon Jaloviina ja sekoita vielä kertaalleen.
Lusikoi sinappi kiehuvassa vedessä kuumennettuihin purkkeihin ja kierrä päälle keitetyt kannet. Anna purkin/purkkien jäähtyä ja laita jääkaappiin maustumaan päiväksi tai pariksi.
Ylikypsä kinkku on todella hyvää! Nami! No, olinhan mä sua luekellu jo aiemminkin. Muisti näköjään vaan pätkii.:/
VastaaPoistaKiva kuulla, että muistin pätkimistä on muillakin! ☺☺
PoistaYlikypsä kinkku on kyllä hyvää!!
Haa! Tästähän saakin hyvän joulusinapin ohjeen. Meilläkin oli 7 kilon kinkku itsenäisyyspäivänä uunissa. Paistolämpömittarikin oli kiinni ja isäntä hosuutti ottamaan kinkun uunista 82 asteen sisälämpötilan piipatessa. Minä huusin, että anna olla vaan vielä, meidän sakissa ei kukaan niin huolellisesti lämpömittaria iske kinkkuun kiinni, että tuo näyttäisi vielä todellista kypsyyttä...ja oli kyllä hieman alikypsää keskeltä. Minä tykkään kunnolla ylikypsästä kinkusta - vaikka siis lämpömittari näytti lopulta 84 asteen sisälämpötilaa, ei se kylläkään ole mikään tae kypsyydestä. Ens kerralla vetäisen lähemmäs 90 astetta, niinkuin ennenkin, eikä ole koskaan ollut kuivaa kinkut. Pitää tuntea oman lämpömittarinsa vinkeet...muuten on hyvä mittari, se on sellainen langaton lähetin, jonka saa jouluyönä ottaa yöpöydälle mukaan, eikä tarvitse kaahia keskellä yötä uuniin kurkkimaan :)
VastaaPoistaKiva kuulla että muutkin paistelivat kinkkua jo! ☺
PoistaMeidän kinkku ei ainakaan ollut yhtään liian kuivaa, vaikka sitä vähän pelättiin. Aiempina vuosina on käynyt niin, että mittari ei ole noussut yli 84 asteen, vaikka kinkku on ollut leivinuunissa reilusti yli 12 tuntia. Mutta kyllä se kypsää on silti aina ollut. Ei niihin mittareihinkaan aina voi ihan 100 % luottaa. Täytyy pitää omasta perstuntumasta kiinni! ☺
Meillä tehtiin myös ylikypsää kinkkua, mutta keiteltiin se Colassa (http://mrsnobodyelse.blogspot.fi/2014/12/itsenaisyyspaivan-viettoa.html) . Tuli aivan mahtavaa!
VastaaPoistaTää Jallusinappi kuullostaa kokeilemisen arvoiselle. Teen joka joulu konjakkisinappia, ja usko tai älä, poltan sen joka vuosi pohjaan ..kertaalleen. Vasta toinen onnistuu. En vaan tajua sitä, miten voin tehdä saman mokan joka ikinen vuosi :)
Nam, olipas teilläkin hyvännäköistä possua!!!! ☺
PoistaKyllä mullakin oli aika hilkulla ettei palanu pohjaan.... ☺ Se on aika tarkkaa puuhaa se sinapin teko.