tiistai 16. helmikuuta 2021

Kylmäsavulohipizzaa yön yli kohonneesta pizzataikinasta


Nämä pizzat on leivottu jo jokunen viikko sitten, mutta oli pakko naputella ohje talteen, koska pohjataikina oli niin helppo tehdä ja se oli myös omaan makuun erittäin herkullisen makuinen. 00-pizzajauhoja löytyy nykyään melkeinpä jokaisesta kaupasta ja merkkivalikoima on kasvanut ihan älyttömästi. Itselläni oli tällä kertaa testissä Gran Mugnaio pizzajauhot ja oikein toimiva pizza tuli näistä. Paisto tapahtui tällä kertaa leivinuunissa, koska eihän näitä pakkaskelejä voi jättää hyödyntämättä (sillä leivinuuni on lähes jatkuvaan kuumana).

Pizzatäytteistä sen verran, että olen täysin ihastunut kylmäsavulohipizzaan. Mieheni on sen sijaan innostunut kylmäsavulohen tekemisestä ja sitä sattuikin vielä pieni palanen löytymään pakkasesta. Ei kauaa tarvinnut miettiä mihin sen laitan. 🍕 Täytteitä kannattaa muunnella oman maun mukaan ja toki uskaltaa rohkeasti myös kokeilla välillä jotain ihan uutta. Itse heitin tällä kertaa pizzan päälle kasoja kreikkalaista jogurttia, johon olin sekoittanut parmesanjuustoa. Se oli oikein mukava lisä tälle pizzalle.

Yön yli kohonnut pizzataikina
n. 2 pellillistä valmista pizzaa


Taikina:
6 dl jauhoja (00-pizzajauhoja)
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää vesi ja alusta taikina kunnolla. Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka vielä hetki vaivaamista. Laita taikinapallo kulhoon ja peitä muovikelmulla. Nosta kulho jääkaappiin yöksi.
Seuraavana päivänä leivo pizzat jauhotetulla pöydällä. Valitse toki täytteet oman makusi mukaan. 

Täytteet:
tomaattikastiketta
valkosipulimurskaa
juustoraastetta
kylmäsavulohta
marinoitua punasipulia
kirsikkatomaattia
kreikkalaista jogurttia maustettuna parmesanjuustolla

Laita täytteet pizzan päälle ja paista pizza mahdollisimman kuumassa uunissa / pizzakiven päällä.
Itse teen aina niin, että laitan pellin kuumenemaan uuniin samalla kun alan uunia lämmittää. Uunin ollessa valmis, otan pellin pois uunista ja varovasti leivinpaperin avulla liu'utan pizzan kuumalle uunipellille ja siitä uuniin.
Pizza alkaa näin heti paistua pohjasta päin ja paistoaika uunissa on ihan muutama minuutti.



Marinoitu punasipuli

4 pientä punasipulia
1½ dl balsamicoa
4 rkl kookossokeria (tai ihan mitä tahansa sokeria)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Sekoita balsamico, oliiviöljy, sokeri, suola ja mustapippuri keskenään. Jos haluat, voit kiehauttaa nesteet, jotta sokeri ja suola sulavat osaksi marinointiliemeä (lisää oliiviöljy tässä tapauksessa joukkoon vasta keittämisen jälkeen).
Kuori punasipulit ja viipaloi terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi rinkuloiksi - mitä ohuempia leikkaat, sitä nopeammin renkaat marinoituvat.
Annostele sipuliviipaleet kannelliseen astiaan ja kaada joukkoon balsamico-maustesekoitus niin että sipulit peittyvät. Sulje astian kansi ja siirrä jääkaappiin marinoitumaan.


Yleensä talvisin iskee "punaviinikausi" eli viikonloppuisin mielellään juo lasin (tai kaksi) punaviiniä ruuan kanssa. Kuoharit ja roseeviinit on kuulunut aina kesään. Mutta nyt iski niin kova roseekuoharin himo, että pakko oli maistaa että miten se toimii pizzan kanssa. Ei ehkä toimivin yhdistelmä, mutta menetteli! 😁 Onneksi viinistä saattoi nauttia ihan ilman pizzaakin.


9 kommenttia:

  1. Näyttää niiiin herkulliselta <3 Kylmäsavulohi on hyvää ja se sopii hienosti pizzaan. Olen noita jauhoja kokeillut ja tosi hyvä pizza niilla todellakin tulee. Viimeksi (viime viikonloppuna) vedin ihan vaan vehnäjauhoilla peltipizzan,kun sukkelaan piti saada ruokaa pöytään. Mikä lie ollut viikonloppuna niin kiire vai oliko se vain niin nälkä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja! <3
      Peltipizzan itsekin teen aina ihan tavallisiin vehnäjauhoihin, mutta kun on aikaa enemmän, niin on kiva käyttää näitä erikoispizzajauhoja leivontaan. Fazeriltakin oli tullut jotain uusia artesaanipizzajauhoja. Pitää ehkä kokeilla niitä seuraavaksi.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos <3 pizzakuvat saa kyllä aina veden herahtamaan kielelle! ;)

      Poista
  3. Onpas herkullista, olen vain ravintolassa maistanut kylmäsavupizzaa.
    Voi jee se on hyvää. Seuraava pizza on varmasti kylmäsavupizzaa.
    Kiitos vinkistä.
    Mukavaa pakkaspäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kokeilet seuraavaksi kylmäsavulohipizzaa.
      Ja mielestäni se kaipaa päälleen jotain seuraavista, kuten smetanaa, suolakurkkua, marinoitua punasipulia tai kapriksia. Nam! :)
      Mukavia pakkaspäiviä! <3

      Poista
  4. Nam kun on herkullista, itse tykkään savun mausta, ohjeen otan, kun pizzaa en juuri ole tehnyt, mutta täytyy kokeilla tuo, punasipuli ohjeen otin "erikoiset asiantuntijat" blogista
    jo ennen joulua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään savun mausta. Ja etenkin tuo itse tehty kylmäsavulohi on ihan mielettömän hyvää! Sillä ei oikeastaan ole edes mitään tekemistä niiden kaupasta ostettujen kylmäsavulohien kanssa. Taas kun pakkaset vähän laskevat päästään sitä onneksi tekemään lisää.

      Poista
  5. Tämä näyttää kyllä todella ihanalle. Maut olisivat omaan makuun just sopivat. Yön tai useammankin yli kohonneestataikinasta tehään meilläkin nykyisin kaikki pitsat. Paistaminen on vaan niin eri asia sähköuunissa, siitä puuttuu se joku.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)