maanantai 14. helmikuuta 2022

Ystävänpäivän brunssi 💕


Oikein hyvää ystävänpäivää kaikille! 💗 

Suomessa ystävänpäivä ei taida olla ihan niin kova juttu, kuin jenkeissä Valentines day. Siellä se toki painottuu enemmän "rakastavaisten juhlana", meillä taas juhlitaan ystäviä ja ystävyyttä. Toki nämä kaikki juhlat tuppaavat aina kaupallistumaan, mutta hyvä jos se perimmäinen tarkoituskin eli ystävyyden juhlistaminen ilman turhaa kaupallisuutta säilyisi siellä taustalla.




Itse ajattelin tämän(kin) "juhlapäivän" niin, että on hyvä tekosyy valmistaa vaikkapa pieni brunssi meille kahdelle. Tein tämän jo lauantaina, sillä tiesin että arkiaamuna brunssin valmistaminen olisi töiden takia hieman hankalampaa. Rennosta kokkailusta menee ilo, jos pitää kelloa vastaan kokkailla. Ja koska meitä tosiaan oli vain kaksi syöjää, ei ruokamääräkään ollut valtavan suuri. Ja nyt on vielä kiva valmistella tällaisia, koska en osaa yhtään varautua siihen että miten elämämme tulee kohta muuttumaan. Onko jaksamista hetkeen edes valmistella brunsseja, sen aika näyttää.




Meidän menu oli tällä kertaa seuraavanlainen:
* fetasalaatti
* kinkku-makaronisalaatti
* pekoni
* munakokkeli
* rouheiset sämpylät (+voi, juusto & kinkku)
* kurkku ja paprikasiivuja
* kahvi ja itsepuristettu porkkana-appelsiinimehu
* Geisha-suklaata


Kinkku-makaronisalaatti oli ihan pirun hyvää, tämä jää kyllä jatkossakin käyttöön.
Ihastuin ennen joulua tähän 👉 itsetehtyyn italiansalaattiin, mutta tämä salaatti oli melkeinpä yhtä hyvää ja valmistus kävi aika paljon nopeammin.
Myös mukava juhlasalaatti, koska on helppo ja nopea valmistaa isokin määrä kerralla.

Kinkku-makaronisalaatti

n. 5 dl keitettyä makaronia
1 punasipuli hienonnettuna
1 pss pakasteherneitä
250 g palvirouhetta
1 maustekurkku kuutioituna
1 punainen paprika kuutioituna

Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kreikkalaista (maustamatonta) jogurttia
n. 2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl Dijon sinappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta

Sekoita salaatin ainekset toisiinsa. Sekoita kastikkeen ainekset ensin keskenään ja sit salaatin joukkoon.
Anna salaatin maustua jääkaapissa ennen tarjoilua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.





Sämpyläohjeen olen joskus repäissyt jostain lehdestä itselleni talteen. Nyt olen yrittänyt kansioida näitä irtoreseptejä, ja totesin sitä projektia tehdessäni että tätä en jaksa kansioida vaan jos resepti on hyvä, se päätyy kirjattavaksi blogiin.
Ja hyvähän se oli! Tein sämpylätaikinan valmiiksi jo perjantai-iltana ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan seuraavan aamun leivontaa. Taikina ei ollut jääkaapissa kohoillut yhtään, enkä kohottanut taikinaa saatika sämpylöitä myöskään ennen uuniin laittoa. Mutta uunissa niistä kohosi silti nätit, mukavan kokoiset brunssisämpylät.
Siemenet toivat sämpylöihin purutuntumaa ja joku ihme taika teki sämpylöistä TODELLA pehmoisia. Tein vain puolikkaan satsin, koska meillä ei sämpylöitä niin paljoa mene (toki olisi niitä voinut pakastaakin). Mutta tässä ohje kokonaiseen taikinaan.

Rouheiset sämpylät
18-20 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl fariinisokeria (käytin taatelisiirappia)
1½ tl suolaa
1 dl auringonkukan siemeniä
½ dl pellavansiemeniä (käytin pellavansiemenrouhetta)
1 dl kauraleseitä (käytin kaurahiutaleita)
9-10 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva nesteeseen. Lisää nesteeseen sokeri, suola, siemenet ja leseet. Sekoita.
Lisää jauhot taikinaan pikkuhiljaa koko ajan vaivaten. Lisää vaivauksen loppupuolella taikinaan öljy. Alusta taikina tasaiseksi.
Kohota taikinaa noin puoli tuntia liinan alla.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina 18-20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi.
Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. 



Tein itselleni mehua mehupuristimella. Kahta drinksulasillista varten heitin mehustimeen pari appelsiinia, kolme porkkanaa, yhden sitruunan ja palan inkivääriä. Nam 😋 Olen kyllä niin näiden raakamehujen ystävä.




Leipoa en tällä kertaa jaksanut yhtään mitään. Lähdettiin vielä iltapäivällä käymään synttäreillä, joten tiesin että kakkuöverit tulee joka tapauksessa, joten Geisha-suklaa oli ihan riittävä makea tälle brunssille. 

Pienillä jutuilla (kuten hyvällä ruualla) saa tehtyä juhlan arjenkin keskelle! ❤

6 kommenttia:

  1. Ihanan brunssin olette nauttineet.
    Oikein mukavaa ystävänpäivän jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Ai, ai, ai, miten herkullisen näköisiä herkkuja teillä on siellä ollut! Ihan tuli vesi kielelle. Ei pitäisi näin myöhään enää blogiasi kurkata...Ei pysty enää tuollaisia herkkuja itselleen tekemään. Oikein ihanaa ystävänpäivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun blogissa on kans joka päivä kaikenlaisia superherkkuja, että samat sanat - sinne ei parane nälkäisenä eksyä! :)
      Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  3. Ai hitsi tuo mehu näyttää houkuttelevalta! Kuulostaa juurikin sellaiselta , joka olis mun makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä hyvää! Sokerimehujen ystävälle vaatii ehkä totuttelua tuollainen raakamehu, mutta itse niitä rrrrakastan! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)