Suomessa ystävänpäivä ei taida olla ihan niin kova juttu, kuin jenkeissä Valentines day. Siellä se toki painottuu enemmän "rakastavaisten juhlana", meillä taas juhlitaan ystäviä ja ystävyyttä. Toki nämä kaikki juhlat tuppaavat aina kaupallistumaan, mutta hyvä jos se perimmäinen tarkoituskin eli ystävyyden juhlistaminen ilman turhaa kaupallisuutta säilyisi siellä taustalla.
* fetasalaatti
* kinkku-makaronisalaatti
* pekoni
* munakokkeli
* rouheiset sämpylät (+voi, juusto & kinkku)
* kurkku ja paprikasiivuja
* kahvi ja itsepuristettu porkkana-appelsiinimehu
* Geisha-suklaata
Kinkku-makaronisalaatti oli ihan pirun hyvää, tämä jää kyllä jatkossakin käyttöön.
Ihastuin ennen joulua tähän 👉 itsetehtyyn italiansalaattiin, mutta tämä salaatti oli melkeinpä yhtä hyvää ja valmistus kävi aika paljon nopeammin.
Myös mukava juhlasalaatti, koska on helppo ja nopea valmistaa isokin määrä kerralla.
Kinkku-makaronisalaatti
n. 5 dl keitettyä makaronia
1 punasipuli hienonnettuna
1 pss pakasteherneitä
250 g palvirouhetta
1 maustekurkku kuutioituna
1 punainen paprika kuutioituna
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kreikkalaista (maustamatonta) jogurttia
n. 2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl Dijon sinappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
Sekoita salaatin ainekset toisiinsa. Sekoita kastikkeen ainekset ensin keskenään ja sit salaatin joukkoon.
Anna salaatin maustua jääkaapissa ennen tarjoilua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.
Ja hyvähän se oli! Tein sämpylätaikinan valmiiksi jo perjantai-iltana ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan seuraavan aamun leivontaa. Taikina ei ollut jääkaapissa kohoillut yhtään, enkä kohottanut taikinaa saatika sämpylöitä myöskään ennen uuniin laittoa. Mutta uunissa niistä kohosi silti nätit, mukavan kokoiset brunssisämpylät.
Siemenet toivat sämpylöihin purutuntumaa ja joku ihme taika teki sämpylöistä TODELLA pehmoisia. Tein vain puolikkaan satsin, koska meillä ei sämpylöitä niin paljoa mene (toki olisi niitä voinut pakastaakin). Mutta tässä ohje kokonaiseen taikinaan.
Rouheiset sämpylät
18-20 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl fariinisokeria (käytin taatelisiirappia)
1½ tl suolaa
1 dl auringonkukan siemeniä
½ dl pellavansiemeniä (käytin pellavansiemenrouhetta)
1 dl kauraleseitä (käytin kaurahiutaleita)
9-10 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva nesteeseen. Lisää nesteeseen sokeri, suola, siemenet ja leseet. Sekoita.
Lisää jauhot taikinaan pikkuhiljaa koko ajan vaivaten. Lisää vaivauksen loppupuolella taikinaan öljy. Alusta taikina tasaiseksi.
Kohota taikinaa noin puoli tuntia liinan alla.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina 18-20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi.
Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.
Tein itselleni mehua mehupuristimella. Kahta drinksulasillista varten heitin mehustimeen pari appelsiinia, kolme porkkanaa, yhden sitruunan ja palan inkivääriä. Nam 😋 Olen kyllä niin näiden raakamehujen ystävä.
Leipoa en tällä kertaa jaksanut yhtään mitään. Lähdettiin vielä iltapäivällä käymään synttäreillä, joten tiesin että kakkuöverit tulee joka tapauksessa, joten Geisha-suklaa oli ihan riittävä makea tälle brunssille.
Pienillä jutuilla (kuten hyvällä ruualla) saa tehtyä juhlan arjenkin keskelle! ❤
Ihanan brunssin olette nauttineet.
VastaaPoistaOikein mukavaa ystävänpäivän jatkoa.
Kiitos Mimmi <3
PoistaMukavaa viikon jatkoa!
Ai, ai, ai, miten herkullisen näköisiä herkkuja teillä on siellä ollut! Ihan tuli vesi kielelle. Ei pitäisi näin myöhään enää blogiasi kurkata...Ei pysty enää tuollaisia herkkuja itselleen tekemään. Oikein ihanaa ystävänpäivää sinulle!
VastaaPoistaSun blogissa on kans joka päivä kaikenlaisia superherkkuja, että samat sanat - sinne ei parane nälkäisenä eksyä! :)
PoistaMukavaa viikon jatkoa!
Ai hitsi tuo mehu näyttää houkuttelevalta! Kuulostaa juurikin sellaiselta , joka olis mun makuun.
VastaaPoistaSe oli kyllä hyvää! Sokerimehujen ystävälle vaatii ehkä totuttelua tuollainen raakamehu, mutta itse niitä rrrrakastan! :)
Poista