keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Bataatti-porkkanasosekeitto & pinaattisämpylät


Välillä vaan tekee mieli jotakin hieman kevyempää ruokaa, ja tämä bataatti-porkkanasosekeitto oli juurikin sitä. Tämä ohje on tarttunut matkaani jostakin ikivanhasta Valion seinäkalenterista. Veikkaanpa että kalenterikin on kulkeutunut minulle mamman kautta, eli ohje on lepäillyt jo tovin tuolla "reseptiarkistossani". Nyt sain siivousvimman ja aloin hieman järjestellä sieltä löytyviä reseptejä. Josko saisi vähän uutta inspiraatiota myös uusien arkiruokien testailuun. Tämä ainakin oli erinomaisen hyvää ja helppoa. 👌

Bataatti-porkkanasosekeitto

8 dl vettä
1½ kasvisliemikuutiota
1 iso sipuli
1 (n.500 g) bataatti
3 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl kevytmaitoa (käytin ruokakermaa)
½ pkt (à 250 g) sulatejuustoa
maun mukaan suolaa

Kuori ja kuutioi sipuli, bataatti ja porkkanat. Lisää ne ja valkosipuli kiehuvaan kasvisliemeen. Keitä kypsäksi n. 30 minuuttia.
Soseuta. Lisää maito/kerma sekä juusto nokareina. Sekoittele ja anna kiehua, kunnes juusto on sulanut. Tarjoile esimerkiksi raejuuston tai maustamattoman jogurtin kanssa.




Ja sosekeiton kanssahan on aina melkeinpä pakko leipoa omatekoista leipää. Tällä kertaa Meillä kotona- sivustolta silmilleni hyppäsi pinaattisämpylöiden resepti. Valittelin jo tammikuussa, että hemoglobiinini on raskauden myötä laskenut ihan älyttömän paljon. Siispä pinaatin suosiminen ruuanalaitossa on pelkästään positiivinen asia. Nämä olivat oikein herkullisia ja pehmoisia sämpylöitä. Pysyivät pehmoisena itse asiassa useamman päivän. Ohjeen mukaisesti sämpylät oli tehty muffinssipellille. Itse tein sämpylät ihan vaan uunipellille perinteiseen tapaan.

Pinaattisämpylät
12 kpl

150 g pakastepinaattia TAI 100 g tuoretta pinaattia
3 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa

Ryöppää ja hienonna tuorepinaatit tai sulata ja valuta pakastepinaatti.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja pinaatit. Sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön yön yli.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Ripottele jauhoja myös pinnalle. Itse jouduin tässä vaiheessa lisäämään jauhoja jonkun verrankin, koska taikina oli niin löysää.
Leivo taikinasta n. 12 sämpylää. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kohota taikinaa vielä uunin lämpiämisen ajan.
Paista sämpylöitä n.15 minuuttia, tai kunnes sämpylöiden pinnat ovat kauniisti ruskistuneet.

 



5 kommenttia:

  1. Kaikki keitot ovat niin ihanan makuisia, että pelkästään keittoja voisi syödä vuodesta toiseen. Tuo bataatti on aivan ihana keitoissa, niin kuin muussakin muodossa, keitossa ja porkkanan kanssa aivan ihana maku. Oletko pakastanut vai kuivannut nokkosta. Se on kanssa ihana raaka-aine. Nam sanon tähän postaukseen!

    VastaaPoista
  2. siis pinaattiahan sun sämpylöissä oli eikä nokkosta...hah...mistä ihmeestä sen nokkosen sain päähän...hah...haaveilen kesästä ja nokkosesta sämpylöistä. No on pinaattikin ihanaa...itsellä on vaikka kuinka paljon vielä pakkasessa, kun viime kesänä sai kyllä tosi hyvän sadon pinaattia. Sorry sekoilu =D hah...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sä oikeastaan luit hyvin mun ajatuksia, nimittäin tätä postausta kirjottaessa mietin, että pitääkin kesällä (lopultakin) kerätä nokkosta talteen ja kokeilla samanmoisia sämpylöitä nokkosesta tehtynä. Ihan varmasti ovat herkullisia.

      Poista
  3. Pinaattisämpylät ovat uusi juttu mulle. Eipä ole tullut tehtyä. Nokkossämpylöitä olen joskus tehnyt kyllä. Täytyyhän näitä pinaattiversioitakin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle sit taas nokkossämpylät olisi uusi juttu. Pitää tänä keväänä / kesänä yrittää olla aikaansaavempi ja kerätä vähän nokkosia talteen talvea varten.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)