tiistai 8. heinäkuuta 2014

Juusto-pekonitahna ja maissintähkät


Sää huolehtii siitä, että hellan vieressä ei tee paljon mieli viettää aikaa.
Ja ihan hyvä niin. Välillä voi tehdä jotain muutakin kun kokkailla. Kuten vaikka ihan vaan olla! :) Eilenkin oli jo niin lämmin, että ei oikein edes jaksanut tehdä mitään. Meidän pihalle vielä paistaa koko päivän aurinko ja varjopaikkojakaan ei juuri ole.
Tässä siis tälläistä pikagrillausta. 
P.S. Miksi ihmeessä mahdamme grillata niin harvoin maissia?! Se oli taas niin vietävän hyvää.


 Pekonit tein ensimmäistä kertaa uunissa ja voin sanoa, että enää en edes kokeile pannulla paistamista! :) Uunissa niistä tuli ihanan rapsakoita ja ilman mitään palohälytyksiä.... ;)

Juusto-pekonitahna

1 pkt Amerikan pekonia
½ dl persiljaa hienonnettuna (ja lopultakin omasta maasta)
1 rs (180 g) Italian yrtit tuorejuustoa

Paista pekoniviipaleet uunissa. Laita pekonit pellille leivinpaperin päälle ja laita kylmään uuniin. Uuni kuumenemaan 160 asteeseen ja anna pekonien olla uunissa n. 20 min.
Nosta valmiit pekoniviipaleet talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja sekoita persiljan kanssa tuorejuuston joukkoon.

Grillaa lisäksi broilerin bbq-grillileikkeitä ja maissia.
Ohje on Pirkan.


Ja jälkiruoaksi tietenkin mansikoita ja suklaajätskiä, nam!! :)


perjantai 4. heinäkuuta 2014

Ei pitänyt sortua ei....

..nimittäin tekemään pennulle omaa blogia, mutta niin siinä vain kävi! :)
Nyt kun pentu on jo rekisterissä ja kaikkea, niin ehkä bloginkin voi pistää tulille, eli saanko esitellä, tässä uusimman tulokkaamme oma blogi, KLIK.


Kyllä pentu seikkailee vielä tämänkin blogin puolella, mutta en viitsi tätä täyttää kokonaan pelkillä koirakuvilla! :)

torstai 3. heinäkuuta 2014

Uunibroileria tomaatti-paprikakastikkeessa

..ja vielä jatkui isännän totuttaminen tomaattikastikkeeseen. Tosin tämäkin oli kuulemma melko mieto versio tomaattikastikkeesta. Tässä ruoassa broisku oli ihan erinomaisen hyvää, kun oli saanut uunissa, nesteessä kypsyä. Ja mikäänhän ei voita tuoreita, uunissa kypsytettyjä kasviksia, nam!! :)

Uunibroileria tomaatti-paprikakastikkeessa


4 kpl broilerin filepihvejä tms (maustamaton)
1 rkl öljyä paistamiseen
½ isoa kesäkurpitsaa (tai pieni kokonaan) puolirenkaina
1 iso keltasipuli lohkoina
1 suippopaprika (punainen) paloiteltuna isohkoiksi paloiksi
2 dl ruokakermaa + ½ dl vettä
2-3 rkl tomaattipyrettä
suolaa
hyppysellinen sokeria
paprikajauhetta
2 valkosipulin kynttä
kuivattua rakuunaa

Ruskista lihojen pinta kiinni paistinpannulla ja siirrä lihat uunivuokaan + ripottele lihoille mausteita. Freesaa sipulilohkot pannulla ja lisää sekaan kesäkurpitsat ja paprikapalat hieman pehmenemään. Lisää pannulle kerma + huuhtele purkki tilkalla vettä ja mausteita. Anna seoksen kiehahtaa ja tarkista maku. Kaada seos lihojen päälle vuokaan. Kypsennä ruokaa n. 200 asteisessa uunissa n. ½ tuntia. Tarkista lihojen kypsyys paksuimmasta kohdasta.


Mulle järjestettiin tiistaina aikamoinen ylläri. Ihmeteltiin isännän kans kun auto kaartoi pihaan, eikä odotettu yhtään ketään kyläilijää. Oltiin siellä nenät kiinni lasissa ja ihmeteltiin, että kuka vaaleatukkainen nainen vaan niin määrätietoisesti ajaa pihaan. Ja kun tajusin, että se oli hyvä ystäväni jo vuosien takaa (ja kaasoni) Hanna, niin tavarat lensivät käsistäni ihan juuri siihen paikkaan ja ryntäsin pihalle parkuen ja suoraan Hannan syliin! <3 Tervetuloa Suomeen Hanna!!! 

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Jauhelihapihvit tomaatti-kermakastikkeessa

Isännän mukaan heillä on joka viikko työpaikan ruokalassa tarjolla jotain "ällöttävää valmis tomaattikastiketta". Kaikki ruoat kuulemma lilluu siinä pahassa kastikkeessa ja tomaattikastiketta yhdistellään mitä mystisempien ruokien kanssa. No, tiedä sitten mikä on totuus, mutta olisittepa nähneet isännän ilmeen kun kerroin, että meillä syödään tänään jauhelihapihvejä TOMAATTI-kermakastikkeessa! :D 
Tämä oli kuitenkin kuulemma erittäin hyvää kastiketta. Eikä tämä nyt todellisuudessa kovinkaan tomaattista ollut. Tällä nimellä ruoka kulki Sinin blogissa, joten kopsasin sen omaankin! Kastike oli kyllä todella hyvää, aion tehdä sitä uudestaankin. Jauhelihapihvitkin olivat muuten hyviä, mutta jotenkin häiritsi tuo kaurahiutaleiden maku... Ehkä mutustelen ruokaa aina liian tarkasti ja maistan kaikki maut vähän liiakin tarkasti läpi! ;)

Jauhelihapihvit tomaatti-kermakastikkeessa


400 g nauta-sikajauhelihaa
1 iso sipuli
1 dl vettä
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl korppujauhoja
1 muna
2 rkl Worcestershire kastiketta
0,5 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa

6 dl ruokakermaa
1 lihaliemikuutio
reilu puolet tomaattipyretuubista
2 tl hunajaa tai siirappia
ripaus paprikajauhetta ja mustapippuria
(valkosipulia)

Laita kaurahiutaleet ja korppujauhot turpoamaan veteen. Anna turvota n. 15 minuuttia. Lisää muut murekkeen aineet ja sekoita nopeasti hyvin sekaisin taikinaksi. Pyörittele suurehkoja pihvejä öljytyin käsin ja laita pellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 12 minuuttia.
Sekoita kastikkeen ainekset kattilassa ja kuumenna sekoitellen. Anna kiehua kasaan n. 15 minuuttia. Lisää pihvit kastikkeeseen ja anna vielä kiehahtaa muutama minuutti.


Ja sitten sitä pohdintaa...Mä olen nyt päässyt elämässäni tähän vaiheeseen, että pohdin mitä ihmettä mä rupeisin tekeen isona...?!? Jotenkin tuntuu nyt, että työt maistuu täydeltä puulta, ja sit kun ne kaiken lisäks vie ihan liian paljon aikaa siltä muulta, vapaa-ajalta, niin jotenkin nyt tuntuu että alkaa kuuppa kaatumaan nurin.... Mutta mistä ihmeestä sitä tietäis, että mitä sitä oikein sit alkais tekemään. Kokonaan alan vaihto vaiko vaan pieni työmaiseman vaihdos....?! Kukapa sen muu tietää kuin minä itse, mutta aika eksyksissä on itsekin tällä hetkellä. Ehkä sen aika näyttää, että mihin suuntaan tässä mennään. Jotakin muutosta on vaan saatava aikaiseksi. On niin paljon kotonakin niitä asioita, jotka teen "sitten kun mulla on aikaa"... No, nyt kun töiltä joutaa aikaa, niin oon kertakaikkiaan niin rikkipoikkihalki, henkisesti, etten vaan enää jaksa tarttua mihinkään muuhun toimeen kuin ruoanlaittoon. Onneksi ensi viikolla tulee se pentu puhaltamaan vähän uusia tuulia meidänkin kotiin! <3 Ehkä ne työkuviotkin siitä vähän sitten selkiytyy, ajan kanssa...

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Sateisen sunnuntain kanaburgerit


Voi ihanuus mikä kesäinen keli ulkona on tällä hetkellä!! Eilen syötiin ulkona niin kesäisissä tunnelmissa ja nyt keli on kaukana siitä. No, näillä mennään ja tänään olikin hyvää aikaa viettää hellan ääressä tehden hampurilaissämpylöitä ja keitellen revittyä kanaa. Samalla keittokirjahaastekin eteni taas yhden kirjan verran eteenpäin. Tosin yksi kirja on taas tullut lisää, eli tulos oikeastaan on +-nolla! ;) Paitsi että tulipahan nyt testattua tämä nyhtökanakin. Ja ei kyllä yhtään hävinnyt nyhtöpossulle, päinvastoin. Suosittelen kokeilemaan!! 
Ohjeet ovat siis Jenni Häyrisen uutuuskirjasta Katukeittiö - parempaa roskaruokaa. Tämä kirja jää ehdottomasti hyllyyn. Siinä on vielä paaaaljon testaamisen arvoisia reseptejä.

Hampurilaissämpylät (8 kpl)

25 g tuoretta hiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

1 kananmuna voiteluun
1 rkl vettä
unikonsiemeniä koristeluun (käytin seesaminsiemeniä)

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna seistä 10 minuuttia. Lisää oliiviöljy, kananmuna ja sokeri. Lisää suola ja jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin 5 minuuttia.
Laita taikina öljyllä siveltyyn isoon kulhoon ja nostata 1,5 tuntia kostealla liinalla peitettynä. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja litistä sämpylöitä hieman.
Sekoita kananmunaan ruokalusikallinen vettä ja sudi sämpylät. Koristele siemenillä. Paista 20-25 minuuttia.

Sämpylät olivat erittäin hyviä ja taikina oli helppoa käsitellä. Mutta ehkä silti parhaita tähän mennessä tekemiäni hampparisämpylöitä ovat nämä aiemmin tekemäni, KLIK.

Nyhtökana

1 kg maustamattomia koipipaloja tai kanankoipia
1 rkl voita
1 rkl oliivilöljyä
1 sipuli
1 chili
3 valkosipulinkynttä
400 g paseerattua tomaattia
1 rkl ruokosokeria
2 rkl worcestershire kastiketta
½ dl omenaviinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria

Ota kanat huoneenlämpöön. Poista chilistä siemenet. Kuumenna padassa öljy ja voi ja kuullota silputtua sipulia ja chiliä 5 minuuttia. Lisää viipaloitu valkosipuli ja lähes heti perään loput aineet lukuun ottamatta kanoja. Anna hautua 5 minuuttia.
Poista kanoista paksuin nahka. Lisää kananpalat ja anna hautua hiljalleen ilman kantta 1,5-2 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista.
Nosta kanat pois kastikkeesta ja nyhdä niistä lihat irti kahden haarukan avulla. Laita lihat takaisin kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

Ihan kirjaimellisesti en kirjan ohjeita noudattanut, koska pistin hampurilaisten sisään punakaalin sijaan coleslawta, marinoitua punasipulia, chili-valkosipulikastiketta, rucolaa sekä fetajuustoa. Marinoitujen punasipulien ohje oli samaisesta kirjasta, ja tämä oli kyllä erittäin hyvä ohje, jota tulen varmasti käyttämään uudestaankin.

 Marinoidut punasipulit



1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1 rkl valkoviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu (vajaa 2 rkl)
½ dl oliiviöljyä
1 tl vahvaa sinappia
suolaa
pippuria

Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Marinoi sekoittamalla kaikki aineet sekaisin ja anna levätä vähintään puoli tuntia. Mitä pidempään sipuleita marinoit, sitä pinkimpi väri. 


Hampurilaiskastikkeen tein ihan yksinkertaisesti kermaviilistä ja Tannisen Savustetusta chili-valkosipulihillokkeesta. Sopi erittäin hyvin hampparin väliin.


Coleslawta en tällä kertaa jaksanut itse tehdä, vaan käytimme Grillimaisterin valmista salaattia. Joka on kyllä valmistuotteeksi ihan hyvää! 

Kyllä kelpasi sateista sunnuntaita vietellä oman vatsan vieressä sohvalla maaten! ;)


Koivurannan keittokirjat:
(jo testatut viivattu yli)

 1. Kiireisen kokkaajan kekkerikirja
2. Pullakirja
3. Joulun perinteiset herkut
4. Laihdu ilman nälkää
5. Pieni ranskalainen keittokirja
6. Elämäniloisia ruokia Louisianasta ja Meksikosta
7. Glorian paras ruokakirja
8. Talven juhlia
9. Lahjoja keittiöstä
10. Kesän juhlaa
11. Jälkiruokakakut ja hedelmäpiiraat
12. Purkissa! makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi
13. Pipsan keittiössä
14. Oivallusten keittokirja
15. Pizza Paradiso
16. Kotikokin parhaat leivontaohjeet
17. Perunaherkut
18. Ruokaöljyt
19. Suloiset suolaiset
20. Unelmien jäätelöherkut
21. Parhaat leivonnaiset
22. Kutsut kotona
23. Joka kodin keittokirja
24. Kodin hyvä arki
25. Lastenkutsut
26. Hillot, hyytelöt ja marmeladit
27. Leivo itse hyvää leipää
28. Karpin ateriakirja 2
29. Kiireisen arjen kotiruokakirja
30. Pataruokia
31. Kotilieden iso leivontakirja
32. Pala kakkua - ja paljon muuta
33. Nils-Emilin herkut
34. Texmex alusta alkaen
35. Leivän juurilla
36. Pirkan parhaat ruokaohjeet
37. Kotilieden suuri keittokirja
38. Karppaus - Välimeren ruokaa
39. Lohta arkeen ja juhlaan
40. Lempileivonnaiset
41. Leivinuunit ja uuniherkut
42. Kiireisen kokkaajan keittokirja
43. Makeat ja suolaiset muffinit
44. Kotilieden suuri juhlakirja 
 45. Katukeittiö - parempaa roskaruokaa  
46. BBQ Kuuma grillikirja 
47. Grillatun kera  
48. Silliä ja silakkaa - UUSI

lauantai 28. kesäkuuta 2014

Mansikka-Brita


Taas näitä pikapikaohjeita! Jos joku kuvittelee, että britakakun teko on hankalaa, niin kokeilkaapa! Alle tunnissa oli kakku valmis helppoine koristeluineen kaikkineen. Ja miksi sen kakun tarttis olla yhtään tän erikoisempi...?! Ainakin maku oli ihan täydellinen, ja sehän se on pääasia.
Paitsi että isäntä kysyi heti mihin toinen puoli kakusta on kadonnut. Se ei ihan ymmärtänyt, että yritin tehdä pellille suorakulmion muotoisen kakun, jonka vaan leikkaan puoliksi. Nyt kaksi epämääräisen näköistä palasta näytti kuulemma siltä, että kakusta on osa leikattu pois. Oli jo huolissaan, että mihin se toinen puoli on päätynyt... :)
Jos haluaa kakusta hieman isomman, niin kannattaa ohje suosiolla tuplata.

 Mansikka-Brita


Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Päälle ja väliin:
½ l mansikoita
2 dl kermaa vaahdotettuna

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Levitä kakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia.
Vatkaa valkuaiset marenkia varten kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Levitä marenki lusikalla esipaistetulle pohjalle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Levitä jäähtyneen pohjan päälle kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita. Jos teet kakusta kaksikerroksisen, laita täytettä myös kerrosten väliin.


Olenkos muuten jo esitellyt meidän kesänaapurit, ihanat sellaiset?! <3
 Mansikki ja  Hermanni ja heidän lapsensa Tuulikki... :) Vai mitä niitä lehmien nimiä nyt olikaan.


perjantai 27. kesäkuuta 2014

Retroruokaa: Sinappiset talouskyljykset


En tiedä mikä aivopieru muhun on iskenyt, mutta taas mentiin yksi hyppäys keittokirjahaasteessa eteenpäin. Ehkä olen tajunnu sen, että kohta sitä aikaa ei taas enää liikene ihan niin paljoa keittiössä touhuamiselle. Tai aikaa varmasti riittäisi, mutta se on eri asia että malttaako sitä viipyä keittiössä...
Nimesin tämän siksi retroherkuksi, koska molemmat isännän kanssa muistelimme kuinka tälläistä ruokaa ollaan syöty pieninä kotona, mutta näin aikuisiällä ei kertaakaan! :) Johan siis oli aikakin.

Sinappiset talouskyljykset


4 talouskyljystä
1-2 tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
2 rkl voita
2 sipulia

Kastiket:
2-4 dl kermaa
1 rkl sinappia
2-4 rkl vehnäjauhoja

Hienonna sipuli ja anna sen kiehua rasvassa pehmeäksi. Hiero kyljyksiin pippuria, valkosipulia ja suolaa. Paista kyljykset kauniin ruskeiksi. Kaada pannulle vesi ja anna kyljysten hautua kypsiksi n.30 minuuttia. Ota kyljykset pannulta. Lisää pannunliemeen kermaan sekoitetut vehnäjauhot ja sinappi. Anna liemen hetki kiehahtaa ja kaada se sitten kyljysten päälle. Laita sipuli kyljysten päälle.


Ohje oli Kiireisen kokkaajan keittokirjasta. Kirja saa ehdottomasti jäädä kirjahyllyyn. Retroherkkujen takia varsin mielenkiintoinen! :)


Koivurannan keittokirjat:
(jo testatut viivattu yli)

 1. Kiireisen kokkaajan kekkerikirja
2. Pullakirja
3. Joulun perinteiset herkut
4. Laihdu ilman nälkää
5. Pieni ranskalainen keittokirja
6. Elämäniloisia ruokia Louisianasta ja Meksikosta
7. Glorian paras ruokakirja
8. Talven juhlia
9. Lahjoja keittiöstä
10. Kesän juhlaa
11. Jälkiruokakakut ja hedelmäpiiraat
12. Purkissa! makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi
13. Pipsan keittiössä
14. Oivallusten keittokirja
15. Pizza Paradiso
16. Kotikokin parhaat leivontaohjeet
17. Perunaherkut
18. Ruokaöljyt
19. Suloiset suolaiset
20. Unelmien jäätelöherkut
21. Parhaat leivonnaiset
22. Kutsut kotona
23. Joka kodin keittokirja
24. Kodin hyvä arki
25. Lastenkutsut
26. Hillot, hyytelöt ja marmeladit
27. Leivo itse hyvää leipää
28. Karpin ateriakirja 2
29. Kiireisen arjen kotiruokakirja
30. Pataruokia
31. Kotilieden iso leivontakirja
32. Pala kakkua - ja paljon muuta
33. Nils-Emilin herkut
34. Texmex alusta alkaen
35. Leivän juurilla
36. Pirkan parhaat ruokaohjeet
37. Kotilieden suuri keittokirja
38. Karppaus - Välimeren ruokaa
39. Lohta arkeen ja juhlaan
40. Lempileivonnaiset
41. Leivinuunit ja uuniherkut
42. Kiireisen kokkaajan keittokirja
43. Makeat ja suolaiset muffinit
44. Kotilieden suuri juhlakirja 
 45. Katukeittiö - parempaa roskaruokaa  
46. BBQ Kuuma grillikirja - UUSI
47. Grillatun kera - UUSI

Ja sitten vielä pieni perjantaikevennys! :)
Meiän tulevan vaavin kasvattaja vähän vihjaili jotain siihen suuntaan, että meiän "pikkupökäle" olis hiukan riiviö. Pistänyt vähän keittiössä sisustusta uusiks... Valehtelee! :) Eihän nyt meidän vauva tekisi sellaista. Ja ei sit kuulemma ole vaihto-eikä palautusoikeutta pennulla.... 
Hahaa, voi olla tuo isännän huumorintaju kohta vähän koetuksella!! :D

torstai 26. kesäkuuta 2014

Ja vielä näitä raparperiohjeita

Raparperiohjeet eivät ota loppuakseen. Ei ennen kuin kaikki raparperit on viimeistä murua myöden käytetty! :) Tämä piirakka lähti työkaverille nimpparilahjaksi. Eikä tätä ihan turhaan kehuttu Tupun tuvassa! :) Kyllä töissäkin kuului aikamoisia ylistyssanoja, ja hävisihän se piirakkakin alta aikayksikön parempiin suihin.

Raparperitorttu


Pohja:
150 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
raparperinpaloja
fariinisokeria

Pinnalle:
2 dl kermaviiliä
2 dl kermaa
2 munaa
1½ dl sokeria
2 rkl sitruunamehua

 Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää kokoajan vatkaten muna joukkoon.
Sitten vain sekoitetut kuivat aineet ja pohja on valmis.
Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Laita raparperin paloja taikinan päälle ja ripottele fariinisokeria pinnalle.
Sekoita pinnalle tulevat ainekset sekaisin ja kaada koko komeuden päälle.
Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

Ja Tupun sanoja lainatakseni: varaudu tekemään toinen piirakka pikapuoliin! :)


Rakkautta on...putsata ystävän korvat, kun ne ovat sen tarpeessa! <3

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Savulohipiirakkaa sadepäivänä


Mistä tietää, että ulkona sataa vettä...?! No siitä että meidän kisut makaa kylki kyljessä olkkarin sohvalla. Nämä kisut eivät ihan liioiksi sisällä viihdy, mutta sateen sattuessa juoksevat kyllä heti sisälle kun ulko-ovi vaan vähänkin on raollaan.


Itse ei viitsi koko iltaa viettää sohvalla maaten, joten sadeilmalla on hyvä vaikka vähän...leipoa!! (Oikeasti siivoaminen tulisi enemmän tarpeeseen, mutta kun ei millään jaksa, se on niin kovin tylsää puuhaa....)
Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä suolaiseen piirakkaan gluteenittoman pohjan. Ystäväpiirissämme on yksi keliaakikko, joten täytyy itse testata näitä ohjeita ennen kuin laittaa vieraat maistamaan! :) Nuo gluteenittomat jauhot kun käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin normaalijauhot.
Ihan kelpo piirakka siitä kuitenkin tuli! Isännälle tein vielä kreikkalaisen salaatin kylkeen, niin on kuulemma töissäkin maistunut erinomaisena välipalana.

Kylmäsavulohipiirakka (gluteeniton)



Pohja:
100 g voita
2 dl Semperin hienoa jauhoseosta
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
½ dl juustoraastetta

Täyte:
150 g kylmäsavulohta
muutama kevätsipuli 
1 dl tilliä
2 dl ruokakermaa
1 dl emmental-juustoraastetta
150 g raejuustoa
2 munaa

Nypi rasva, jauhot ja suola. Lisää joukkoon juustoraaste ja kylmä vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi ja painele ohueksi voidellun piirakkavuokan pohjalle ja reunoille (n. 26-28cm halkaisijaltaan oleva vuoka).
 Paloittele lohi ja hienonna tilli ja kevätsipuli. Sekoita kaikki täytteen aineet sekaisin ja kaada vuokaan. Paista 200 asteessa 35 minuuttia.

tiistai 24. kesäkuuta 2014

Rapeakuoriset patongit


Juhannusaattona tuli tehtyä ehkä tähän mennessä parhaimmat itse tehdyt patongit. Jos ei ole tunnin päälle aikataulut, niin kannattaa ehdottomasti vieraiden tullessa leipasta tälläiset hyvyydet. Taikinaa voi tietenkin maustaa oman makunsa mukaan, esim. yrteillä, mutta hyvää tämä oli ihan näinkin. 
Ja mikä parasta, keittokirjahaastekin meni taas yhden kirjan verran eteenpäin! :)
Leipominen onnistuu ilman tuota patonkipeltiäkin, mutta on se kyllä ihan ääreist kätevä. Ja kun paljon on kyselty, että mistä niitä saa ostaa, niin viimeksi Clas Ohlsonilla vieraillessani ainakin näin sellaisen, eikä tainnut maksaakaan kuin kympin verran.  

Rapeakuoriset patongit (3 kpl)



25 g tuorehiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 1,2 l vehnäjauhoja

Murenna hiiva tilavaan kulhoon. Kaada vesi päälle ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää sen jälkeen suola ja jauhot.
Alusta taikinaa voimakkaasti niin pitkään, että se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho muovilla ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 4-5 tuntia. Kohotessaan taikina muodostaa kosteutta, joka putoaa muovista taikinan pinnalle ja tekee siitä hiukan nihkeän.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle, leivinpaperilla päällystetylle pellille. Muovaa se vaivaamatta suorakaiteen muotoon. Jaa löysä taikina hyvin terävällä veitsellä kolmeksi tangoksi.
Muovaa taikinatangot hellin käsin patongeiksi. Ripottele niiden pintaan hiukan jauhoja ja kohota leipiä liinan alla 30 minuuttia. Leikkaa leipiin terävällä veitsellä painamatta poikittaisia syviä viiltoja.
Kypsennä leipiä uunin keskitasolla 250 asteessa noin kahdeksan minuuttia. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilän päällä. 


Ja ohje löytyi siis Leivo itse hyvää leipää -kirjasta. Kirja on muistaakseni joskus tarttunut mukaan kirppikseltä. Ja tämä kirja jää ihan ehdottomasti hyllyyn. Vielä löytyy monta monta testattavaa ohjetta.


Koivurannan keittokirjat:
(jo testatut viivattu yli)

 1. Kiireisen kokkaajan kekkerikirja
2. Pullakirja
3. Joulun perinteiset herkut
4. Laihdu ilman nälkää
5. Pieni ranskalainen keittokirja
6. Elämäniloisia ruokia Louisianasta ja Meksikosta
7. Glorian paras ruokakirja
8. Talven juhlia
9. Lahjoja keittiöstä
10. Kesän juhlaa
11. Jälkiruokakakut ja hedelmäpiiraat
12. Purkissa! makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi
13. Pipsan keittiössä
14. Oivallusten keittokirja
15. Pizza Paradiso
16. Kotikokin parhaat leivontaohjeet
17. Perunaherkut
18. Ruokaöljyt
19. Suloiset suolaiset
20. Unelmien jäätelöherkut
21. Parhaat leivonnaiset
22. Kutsut kotona
23. Joka kodin keittokirja
24. Kodin hyvä arki
25. Lastenkutsut
26. Hillot, hyytelöt ja marmeladit
27. Leivo itse hyvää leipää
28. Karpin ateriakirja 2
29. Kiireisen arjen kotiruokakirja
30. Pataruokia
31. Kotilieden iso leivontakirja
32. Pala kakkua - ja paljon muuta
33. Nils-Emilin herkut
34. Texmex alusta alkaen
35. Leivän juurilla
36. Pirkan parhaat ruokaohjeet
37. Kotilieden suuri keittokirja
38. Karppaus - Välimeren ruokaa
39. Lohta arkeen ja juhlaan
40. Lempileivonnaiset
41. Leivinuunit ja uuniherkut
42. Kiireisen kokkaajan keittokirja
43. Makeat ja suolaiset muffinit
44. Kotilieden suuri juhlakirja 
 45. Katukeittiö - parempaa roskaruokaa  
46. BBQ Kuuma grillikirja - UUSI
47. Grillatun kera - UUSI

Ja onhan listaan taas pari uutta kirjaakin ilmestynyt.... ;)

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Häälahjapuuhan ei valehtele... ;)

Meidän häälahjaksi saatuun kirsikkapuuhun oli ilmestynyt yksi pienen pieni kirsikan alku.
Ymmärrätte varmaan tämän selkeän symbolisen merkityksen...siis häälahjapuuhan ei voi olla väärässä...
KYLLÄ, ymmärsitte juuri oikein, meille on tulossa PERHEENLISÄYSTÄ!! <3

Tämä pieni tummahko pökäle muuttaa meille heinäkuun puolessa välissä. Tulee tuomaan taas paljon iloa ja auringonpaistetta Koivurantaan!! <3 Ja jos on yhtään samanlainen kun Jimi aikanaan, niin paljon myös niitä harmaita hiuksia, mutta ei se haittaa. Ne on ihan tervetulleita!! :D

Ensisuudelma <3
Tulevat kalakaverit...?!

Odottavan aika on pitkää... Mutta tässä "odotusaikana" on hyvä vähän siivoilla kotia turvallisemmaksi ja muutenkin valmistautua pennun tuloon. Sitten saakin hyvillä mielin jäädä äitiyslomalle... :D

Kasa pienen pieniä tassuja <3