keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Nakkisoppaa ja dallaspullia

Olipas taas perinteinen, helppotekoinen nakkisoppa hyvvää!! :) Etenkin kun se sai porista hellalla melkein kaksi tuntia. Siinä välissä sai hyvin pyöräytettyä muutamat pullat. Kinuskikissan sivuilta huomasin, että dallaspullat kuuluvat pääsiäiseen, niin teinpäs sitten kokeeksi näitä. Ja hyvin tekivät (nämäkin) kauppansa.

Nakkikeitto


380 g Kivikylän Wanhanajan nakkeja
500 g perunaa
100 g palsternakkaa
2 pss pakastekeittojuureksia (a 200 g)
2 lihaliemikuutiota
10 kokonaista maustepippuria
suolaa

Kuori ja paloittele perunat ja palsternakka, ja laita ne kattilaan. Lisää vetttä niin että kuutiot peittyvät. Lisää lihaliemikuutiot ja maustepippurit ja anna kiehua kunnes perunat ovat hieman pehmenneet. Sillä välin paloittele nakit ja ruskista pinnat kevyesti pannulla. Lisää jäiset keittojuurekset ja hetken päästä ruskistetut nakit. Tarkista vielä keiton maku, lisää suolaa ja muita mausteita tarvittaessa. Tähän keittoon olisi erinomaisesti sopinut vielä tuore persilja, mutta sitä ei nyt sattunut löytymään.

Dallaspullat


Pullataikina:
5 dl maitoa
1 pkt tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
200 g margariinia
n. 13 dl vehnäjauhoja

Täyte:
100 g  voita
1 ps vaniljakastikeaineksia (Blå Bland)
½ dl sokeria
200 g vaniljarahkaa
1 muna

Päälle:
1 muna
mantelirouhetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää joukkoon n. 6 dl jauhoja muutama desi kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää taikinaan sitten huoneenlämpöinen margariini ja tämän jälkeen loput jauhot.Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.
Sillä välin on hyvä tehdä täyte, eli sulata voi. Sekoita joukkoon vaniljakastikeainekset, sokeri, vaniljarahka ja muna.
Kauli taikina kahdeksi 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Lusikoi täyte pieniksi nokareiksi taikinalevyn päälle. Levitä sitten tasaisesti.Kieritä taikinalevy rullalle. Nipistä saumakohta tiukasti umpeen. Leikkaa taikinapötkö 10-20 palaan. 10 pullasta tulee mojovan kokoisia.
Laita pullat muffinssivuokiin.Voitele munalla. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.Paista pullia 200 asteessa pullien koosta riippuen 10-15 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun pullat ovat saaneet sopivasti väriä.



Tämä ihana kannu sai väliaikaisen kodin meidän sisävessasta. Kun kelit lämpeää ja pääsen tuunaamaan ulkohuussia, niin kannu muuttaa sinne!
 

5 kommenttia:

  1. Nakkikeitto on yksi lempiruoistani!! Tavallinen kotiruoka on parasta. Dallaspullat on ihania, pitää kyllä tehdä pitkästä aikaa..:)

    VastaaPoista
  2. Ihan liian vähän tulee itsekin tehtyä keittoja vaikka ne ovat helppoja,edullisia ja erittäin maistuvia! Pitäisi ehkä ottaa tavaksi että kerran viikossa on keittopäivä.

    VastaaPoista
  3. Mä aina välillä yritän ujuttaa viikon ruokalistaan yhden keittopäivän, mutta toisinaan se sitten taas unohtuu. Eipä taida tälläkään viikolla olla keittoa ruoaksi.

    Mutta tuollaisen dallaspullan voisit mulle lähettää :D

    VastaaPoista
  4. Mulle voi kans lähettää dallaspullan :D! Ps. kiitti it-tukena toimimisesta!!

    VastaaPoista
  5. Laittaisin tästä heti dallaspulla lähetyksen tulemaan, mutta harmi vaan, että kaikki pullat on jo syöty... :D (mutta ei mun toimesta, kiitokset tästä kuuluvat nälkäisille työkavereilleni) ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)