torstai 2. tammikuuta 2014

Sämpylät juustoherasta


Joulunaikaan tuli tehtyä kolme kappaletta näitä kotijuustoja, KLIK.  Joulu ei tule ilman kotijuustoa. Muistan kuinka mamma sitä aina juhlapäiviksi teki ja nyt pitää itse jatkaa perinnettä. 
Juustoheroista suurin osa meni meidän koiruuden vatsaan. Kyllä, luit aivan oikein, ronkeli koiruus joi ahneuksissaan kaikki herat ettei vaan kissoille jää mitään. Ja voitte arvata, että koira juoksi pissalla koko seuraavan yön! :) No, eipä tuo hera kai millään tapaa vaarallista ole koiralle, joku vaan on sanonut että siihen heraan saattaa erottua myös kaikki laktoosi juustosta, en tiedä pitääkö paikkansa. Mutta eipä koiralla vatsa mennyt sekaisin, eli ei sitten kaiketi ole laktoosi-intolerikko.

 Pienestä osasta heraa valmistin näitä sämpylöitä. Ohje löytyi Kotikokki.netistä. Sämpylät oli ihan mielettömän hyviä heti tuoreeltaan. Päivän jääkaapissa maattuaan eivät enää olleet ihan niin herkullisia. Tai siis maku oli hyvä edelleenkin, mutta harmitti kun se ihanan rapsakka päälikuori katosi. Olisi ehkä pitänyt säilöä paperipussissa. Eli jos näitä teette, niin syökää kaikki heti tuoreeltaan, niin minäkin teen seuraavalla kerralla! :D


Sämpylät juustoherasta


½ litraa juustoheraa
1½ tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl neljän viljan hiutaleita
3 dl ohrajauhoja
5-7 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
n. ½ dl sulatettua voita

Lämmitä neste 42 asteiseksi ja lisää suola, sokeri sekä kaurahiutaleet. Sekoita kuivahiva ohrajauhoihin ja lisää se taikinaan. Alusta venhäjauhojen ja sulan rasvan kanssa napakka taikina mutta ei kova.
Peitä liinalla, pistä lämpimään paikkaan nousemaan noin ½ tuntia.
Tee taikinasta mieluisen näköisiä leipiä ja kohota taas n 30 min.
Voitele munalla ja laita pintaan kaurahiutaleita (unohdin!!). 
Paista 180 asteessa n. 30-50 min leivän koosta riippuen.
Jäähdytä leipä ritilänpäällä.

2 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköisiä! Ihana tuo leivinuuni, olispa itelläkin sellainen! Paistoitko sämpylät siinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä sämpylöitä en siinä paistanut, kun ei oltu taas muutamaan päivään sitä lämmitetty. Mutta kyllä siinä tulee todella paljon ruokaa tehtyä. Vähän noiden leivonnaisten kanssa on vielä hakemista oikean lämpötilan kanssa, mutta enköhän minä opi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)