maanantai 17. maaliskuuta 2014

Sitruuna-aprikoosipiiras

Mä jo niiiiin olin kevättunnelmissa ja sitten se takatalvi tuli ja yllätti.... Sääliksi käy ihania joutsenia, jotka isolla joukkolla meidänkin rantaan jo muuttivat. Miten niiden nyt käy...? Meillä ainakin näytti pakkasmittari tänään aamulla -15 astetta.
Lumesta huolimatta leivoin lauantaina jo pääsiäistunnelmissa sitruuna-aprikoosipiirakkaa. Hyvin todennäköisesti vietän ainakin osan pääsiäisestä töissä, joten täytyy aloittaa hyvissä ajoin jo pääsiäisleivonnaisten tekeminen, jotta ei mene kaikki ihan ohi suun. Pääsiäinen on minusta kiva juhla. Ihana kevät, ihanat vapaapäivät, ihanaa ruokaa, aikaa tavata ystäviä & sukulaisia, mitäs sitä muuta voi enää toivoakaan.
Piiraan ohje on Valion reseptejä. Alkuperäisessä ohjeessa oli täytteeseen laitettu sitruunatuorejuustoa. Itse laitoin ihan maustamattoman tuorejuuston. Onneksi, sillä muutoin piirakka olisi kyllä ollut jo liian sitruunainen.

Sitruuna-aprikoosipiiras



Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Sitruunakiisseli
1/2 dl sitruunamehua
1 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
1 muna
1/2 dl kuohukermaa

Täyte:
1 kpl sitruunakiisseli
200 g maustamatonta tuorejuustoa
sokeria
1 muna
1 prk säilykeaprikoosia

Sitruunakiisseli:
Laita kattilaan mehu, vesi, maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna kiisseli kiehuvaksi ja anna poreilla hetki. Sekoita kerma ja muna sekaisin. Ota kiisseli pois liedeltä ja sekoita kerma-muna-seos kiisseliin ohuena nauhana hyvin kokoajan vatkaten. Laita kiisseli jäähtymään kylmään vesihauteeseen.
Pohja:
Vatkaa pohjaa varten pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää sitten muna hyvin vatkaten. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Täyte:
Pehmennä tuorejuusto ja lisää siihen muna, sokeri (maun mukaan) ja kiisseli. Sekoita tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Asettele valutettuja aprikoosin palasia täytteen päälle. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25-30 minuuttia.


Aurinkoista viikkoa kaikille!! :)

6 kommenttia:

  1. Sitruuna ja aprikoosi kuullostavat ihanan raikkaalta yhdistelmältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aprikoosi oli mulle uusi tuttavuus, mutta pääsi kyllä heti persikan kanssa suosikkeihini! :)
      Kevääseen sopii hyvin sitruunan ja aprikoosin/persikan yhdistelmä, kuten sanoit, ihanan raikas yhdistelmä! :)

      Poista
  2. Oli kyllä hyvvää piirakkaa! Mä kuules kävin heti aamusta kattomassa kirkkojärvellä joutsenia. Kuulin että sinne ois jäätyny parikymentä joutsenta, mutta ihan voimissaan ne siellä oli.:) Juttelin siinä muutaman lintu-bongaajan kanssa ja ne sano, että hyvin kestävät tälläsen pakkasen. Ovat vain paikallaan, ettei kulu turhaan energiaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh...hyvä sitten että pärjäävät!! Meidän rannassa ei näkynyt joutsenia eilen illalla eikä tänään aamullakaan. Huoli oli suuri niiden puolesta!!!! Ovat kyllä niin käsittämättömän kauniita lintuja!! Ja ihanan näköistä kun joutsen parven keskellä uiskentelee sulassa sovussa myös sorsaperheet! :)

      Poista
  3. Kevään tullen ja etenkin Pääsiäisen aikoihin tulee aina leivottua rahkaleivonnaisia ja niihin laitan melkein aina aprikoosia tai persikkaa. Ihan super herkullisia! Tän postauksen nähtyäni tekis mieli jo nyt tehdä joku tän tapanen piiras, mutta katsotaan jos maltan odottaa Pääsiäiseen asti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahkaleivonnaiset ja nimenomaan persikalla tai aprikoosilla kuuluvat ehdottomasti pääsiäiseen. Minä vaan en malttanut odottaa sinne saakka, vaan pakko oli nyt jo tehdä yksi piirakka! :) Sitä se teettää kun ruoho alkaa vähän vihertämään ja aurinko paistaa. Tosin nyt se ruoho ei taas enää viherrä, kun tuli tuo "takatalvi" mutta eiköhän tässä kevättä kohti kuitenkin mennä.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)