sunnuntai 31. elokuuta 2014

Poropitat


Tämä poropitojen ohje osui silmääni Muista syödä välillä... -blogista jo ennen Lapin reissua ja tietenkin sillä silmällä katsoin mitä aineksia siihen settiin tarvitaan, jotta voin reissusta tuoda kaikki tarvittavat mukanani. Kylmälaukusta löytyi kotiin tullessa sekä poron jauhelihaa, että muutama litra puolukkaa. Ja ei muutakuin hommiin! Tuloksena erittäin herrrkullinen ateria!! Tuo puolukkaketsuppi etenkin yllätti. Siinä oli mielestäni pieni säväys paholaisen hilloa.
Pitaleipien ja coleslawn ohjeet otin Jenni Häyrisen Parempaa roskaruokaa -kirjasta.


Pitaleivät 10 kpl

7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet. Vaivaa taikinaa kunnolla ja nostata liinan alla noin 30 minuuttia. Lämmitä sillä aikaa uuni 275 asteeseen.
Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse se jauhojen avulla 1-2 cm paksuisiksi. Nostata jauhotetulla pellillä 10 minuutin ajan.
Paista uunin ylätasolla 5-8 minuuttia. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.


Coleslaw

500 g valkokaalia
2 porkkanaa

Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
2 tl sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Suikaloi valkokaali ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Sekoita erillisessä kipossa muut aineet. Sekoita kastike hyvin salaatin joukkoon ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 15 minuutiksi.


 Poropihvit

    500-600 g poron jauhelihaa
    1 sipuli
    0,5 dl kermaviiliä
    0,5 dl korppujauhoja
    1 kananmuna
    1 tl suolaa
    0,5 rkl kuivattua timjamia
    mustapippuria myllystä

Laita kermaviili, korppujauhot, kananmuna sekä mausteet kulhoon. Kuori ja hienonna joukkoon sipuli ja lisää vielä poron jauheliha. Sekoita taikina tasaiseksi ja muotoile siitä kostutetuin käsin 4 isoa tai 8 pienempää pihviä. Grillaa pihvit kypsiksi tai kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuutin ajan.


Puolukkaketsuppi

    1 dl puolukoita
    1 iso punainen paprika
    1 sipuli
    1 dl vettä
    0,5 dl sokeria
    ripaus suolaa
    hieman mustapippuria myllystä


Poista paprikasta siemenet, kuori sipuli ja pilko ne pienehköiksi palasiksi. Laita kaikki ketsupin ainekset kattilaan ja keittele noin 10 minuuttia. Survaise ketsuppi tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos ketsupin koostumus on liian löysää, voit jatkaa keittämistä vielä hetken, kunnes saat sopivan rakenteen. Jäähdytä ketsuppi ja säilö puhtaaseen purkkiin tai pulloon. Säilytä jääkaapissa.


Nyt kun on hyvin tankattu, on hyvä lähteä viikoksi Kolin maisemiin patikoimaan. Isäntä saa jäädä pitämään kotivahtia kisujen kanssa ja minä&Viski lähdetään reissuun. Muutaman päivän blogihiljaisuus siis taas tulossa. Mutta nauttikaahan tekin säätiedotuksen lupaamista aurinkoisista keleistä, niin mekin ajattelimme tehdä! <3


2 kommenttia:

  1. Hei, sinä teit näitä, hyvältä näyttää. :) Oikein mukavaa patikkareissua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on niin kauan kummitellut mun mielessä, kun sun blogista bongasin! :) Oli kyllä todella hyviä, etenkin tuo puolukkaketsuppi oli ihan mielettömän hyvää. Teen varmasti toistekin!
      Ja kiitos, varmasti tulee todella mukava reissu, on ainakin luvannut hyviä ilmoja koko viikoksi!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)