maanantai 20. lokakuuta 2014

Herkullista omenakakkua ja uunibroileria riisipedillä (ja napinaa terveydenhuollosta)


Ja edelleen sairastelu jatkuu... :( Nyt tuli kaupan päälliseksi vielä silmätulehdus. Ja ihan hiukan meinasin menettää hermoni paikallisessa TK:ssa, kun kävin hakemassa lääkettä silmätulehdukseen. Heti ensimmäinen kommentti oli, että tulit sitten lääkäriin näin lievän silmätulehduksen takia... WTF?! Eikös tulehdus ole aina tulehdus? Ja jos silmäni ovat melkein muurautuneet umpeen rähmimisen takia, niin mielestäni kyseessä ei ole mikään lievä silmätulehdus, joka ei vaadi hoitoa ja jonka kanssa voi hyvin mennä töihin, keskelle pölyä ja tietokoneen ääreen työskentelemään. Huh huh... Kaiken lisäksi mainitsin hänelle, että yskin öisin niin kovin, että pelkään jo kylkiluideni puolesta ja kurkkukin on jo viikon ollut niin kipeä, että nieleminen tekee vähän tuskaa. No, lääkäri vaan totesi, että sitä on liikkeellä ja se siitä sitten. Ei määrännyt mitään droppia yskään, saatika että olisi vilkaissut kurkkuuni. Kyllä taas usko tuota kunnallista terveydenhuoltoa kohtaan horjuu.... Yleensä AINA menen yksityiselle lääkäriin, mutta kun täältä meidän omalta paikkakunnalta ei sellaista löydy, en jaksanut ajella useiden kymmenten kilometrien päähän lääkäriin. Mutta näemmä olisi vaan pitänyt. Ja tästä lähtien ajan ihan suosiolla!
No, mutta tähän avautumisen perään on hyvä laittaa ohje herkullisesta ja helposta omenakakusta, jota tein isännälle synttäreiden kunniaksi. 

Omenakakku (piirakkavuoallinen)

2 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
3 dl kirpeää omenaa raastettuna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
100 g voita sulatettuna 

Kuorrutus:
100 g Philadelphia-tuorejuustoa 
100 g voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
mantelirouhetta tms koristeeksi

 Kuori ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi ja sulata voi. Sekoita kulhossa isolla lusikalla kaikki taikinan ainekset listan järjestyksessä. Voitele ja jauhota piirakkavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 20-30 minuuttia, eli kunnes kakku on juuri ja juuri kypsynyt. 
Ota tuorejuusto ja voi lämpeämään kulhoon samaan aikaan, kun aloitat tekemään taikinaa. Vatkaa tuorejuusto ja voi tasaiseksi massaksi ja lisää siihen 1 dl tomusokeria kerrallaan, toista kunnes kaikki tomusokeri on käytetty ja lisää lopuksi joukkoon myös vaniljasokeri. Vatkaa koko kuorrutetta vielä täysillä tehoilla muutama minuutti, että kuorrutteesta tulee ihanan ilmavaa. Levitä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle, koristele mantelirouheella ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista. Tuplaa ohje, mikäli teet piirakan pellille.
Viime viikolla yhtenä aamuna joutsenperhe oli vallannut rantamme. Niitä oli hauska seurailla. Pikkupakkasen takia eivät edes lähteneet karkuun, vaikka menin kamerani kanssa heilumaan suht lähelle. Ilmeisesti menivät vähän säästöliekillä, jotta saivat energiaa säästymään itsensä lämpimänä pitämiseen.
Joutsenia kävivät ihmettelemässä myös nämä neidit! ♥ Kuten kuvasta näkyy, Tyyne (ylemmässä kuvassa) on taas saanut menetettyjä kiloja takaisin. Olin kesällä niin huollissani hänestä, kun laihtui niin kovin. Mutta ilmeisesti se on ihan normaalia näillä maatiaisilla, että kesällä laihtuvat ja talvella ovat taas "normaaleja". Minä en vaan yhtään tykännyt Tyynen laihasta olemuksesta. Nyt se on sentään jo Tyynemäisen pullea. Lyyti (alemmassa kuvassa) onkin vuodet läpeensä aina yhtä hoikka, vaikkei hänkään mikään ihan pienenpieni tirppana ole.


Pakastinta on tosiaan tullut ahkerasti koluttua tyhjäksi näinä sairaslomapäivinä. Ja vihdoinkin onnistuin tekemään uuniriisistä mehevän makuista. Tätä teen varmasti uudelleenkin, ehkä vaan kokeilen välillä erilaisia mausteita.

Broilerin koipi-reisiä riisi-vihannespedillä

1 pkt maustettuja broilerin koipi-reisiä
1 pss pakastekasviksia (papu-herne-porkkana)
6 dl kiehuvaa vettä
1 kanaliemikuutio
kurkumaa
suolaa
1 prk (2 dl) ruokakermaa
3,5 dl basmatiriisiä
Sekoita voidellun uunivuoan pohjalle ensin kiehuva vesi ja kanaliemikuutio. Anna liemikuution liueta veden joukkoon. Värin ja maun vuoksi lisää vähän kurkumaa ja suolaa. Sekoita joukkoon purkki kermaa ja riisit. Riisin päälle levitä vielä pussillinen pakastekasviksia ja laita broilerit päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. 
Meidän Viski, tuttavallisemmin Bööle (Viskenbööle), täytti tosiaan eilen 5 kk:tta! Kyllä on aika mennyt nopeaan. Ja vaikka suru Jimistä on vieläkin niin vahvana mukana arjessa, niin kyllä tämä pikkuherra on silti onnistunut minun sydämeni ihan täysin sulattamaan.... ♥  


Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille! ♥ Toivotaan, että tämä sitkeä flunssa alkaisi jo tällä viikolla helpottamaan....

13 kommenttia:

  1. Onpas sitkeä ja kurja flunssa sulla! Paranemista! Mutta teidän Viskihän on kasvanut jo sangen komeaksi nuoreksi herraksi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ... Niin ja piti vielä sanomani, että ei se terveydenhuolto aina yksityiselläkään puolella valitettavasti toimi. :/ Joskin kyllä viikon kestänyt flunssa ja silmätulehdus on molemmat syitä mennä lääkäriin. Ja kyllä lääkärin pitäisi vaivautua tutkimaan, jos asiakas on kerran vaivautunut sinne saakka tulemaan! Murr!!

      Poista
    2. Kiitoksia Uudentalon Emäntä! ♥ Olen kyllä kuullut, että tälläistä sitkeää flunssaa on liikkeellä, mutta että se tarttui minuunkin...onnistun yleensä aina välttämään tälläiset liikkuvat taudit. Ja kyllä, meidän Viskistä on kasvanut jo komea nuori mies! ♥ Oikein innolla odotan, että millainen komistus hän on vanhempana!

      Joo ei varmaan yksityiselläkään puolella aina kaikki toimi. Mulla vaan on aina sattunu nää huonot kokemukset pelkästään tuonne kunnallisen puolelle. Edellisen kerran kun jouduin TK:ssa käymään, kolme vuotta sitten kun iski kuumeen jälkitautina nokkosrokko, lääkäri alkoi nauramaan ulkonäköäni kun menin näytille. Tiesin kyllä itsekin, että tulipunaisen ja turvonneen naamani kanssa en ollut mikään kovin upea näky, mutta luulisi että lääkärit olisivat jo nähneet kaikkea eikä rupeisi nauramaan kun mulla oli jo muutenkin tukala olo itseni kanssa.... :(
      Tällä kertaa mulle tuli vaan sellanen tunne, et se lääkäri kuvitteli mun olevan siellä vinkumassa saikkua, vaikka oikeasti olin ihan vaan hakemassa tietoa, että onko mulla esim. keuhkoissa jotain jne.

      Poista
  2. Voihan joustenet! Ja kääk, toi kakku oli kyllä hyvää ja jos se on noin helppo tehdäkin, ni pakko kai se on..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä helppo tehdä, joten ei muutakuin tekemään vaan! :) Fariinisokerin voi toki vaihtaa sit johonki muuhunki sokeriin. Mä olisin halunnu laittaa ruokokidesokeria, mutta ei ollu kaapissa sitä....

      Poista
  3. Taudista parantunut! Viruksen aiheuttama nielutulehdus, hervoton yskä, nenäverenvuotoa, nukkumatta ja syömättä viikko ja päälle silmätulehdus. Tein muuten ekan kerran samantapaista kanaa, mehevää ja maukasta! Tsemppiä parantumiseen! Elävien kirjoihin noin kolmessa viikossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, tämä antoi voimia että en oikeasti ole luulosairas oireideni kanssa, vaan olen ihan oikeasti kipeä!!! Ai sulla oli oikein nielutulehdus... :/ Mua ärsyttää nyt niin kovin, kun ei se lääkäri edes halunnut vilkaista mun kurkkuun, vaikka sanoin aika selkeesti että kurkku on ollut jo viikon ajan tosi kipeä.
      Joo mäkin yllätyin kuinka hyvää tuo kana-riisi yhdistelmä oli! Yleensä uuniriisi on aika kuivaa, mutta tää ei kyllä ollut!

      Poista
  4. Oih, porkkanakakusta omenaversio! <3 Viime torstaina, kun kävin ponin kanssa lenkillä, meidän seuraan liittyi hetkeksi 5kk vanha saku pentu. Kovin olisi pennun tehnyt mieli ponin kanssa telmimään, mutta oli se poni kuitenkin sen verran pelottava, että piti isännän jalkojen takana piilotella. :) Paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana... ♥ Voin uskoa että poni oli vielä vähän liian pelottava leikkikaveri!! Meidän Viski vähän arastelee edelleenkin kaikkea itseensä suurempaa. Toivottavasti vähän vähenee kun kasvaa.

      Poista
  5. Ihania herkkuja taas ja tosi kauniita nuo joutsenkuvat! Voi äh tuota terveydenhuoltoa. Näitä vastaavia tarinoita kuulee hiukan turhan usein... Paranemisia ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan se aina se kiire kiire kiire mikä sitä aiheuttaa terveydenhuollossa, ettei oikein enää välitetä. Itse täytyy lyödä nyrkkiä pöytään jos haluaa tutkittavan jotakin.
      Kiitos ♥ eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa!!

      Poista
  6. Toivottavasti tauti alkaa olla selätetty, flunssa on niin viheliäinen - varsinkin jos saa vielä jonkun jälkitaudin ja joutuu antibioottikuurille.:( Ei silloin ole edes kiva olla kotona, kun ei jaksa mitään!!

    Ihanaa omenakakkua ja ruokakin näyttää taas oikein herkulliselta!
    Tein muuten viikonloppuna niitä valkosipuliperunoita ohjeella, jonka täältä blogistasi löysin... Arvaa vaan teenkö uudelleen? Ihan varmasti! Ehkä parhaimmat valkosipuliperunat joita ollaan ikinä syöty.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ei olla kokonaan selätetty... :( Edelleen silmiin sattuu, huolimatta lääkärin määräämistä silmätipoista. Mutta eiköhän tämä tästä! :)

      Hei kiva kuulla että kokeilit! Minustakin ne oli parhaimmat koskaan maistamani ja takuulla aion kyllä tehdä uudelleenkin, nam! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)