maanantai 3. marraskuuta 2014

Joulukinkku kasslerista ja ruohosipuli-piimäjuustoa


Voin sanoa, että olin eilen taivaassa - nimittäin ruokataivaassa! ♥ Niin hyvät sapuskat taas meillä, että oksat pois. Älkää nyt kyllästykö heti kättelyssä näihin mun jouluohjeisiin, mutta kun joulukuu on aina niin kovin kiireistä aikaa, etten sillon saa yhtään mitään aikaiseksi. Tänä vuonna päätin, että vietämme kotona joulua joka viikko ruoan merkeissä, niin ei sit harmita kun joulu menee niin pikaisesti ohi ja kaikki hyvyydet on vielä testaamatta.
Tämä modernin joulukinkun ohje on löytynyt Mökki-lehdestä nro 11/2013. Eikä kyllä yhtään hävinnyt normaalille joulukinkulle, *slurps*. Kirjoitan tähän nyt alkuperäisen ohjeen. Noudatin sitä muuten aika kirjaimellisesti, mutta lihan valmistus tapahtui meillä taas leivinuunissa ja usean tunnin ajan.

Possua, omenaa ja juureksia


n. 1 kg possunniskaa
1,5 rkl sinappia
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
suolaa
3 kirpeää omenaa
2 punasipulia
2 porkkanaa
2 dl lihalientä

Lisäksi:
2 punajuurta
1 rkl hunajaa
mustapippuria
suolaa

Ota kassler huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Kuori ja leikkaa punasipuli ja porkkana lohkoiksi. Halkaise omenat ja poista siemenkodat pienen lusikan avulla.
Kuori ja lohko punajuuret, jaa ne kahden foliopalan päälle, suolaa, pippuroi ja valuta päälle hunajaa. Kääri foliot nyyteiksi.
Hiero lihan pintaan muutama teelusikallinen suolaa ja nosta liha uunivuokaan. Lisää vuokaan porkkanat ja sipulit. Sekoita sinappi, hunaja ja öljy tahnaksi ja levitä possun pintaan.
Nosta vuoka ja nyytit 200 asteiseen uuniin 45 minuutiksi. Laske lämpö 150 asteeseen ja lisää vuokaan omenanpuolikkaat sekä 2 dl lihalientä. Peitä vuoka tiiviisti foliolla. Anna hautua kypsäksi 2,5-3 tuntia.
Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoa uunivuoasta kasvisten ja paistoliemen kanssa.



Piimäjuustonkin tein vähän erilailla kun aiemmin. Tein sitä niin pienen annoksen, etten saanu nätisti ulos astiasta, joten suosiolla kumosin koko juuston pikkukippoon. Mutta hyvää oli ja sehän se on pääasia! ☺

Hämäläinen piimäjuusto ruohosipulilla


4 l kulutusmaitoa
4 kananmunaa
1 l talouspiimää
50 g voita
1,5 tl suolaa
1 puntti ruohosipulia

 Tämän juuston onnistumisen edellytys on se, että piimä on hapanta. Talouspiimä sopii mainiosti, mutta se saa hapantua muutaman päivän huoneenlämmössä ennen juuston valmistamista.
Vatkaa kananmunat vaahdoksi ja lisää joukkoon hapan piimä. Lämmitä maito kiehumapisteeseen. Lisää kananmuna-piimäseos varovasti sekoittaen. Kytke lämpö pois, mutta anna seoksen olla vielä vähän aikaa levyllä, kunnes hera erottuu. Siirrä kattila levyltä pois.
Kun hera on erottunut, nosta juustomassa reikäkauhalla siivilään. Ota talteen hera, joka on erinomainen neste leipätaikinaan.
Kaada juusto kulhoon, sekoita joukkoon 50 g voita ja kääntele juustoa survimella, niin rakeisuus häviää. Mausta maun mukaan suolalla ja silppua mukaan myös ruohosipuli.
Vuoraa kostealla sideharsolla juustomuotti eli kehlo tai siivilä ja kaada juustomassa muottiin. Taita sideharso päälle ja aseta juuston päälle paino.
Pidä juusto yön yli viileässä ja kumoa tarjolle.


...ja jouluruokien testailu jatkukoon.... ☺

4 kommenttia:

  1. On teillä ollut kyllä melkoiset herkut :) Mä en osaa vielä ollenkaan asennoitua jouluun, vaikka normaalisti sitä jo tässä vaiheessa suunnittelen. Liekö sitten noilla lämpöisillä vesikeleillä oma vaikutuksensa. Mutta ihana lukea sun jouluherkkujuttuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei parane katsoa ikkunasta ulos kun kirjoittelee joulujuttuja! :D Se kyllä ehkä vähän vielä pönkittäisi asiaa jos tosiaan olisi pikkupakkanen ja vähän lunta.

      Poista
  2. Tähän ei voi muuta sanoa kun että iso namskis! Meillä joulu saa näkyä vasta ihan viime tinkaan....pikku hiljaa kyllä jotain pientä ujutan näkösälle ja makuihin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo ennen oikein laittanut yhtään mitään joulua.... Niin ne ajat vaan muuttuu.
      Nyt tulee laitettua joulu kotiin jo niin ajoissa, ettei sitten harmita kun itse joulunpyhät menee niin kovin nopeasti ohi kun pitää käydä siellä ja tuolla ja täällä. Kotona tulee joulun aikaan oltua valitettavan vähän. Joten otetaan siis täysillä ilo irti näistä joulua edeltävistä kuukausista ja viikoista! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)