torstai 11. joulukuuta 2014

Jouluinen pataleipä


Vajaa kaks viikkoa enää jouluaattoon ja ulkona sataa vaakatasossa vettä, voihan BLAAH... Jos jotain saisin toivoa, niin pakkasta ja lunta kiitos! ☺ Eikä sitä luntakaan mitenkä metreittäin tarvis tulla. Kunhan sen verran, että olis vähän valoisampaa ja pääsis vaikka vähän hiihteleenkin. Mutta näillä on mentävä mitä on, muu ei auta....
Uusimmasta Soppa365-lehdestä löytyi ihana jouluisen pataleivän ohje. Pitäkäähän tämä ohje mielessä, jos teillä jää riisipuuroa yli. Rapsakkaa, herkullista pataleipää!! ☺

Jouluinen pataleipä


1½ dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
3 dl riisipuuroa
1 tl jauhettua inkivääriä
1½ tl suolaa
3½ dl täysjyväohrajauhoja
n. 3½ dl vehnäjauhoja
25 g pehmeää voita

Leivän pinnalle:
½ rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
2 rkl mantelilastuja

Valmista riisipuuro. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Sekoita puuro, inkivääri ja suola joukkoon. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää, mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia.
Vaivaa voi taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin 1 tunti. Painele taikina kasaan kohotuksen puolivälissä.
Voitele kannellinen valurautapata öljyllä. Laita pata uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa kevyesti niin, että osa ilmakuplista jää edelleen taikinaan. Pyöritä taikina limpuksi. Ota pata uunista, kun uunin lämpö on 225 astetta. Nosta limppu pataan. Voitele sen pinta kananmunalla ja ripottele mantelilastut päälle. Siivilöi vielä hieman vehnäjauhoja pinnalle. Peitä pata kannella. Laita pata uunin keskitasoon ja anna leivän paistua 15 minuuttia. Leipä kohoaa kannen alla höyryssä. 
Nosta kansi pois ja jatka paistamista noin 30 minuuttia, kunnes leipä on vaaleanruskea ja kypsä. Nosta leipä varovasti padasta tai anna sen jäähtyä padassa ilman kantta.


"Jouluna kukaan ei laihduta."


4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä leipää....tosin riisipuuroa ei meillä koskaan jää yli, jos ei ihan tarkoituksella keitä extra suurta erää, sen verran persoja ollaan puurolle. Mikäs tuo tuollainen lehti on? Taidanpa ensi viikolla keitellä puuroa sen veran että saan tehtyä tämän ja yhen ihanan jälkkärin... Juu, lunta kaivattas sen verran, että maa tulis kunnolla valkoseks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas tuo isäntä ei ole oikein puuromiehiä, joten saan yksin syödä sen mitä syön ja loput menee leipiin! ☺
      Tuo lehti on sellanen kun myydään Iltasanomien vai Iltalehden kyljessä. Sitä näkyy yleensä siinä kassojen lähellä missä näitä kyseisiä lehtiäkin myydään. Jonkun muutaman euron maksaa. Niitä on muistaakseni 3 nyt ilmestynyt tänä vuonna. Tai siis tämä joululehti on kolmas.

      Poista
  2. Ihan samat toiveet on joulun suhteen. Ei jaksaisi kuukaudesta toiseen lauhaa, vesisateista ja synkkää keliä. Pienikin lumikerros tekisi valoisammaksi ja vähän saisi olla pakkastakin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut vähän mutta asiaa!!! ☺ Jos joulupukki nyt olet kuulolla, niin voisitko jouluksi antaa sitä lunta tänne eteläänkin, kiitos!! Lupaan olla jouluun saakka OIKEIN KILTTI, jos tämän toteutat!!! ☺

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)