keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Back to the roots - jauhelihakastiketta ja makaronia


Tulipas ihan lapsuus mieleen tästä ruoasta! ☺ Tää oli yks mun lemppariruoistani, ja nimenomaan oman äidin tekemänä. Ja oli se edelleenkin ihan törkeän hyvää! Tuli ehkä vedettyä itsensä pikkuruiseen ähkyyn.... 
Mikään ei voita kunnon ruskeaa kastiketta, tuunattuna esim. jauhelihalla, nakeilla, possunlihasuikaleilla yms. Itse teen kastikkeen aina sillai silmämääräisesti, eli en osaa sanoa mitään ihan tarkkoja ainesmääriä kuinka paljon tulee mitäkin. Mutta tässä vähän jotain osviittaa.

Ruskeakastike


1½ rkl voita
2½ rkl vehnäjauhoja
4-5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria

Ruskista voi kevyesti ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi.
Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin levylle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viimeisenä joukkoon tarpeen mukaan suolaa sekä mustapippurirouhetta.


Näin sinulla on perus ruskeakastike minkä voit jalostaa esim. lisäämällä nakkeja (nakkikastike) tai ruskistettuja naudanlihanpaloja (niitä kyllä pitää keitää n. tunnin ajan mutta ei ruskeakastike siitä huonone) ja ruskistettua jauhelihaa (jauhelihakastike).


Tein kaksinkertaisen määrän kastiketta ja lisäsin joukkoon 700 g paistettua sika-nautajauhelihaa. Kastikkeen kaveriksi keitin makaronia. Ja reilusti ketsuppia annoksen päälle! ☺ Tämä on niitä harvoja ruokia, mihin on PAKKO lisätä vähän ketsuppia.


8 kommenttia:

  1. Meillä kutsuttiin lapsuudessa tai oikeastaan nytkin kastiketta murusoosiksi :) Murusoosi on ihan lastenkin lemppari, parasta arkiruokaa ja ketsupilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska nimi ja kuvastaa kyllä oikein hyvin tätä ruokaa! ☺ Enkä yhtään ihmettele miksi on lasten lempparia.... ☺

      Poista
  2. Jauhelihakastike äiskän tekemänä, ihan parasta myös täällä :) Ja tuo kattila on ihan ylisöpö, minulta löytyy myös tuollainen! Ikinä siinä ei kyllä ole ruskeaakastiketta tehty..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin käristin jauhelihan ensin pannulla ja tein kastikkeen siihen samaiseen pannuun, mutta koska kastiketta oli niin pirun paljon, niin siirsin suosiolla kattilaan. Ja tää on mun ehdoton suosikkikattila ja varjelen ja suojelen sitä kaikilta kolhuilta.Sen takia sen säilytyspaikkakin on niin korkealla, ettei kukaan muu vaan vahingossakaan ota sitä käyttöön! ☺

      Poista
  3. Taattua herkkua ja maistuu meillä ainaskin aikuisillekkin. Murukastikkeesta meilläkin puhutaan. Viime viikolla tein elämäni pienimmän murusoosin...200 g lihaa. Tuntui hassulta, vaan siitä tuli miehelle iso annos kertasyönniksi pastan kanssa. Tosin olis kannattanut tehä enemmän, kun seuraavana iltana kyseltiin, että onko sitä tummaa kastiketta missä? Noh, onneksi kelpasi sen päivästä broilerikastikettakin ottaa uudemmankin kerran. Kattilaa sietääkin varjella, nätti kun mikä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhelihakastike on meidän herkkuruokaa ja siksi olenkin oppinut tekemään sitä jo suuren satsin kerralla. Se vain paranee vanhetessaan ja sitä voi syödä vaikka neljäkin päivää peräkkäin, en kyllästy! ☺

      Poista
  4. Murusoosia tulee ihan säännöllisesti tehtyä. Hyvää arkiruokaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että lähes kaikki tuntevat tämän nimellä murusoosi. Itselleni se on aina ollut vaan tylsästi jauhelihakastike! ☺

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)