torstai 14. heinäkuuta 2016

Huippuhyvät mantelisämpylät (vehnätön, gluteeniton)


No nyt löyty ehkä paras sämpyläohje tähän mennessä. Olen vähän poikennut viime aikoina tuosta mulle sopivasta ruokavaliosta (ei perunaa, vehnää, kauraa, ohraa, ruista) ja sen kyllä huomaa. Olo on ollut kuin ilmapallolla. No nyt olen taas maanantaista saakka ollut ihan äärettömän tarkka mitä suustani alas pistän, ja onneksi tämä olokin alkaa vähän tasapainottumaan.
Siksipä olen taas ollut leivänleivontapuuhissakin, pitkästä aikaa. Ja täytyy sanoa, että nämä olivat kyllä ehdottomasti parhaat vehnättömät sämpylät taas hetkeen.
Kolme satsia on tullut jo tämän ohjeen kanssa tehtyä, eikä kyllä ihan heti loppua näy. Seuraavaksi ajattelin testata sekoittaa taikinaan vähän kuivattuja yrttejä ja ehkä jotain vähän voimakkaampaa juustoa.
Ohjeen bongasin Kotikokki -palvelusta.

Mantelisämpylät
vehnätön, gluteeniton
n. 6 kpl


2 kananmunaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
2 tl psylliumia
1,5 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
3 rkl seesaminsiemeniä
150 g juustoraastetta

Vatkaa munat ja lisää munavaahtoon turkkilainen jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-jogurttiseokseen. Lisää lopuksi juustoraaste.
Lusikoi taikina uunipellille leivinpaperin päälle 6 keoksi ruokalusikallinen kerrallaan ja muotoile siitä pyöreitä tai soikeita leipiä. Jätä leipien väliin kohoamisvaraa.
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.


Viski alkaa olemaan jo ihan kyllästynyt mustikkametsässä käyntiin. Eilenkin piti tosiaan ihan vaan käydä metsässä, mutta 3,5 tuntia me siellä taidettiin kökkiä! :D Viski kyllä viihtyy metsässä, mutta ei ymmärrä sitä, kun emäntä vaan kykkii paikallaan eikä mennä ja liikuta koko ajan. Mutta eikös metsä olekin sellainen paikka, jonne mennään rauhoittumaan....?


Ja piirakkaa piirakkaa piirakkaa, sitä meillä on nyt syöty, niin raparperista kuin mustikkaista versiota. Mutta tämä on kyllä niiiiin mun luotto-ohjeeni nykyään! Yks päivä loppui kaurajauhot ja korvasin ne riisijauholla. Ja hyvin toimi sekin. 


6 kommenttia:

  1. Tolla ohjeella mäki oon sämpyläni tehny. Tosin turkkilaisen jogurtin on korvannu millon mikäkin, mut pirun hyviä ovat! Sanoin just eilen Jompalle et nyt riitti taas vehnä mössöt. Ääääh mikä olo ja kohta ei mee kyllä mikään mekko päälle.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama mulla että turkkilaisen jogurtin sijaan välillä menee tavallista maustamatonta jogurttia, kermaa tms. :)Ja juu, mää tykkään kans! Maistuu ihan oikeille sämpylöille.
      Mäkin olen nyt maanantaista saakka "korjaillut" oloani. Pikkuhiljaa alkaa turboturvotus helpottaa.... :D

      Poista
  2. Uskaltaisinkohan noita sämpylöitä kokeilla... Mulla ei oo yhtään onnistunutta kokeilua psylliumin ja gluteenittomien jauhojen kanssa. Ei vaan nouse, eikä oikein tee muutakaan kuin nostaa pienoista ärsytystä korvien välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä se taikina on tosi kiinteää ja kostein sormin siitä saa helposti muotoiltua pyöreitä sämpylöitä, jotka vähän vielä uunissa nousevat. Mielestäni näistä ei millään tavalla maista että ovat tehty melkein pelkästään mantelijauhoista. Eivät siis maistu "liian terveellisiltä" :D :D

      Poista
  3. Hei. Vatsaongelmiisi voisi löytyä apua myös FODMAP ruokavaliosta. Yllättäviä tuotteita löytyy mitkä aiheuttavat vatsavaivoja.. Kokemusta löytyy, mutta kaikista pahin on kyllä vehnä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi. Olin itse puolivuotta täysin ilman perunaa ja suomalaisia viljoja ja sain sanoa heipat vatsavaivoille. Nyt vaan on tullut taas herkuteltua ruisleivällä ja uusilla perunoilla ja vatsa ei kyllä kiitä.... :/

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)