keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Herkullinen bolognesekastike ♥


Nyt täytyy taas tehdä tunnustus, että enpä ollut koskaan tätä ennen tehnyt itse bolognesekastiketta. Bolognese kuuluu meillä niiden "pyhien ruokien" joukkoon, johon on aika uhkarohkeeta lähteä tekemään mitään muutoksia. Isännän yksi suurimmista lempiherkuista on jauheliha-tomaattikastike ja pasta. Yleensä olen ostanut Dolmion valmiita kastikkeita johon olen vaan lisännyt paistetun jauhelihan ja vähän tuunannut niitä yrtein ja maustein. Ja hyviä ovat olleet. Nyt bongasin Soppa365-sivuilta niin herkullisen ohjeen, että uskalsin lähteä kokeilemaan, meni syteen tai saveen. Ja kuulkas, tästä tuli kyllä meidän uusi lempiruokamme! 😍 Seuraavaks kun joku ilmoittaa haluavansa tulla syömään meille (ja niinhän käy siis tosi usein - öö, ei koskaan?!), niin voi olla varma siitä, että "joutuu" syömään juurikin tätä kyseistä bolognesea. Ja voin vakuuttaa, että maku vaan paranee, kun kastike on vuorokauden saanut levähtää jääkaapissa. 
Tein bolognesea tuplasatsin, jotta saatiin herkutella muutamana päivänä tätä. Jos haluat pienemmän annoksen, niin puolita määrät. 

Parempi bolognese


2 isoa sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 palsternakkaa
4 rkl oliiviöljyä
1 + 2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 dl balsamiviinietikkaa
800 g jauhelihaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 tlk kuorittuja tomaatteja
2 dl vettä
½ tl mustapippuria myllystä

Lisäksi:
500 g tagliatelle pastaa
parmesaaniraastetta
(ranskankermaa)

Halkaise sipulit ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa palsternakka hyvin ja raasta se kuorineen karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa. Kuullota sipuleita ja palsternakkaraastetta keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää 1 tl suolaa, sokeri ja balsamiviinietikka. Jatka paistamista pari minuuttia, kunnes sipulit ja palsternakka ovat hieman karamellisoituneet. Siirrä seos hetkeksi lautaselle.

Laita pannu takaisin levylle, kuumenna se ja ruskista jauheliha omassa rasvassaan kuumassa pannussa. Tarvittaessa ruskista liha muutamassa erässä. Kun jauheliha on kunnolla ruskistunut, laske lämpöä. Lisää tomaattipyree ja 2 tl suolaa. Sekoita ja kuumenna 1 minuutti. Lisää kuoritut purkkitomaatit. Huuhtaise molemmat purkit 1 dl:lla vettä ja lisää vedet pannuun. Riko tomaatit puuhaarukalla sopiviksi suupaloiksi. Kaada sipuli-palsternakkaseos kastikkeen joukkoon. Hauduta kastiketta 15 minuuttia.

Keitä sillä aikaa pasta. Mausta kastike mustapippurilla. Tarjoa ruoka parmesaanin ja halutessasi ranskankerman kera.


Reseptissä tosiaan kehotettiin tarjoamaan ranskankermaa lisänä, mutta minusta se ei kovin hyvin tähän sopinut. Se jotenkin vei makuja "väärään suuntaan". Mutta kokeilkaa ihmeessä. Kyllähän ranskankermalle sit aina käyttöä keksii... 😉



Pastana mulla oli Lidlin Deluxe tagliatellepastaa. Ja se oli IHAN SAIRAAN HYVÄÄ! Näitä olis ollut maustettuja versioitakin, muistaakseni chili ja valkosipuli, mutta niitä en ole (vielä) testannut. Toivon vaan, että tätä perusversiota löytyy vielä Lidlistä. Jos löytyy niin pakko vähän hamstrata. Parasta pastaa pitkään aikaan ja hintakin muistaakseni vain n.3 €.



Ja pastabolognese vaatii tietenkin aina kaverikseen mozzarellasalaattia 😋
eli tomaattia, mozzarellaa, punasipulia ja basilikaa kera oliiviöljyn sekä suolan ja mustapippurin. Miten joku näin simppeli voikin olla niiiiin hyvää!! ♥



Pakko vielä laittaa kuvia sunnuntailta kun aurinko alkoi laskemaan ja värjäsi taivaan kauniin punaiseksi. Lähdin ulos hippulat vinkuen, kun huomasin taivaan alkavan punertaa ja siinä epähuomiossa tuli lähdettyä hiukan vähässä vaatetuksessa. Onneksi pakkasta ei ollut muutamaa astetta enempää ja edelleen on kaikki rajaat tallessa eikä flunssakaan ole iskenyt.



Ja kisut on taas, yllätys yllätys, pysytelleet visusti sisätiloissa. Nämä kaksi tuolia ostettiin tuohon keittiön saarekkeen viereen siinä ajatuksessa, että joku voisi niissä joskus istua. No nehän on yleensä varattuina, joten kuka niihin istumaan pääsisi! 😁
Mun veljen lapset näillä yleensä keikkuu ja kisut siltikin sitkeesti makailevat tuoliensa päällä kärsivät ilmeet kasvoilla; "ja minähän en tuoliltani väistä".


Aikooko joku ryhtyä lähiaikoina bolognesen tekoon? 😊
 

4 kommenttia:

  1. Kissakaverukset ovat mukavuudenhaluisen luonteensa mukaisesti lämpimässä paikassa.
    Tuosta näkee hyvin milloin emäntä on keittiössä, että ovat lutusia kissoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavuudenhaluisia todellakin! :) Etenkin tuo vaaleampi kaverus, Lyyti. Ei menisi ulos näillä keleillä, ei sitten millään ilveellä. Tuo musta, Pimu, onkin erittäin työteliäs hiirikissa.
      Mutta kyllä yleensä tietää milloin meillä kokataan tai leivotaan, kun koko katras odottelee maistiaisia keittiön lähettyvillä! :)

      Poista
  2. Meillä vastaavanlaista kastiketta syödään melko usein. Mies on nuiden kanssa niin mestari kokki! Äsken söin just eväänä pakkasesta sulatetun lasagnen, jossa vastaavanlainen kastike. Tuntui, että loppui eväs kesken vaikka sitä oli iso annos, mutkun se oli niin hyvää. :,D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tietkö mä kans mietin, että pitäskö tätä laittaa lasagneenkin. Veikkaan että tulis ihan SAIRAAN hyvää kun sais vielä kauemmin kypsytellä itseään uunissa. Oli kyllä niin hyvää, että meni bologneset nyt kertaheitolla ihan nextille levelille!!! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)