sunnuntai 26. tammikuuta 2020

#silakkahaaste


Kuka teistä on katsonut Yleltä ohjelmaa nimeltä Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom?


Jos joltain on koko ohjelma mennyt täysin ohi, niin nyt mars mars 👉 Yle Areenaan katsomaan. Ihan huikea ohjelma!


Ohjelma keskittyi Itämeren suojeluun monelta eri näkökantilta. Ja ohjelmasta sai paljon vinkkejä mitä pieniä juttuja itsekin voisi tehdä Itämeren hyväksi. 

Yksi näistä asioista on silakan syönnin lisääminen. Ja kysymys kuuluukin että miten ihmeessä voi näin helpolla tavalla suojella Itämerta. Ja vastaus tähän löytyi Peltsin ja Tomin ohjelmasta: 

Ihminen tuottaa keskimäärin vuorokaudessa 2,2 g fosforia jätöksissään, eli ulosteessa ja virtsassa. Vessanpöntöstä nämä jätökset jatkavat matkaansa jätevedenpuhdistamoon.
Kaupungeissa jätevedenpuhdistus on melko tehokasta, keskimäärin 95 % fosforista poistuu prosessin aikana. Puhdistuksen jälkeen Itämereen päätyy siis keskimäärin 40 grammaa fosforia vuodessa asukasta kohden.

Määrä on kuitenkin merkittävä, kaikkien suomalaisten pönttöpäästöt vuodessa kasvattavat levää Itämeressä 220 miljoonaa kiloa.
Omat pönttöpäästönsä on kuitenkin vaivatonta neutralisoida!

Itämeressä ravinteet lisäävät levien kasvua. Osa rehevöittävästä fosforista sen sijaan sitoutuu kaloihin. Niinpä kalaa syömällä voimme poistaa ravinteita Itämerestä.

 Pönttöneutraaliksi päästäkseen kalaa ei tarvitse hotkia valtavia määriä. Kerta viikossa silakkaa riittää. Nimittäin yksi silakka-annos, 200 g, sisältää 0,8 grammaa fosforia. Jos silakka-aterian popsii kerran viikossa niin vuodessa fosforia poistuu Itämerestä 42 g. Eli lähes saman verran, minkä pöntöstään päästelee! (Lähde: Yle.fi)


Me tietenkin otettiin Peltsin haaste vastaan, ja päätettiin syödä silakkaa vähintään kerran viikossa koko vuoden ajan. Ja tähän mennessä ollaan siinä hyvin pysytty. Silakkareseptejä on siis varmasti vuoden mittaan tulossa. Pysykäähän kuulolla ja lähtekää mukaan silakkahaasteeseen!!

Ja eiköhän silakkakalaankin taas lähdetä kun kevät tästä koittaa. 🎣


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)