torstai 9. tammikuuta 2020

Uudenvuoden (vegaanit) vaniljamunkit & Linnavuoren valloittajat


Sain äidiltä joulupäivänä kotiinviemisiksi luumusoppaa. Ja koska meillä ei ollut sen kanssa tarjota kermavaahtoa, ajattelin kokeilla miten vaniljakastike toimii. Jääkaapista kun sattui löytymään tetrallinen Oatlyn kaurapohjaista vaniljakastiketa (joka muuten on ihan parasta❤). Mutta ei ne oikein natsannut keskenään. Luumusoppa luumusoppana ja vaniljakastike vaniljakastikkeena. Niinpä piti keksiä jotakin käyttöä tuolle avatulle vaniljakastikepurkille. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Lopputuloksena vaniljaisen herkulliset uudenvuoden munkit. 🍩
Osa munkeista syötiin siltä istumalta ja osa lähti (ilman sokerointia) pakastimeen odottamaan parempia aikoja. 

Vegaanit vaniljamunkit 
n.15 kpl


2,5 dl Oatlyn maidoton vaniljakastike
2 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
0,75 dl ruokaöljyä

Paistamiseen:
rypsiöljyä (5-10 dl)

Sokerointiin:
hienoa sokeria

 Lämmitä nesteet +42 asteiseksi. Sekoita nesteeseen hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja vaniljasokeri. Lisää muutama desi jauhoja ja sekoita, lisää jauhoja aina 8 dl asti ja vaivaa ( käsin tai yleiskoneella ) taikinaa. Lisää öljy taikinaan ja jatka vaivaamista. Lisää loput jauhoista pikkuhiljaa kokoajan taikinaa vaivaten. Kun taikina on pehmeää ja kimmoisaa sekä irtoaa kulhon reunoista, alkaa se olemaan valmista. Anna taikinan levätä n.15 min peitettynä.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä. 

 Kuumenna öljy kattilassa.  Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.



Vuosi (ja vuosikymmen) vaihtui tällä kertaa hyvin hyvin rauhallisesti kotosalla, porealtaassa lilluen ja raketteja katsellen. Ihan bueno juttu näinkin!! 👌



 Vastarannalla oli pellon laitaan pistetty niin hienot jätkänkynttilät, että pakko meidänkin oli muutama roihu laittaa rantaan palamaan.



Viikonloput on tullut tehokkaasti käytettyä retkeilyyn. Niin metsissä samoiluun kun yleisestikin uusien paikkojen tutkimiseen. Käytiin mm. kiipeämässä Liedon Vanhalinnan Linnavuorelle. Sieltä olikin (porrastreenin päätteeksi) kivat maisemat, mm. Aurajoelle.


Pitihän siellä sentään yksi ABC:n kyltti olla maisemaa pilaamassa. 😂 
Kuvassa se onneksi näkyy hyvin huonosti.


Vanhalinnan alueella oli kivasti vielä joulu näkyvissä. 
Varmaan aika idyllinen paikka viettää joulua! ❤


Ja tuoreelle museokortin omistajalle tietenkin mielenkiintoinen käyntikohde muutenkin. 😉 Harmi että museo ei ollut vierailupäivänämme auki.


 Ja lopultakin pääsin käymään myös Littoistenjärven rannalla. Tämä on ollut "to-go -kohteena" jo siitä saakka kun järveä puhdistettiin kemiallisesti ja siitä tuli hetkellisesti turkoosin värinen ja kristallin kirkas. 


 Pohdiskelin matkalla Littoistenjärvelle, että mahtaako vesi vieläkin olla kirkasta. En tiedä mitä paikalliset asiasta ovat mieltä, mutta näin savivesistön varrella asuvalle se oli erittäinkin kirkasta. 


 Joutsenia (ja lintubongareita) paikalla oli kymmenittäin. Kai ne lajit ikäänkuin kulkevat käsi kädessä. 


 Meidän oravabongari bongas Herra Kurren polun varresta ja matkanteko meinasi tyssätä siihen. Olis ollut paljon mukavampaa jäädä tsekkaamaan puun alle, että miten se Kurre meinaa sieltä puusta alas tulla... 😂


 Koiraranta bongattu 👍




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)