torstai 16. tammikuuta 2020

Leipää joululaatikon jämistä


Mun päivitykset hyppii nyt aikajanalla vähän sinne sun tänne, mutta älkää antako sen haitata. Tämäkin ohje on P A K K O kirjata ylös ihan ensi joulua silmällä pitäen. Tein nimittäin niin hyvän leivän joululaatikon jämistä, että tätä voisi tehdä toistekin. 
Saatiin äidiltä lanttu- ja perunalaatikon jämät, ja ne mitä ei jaksettu syödä, päätyi osittain tähän leipään ja loput sit Viskin mahaan. 😂

Ohje löytyi Facebookin Kotiruokaryhmästä, kiitos ohjeesta Jaana Niemiselle.  🙏
Ajatuksena oli ensin tehdä sämpylöitä, mutta laiskuus iski ja pyöräytin vain yhden leivän.

Leipä joululaatikon jämistä


2,5 dl vettä
25 g tuore hiivaa
1 dl perunalaatikkoa
1 dl lanttulaatikkoa
1 tl suolaa
½ rkl tummaa siirappia
3 dl sämpyläjauhoja
n. 4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua voita

Lämmitä vesi normaalia lämpimmäksi, jos joululaatikot ovat kylmiä.  Lisää veteen hiiva ja liota. Lisää suola ja siirappi sekoittaen. Lisää peruna- ja lanttulaatikko hyvin sekoittaen. 
Lisää jauhot ja tee kimmoisa taikina. Lisää öljy / voi, vaivaa hyvin. Ripottele päälle jauhoja ja laita kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan. Anna taikinan kohota n. 30 min. 
Muotoile taikina jauhojen avulla leiväksi ja anna vielä kohota liinan alla n. 15 minuuttia. 
Laita uunin alimmalle tasolle syvään uunipeltiin vettä, samalla kun laitat uunin lämpiämään. Näin saat pinnalta rapean leivän.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes leipä on kypsää.


Saatiin äidiltä mukaan myös kinkkua. Mehän ei jouluna kinkkua paistettu, vaan mentiin 👉 kahteen kertaan marinoidulla possulla. Kinkkua syötiin ihan sellaisenaan ja loput kinkunjämät meni kinkkukiusaukseen. Tämän tein 👉 jauheliha-perunalaatikon ohjeella. Jauheliha vaan vaihtui kuutioituun kinkkuun.


Ja loput kylmäsavu- ja graavilohet päätyivät pizzaan. Sitä tulikin hupsista keikkaa tehtyä kolme pellillistä. Ja uskotte varmaan että kaikki meni parempiin suihin! 😁 
Pizzapohjan tein 👉 tällä helpolla ohjeella.


Ja kun halpamatkalaiset lähtevät retkelle, on mukana tietenkin termarikahvit ja pizzat, joita voi romanttisesti syödä autossa. Vaikka meillähän ei autossa saa syödä mitään... 🙈

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)