perjantai 3. huhtikuuta 2020

Porkkanaiset jääkaappisämpylät & appelsiini-linssikeitto


Tykkään ihan hirveästi tällaisista leipäohjeista, joissa käsiä ei tarvitse iskeä taikinaan ollenkaan. Monille se on juuri sitä terapeuttista toimintaa, mutta itse olen tyytyväinen kun saan vaan sekoittaa taikinan isolla puuhaarukalla ja lusikalla annostella taikinamöykyt pellille. Ja uuni hoitaa loput. Tällä ohjeella tulee ihanan rapsakoita sämpylöitä, älä siis peitä niitä paiston jälkeen liinalla jotta rapeus säilyy.
Ohje on ihanasta Annin uunissa -leivontakirjasta ♡

 
Porkkanaiset jääkaappisämpylät
 n. 8-10 sämpylää


2 dl porkkanaraastetta
3 dl sämpyläjauhoja
n. 5-6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
½ pussia kuivahiivaa
2 dl siemeniä (käytin 1 dl chiansiemeniä ja 1 dl auringonkukansiemeniä)
7,5 dl vettä
1-2 tl suolaa
1 rkl öljyä

Pinnalle:
kurpitsansiemeniä

Raasta porkkanat. Sekoita kuivat aineet ja siemenet keskenään suolaa lukuunottamatta. Mittaa haalea vesi ja suola isoon kulhoon ja aloita lisäämään jauhoseosta 1 dl kerrallaan puuhaarukalla sekoitellen. Lisää lopuksi öljy ja porkkanaraaste ja sekoita tasaiseksi. Valmiin taikinan tulee olla löysää, älä siis laita liikaa jauhoja. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin kohoamaan.

Laita aamulla uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nosta taikinaa suoraan kulhosta leivinpaperilla päällystetylle pellille isolla lusikalla. Ripottele sämpylöiden päälle vähän jauhoja tai siemeniä ja tee pintaan pieni viilto. Paista sämpylöitä uunissa noin 30-40 minuuttia. 



Sämpylät oli mitä parhainta seuraa tälle mun luottokeitolleni. Luottokeitto tarkoittaa sitä, että mulla on kaapissa aina ainekset tähän. Jos mitään muuta ruokaa ei ole, niin tämä toimii aina. Nopea valmistaa, herkullinen ja vatsakin täyttyy, etenkin jos kaverina on herkullisia sämpylöitä.
 Jos omistat elintarvikekelpoisia eteerisiä öljyjä, niin appelsiinimehun voit korvata muutamalla tipalla appelsiiniöljyä. Ja tosiaan 1-2 tippaa riittää, koska nuo öljyt ovat aika voimakkaita.

Appelsiini-linssikeitto

1 tlk punaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
chilijauhetta
1 appelsiininmehu / 1-3 tippaa appelsiiniöljyä

Huuhtele linssit siivilässä kylmällä vedellä ja laita ne kattilaan veden, kasvisliemikuution ja tomaattimurskan kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla n. 30 minuuttia. Lisää chilijauhe ja ja puristettu appelsiininmehu (tai appelsiiniöljy).



Nyt se aika on alkanut taas meilläkin, nimittäin PUNKKIAIKA. Jotkut on sanonut, että se aika on ollut koko ajan käsillä, kun talvi oli niin onneton. Mutta meidän lemmikeistä löytyi eka punkki vasta tällä viikolla. Ja se löytyi Pimun otsasta. 

Pimun otsassa näkyy punkin jättämä "reikä"


Siinä sitten havahduttiin, että pitää varmaan Viskillekin antaa punkkilääke. Ollaan jo parin vuoden ajan käytetty kyseistä Bravecto -lääkettä. Tästä lääkkeestä ollaan montaa mieltä ja moni koira on tästä saanut todella pahoja sivuoireita. Viskikin ekalla kertaa tuli pahoinvoivaksi ja oksensi. Toisella kertaa kuolasi paljon ja oli pahoinvoiva, mutta ei oksentanut. Nyt tajuttiin katsoa, että vatsassa oli tarpeeksi täytettä ja nyt pahaa olo ei tullut. Ei tullut oikeastaan mitään oireita. 



Mutta eipä ole Viskillä ollut punkkejakaan yhtään sen jälkeen kun tätä lääkettä on alettu antamaan. Kokeiltiin joskus sellaista luonnonmukaista piparminttusuihketta, josta monet ovat saaneet hyvää apua punkkien torjuntaan. Voi olla että se toimii täällä Suomessa, mutta Etelä-Ruotsissa tilanne punkkien suhteen on sen verran paha, että siellä se ei toiminut ollenkaan. Siellä punkkeja on niin paljon, että puutarhakalusteetkin kuhisevat punkkeja mustanaan. 



Onko teillä jotain kikkakolmosia punkkien suhteen?
Pitäisi vielä nimittäin keksiä että miten punkit saa pidettyä erossa meidän kissoista... 😒
 

4 kommenttia:

  1. Voi piip. Just eilen mietin, et on niin lämmintä niin milloinkohan nuo öttiäiset herää. Näköjään ovat siis jo liikkeellä. Arggg. Punkkien määrä on ainakin täällä lisääntynyt. Eipä tartte kuin vähän tieltä poiketa niin jo jalassa sellainen kävelee. Mä kun niin tykkäisin räpiköidä pusikoissa marjoja mussutellen ja kukkia poimien. Kurjaa myös pitää kissa erossa pojasta, kun en kans ole keksinyt sille toimivaa punkki karkotinta. :/
    Kivan kuuloinen sämpyläohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei vielä toistaiseksi (kop kop) ole ollut mitään älytöntä punkkimäärää, vaikka asutaan täällä veden äärellä ja peltojen keskellä. Ja peurojakin on paljon, joten levittäjiä riittää.
      En ole ikinä ennen edes oikein ajatellut että kuinka paljon kissat tuovat punkkeja mukanaan sisälle, mutta nyt sitäkin pitää miettiä, kun kuitenkin ihmisten kanssa sohvallakin kohnaavat.

      Poista
  2. Voi miten ihanat kuvat :) Kiva kun olet testannut kirjan ohjeita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sinun kirjasi on kyllä ihan huikea! <3 Selailussa kyllä ihan päivittäin, pelkästään jo kauniiden kuvien vuoksi!!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)