sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Aprikoosi-rahkapullat


Olen kovin innostunut pullan leipomisesta hyvin onnistuneiden 👉 Dallaspullien johdosta. Nämä aprikoosi-rahkapullatkin onnistuivat muuten hyvin, mutta mitä ihmettä kävi mun taikinalle, kun pullat turposivat niin paljon! 😁 Tein ohjeen mukaisen määrän pullia, mutta tästä olisi oikeasti voinut tehdä tuplamäärän niin olisi ehkä saanut sellaisia "pieniäsieviä pullia". 
Mutta hyviähän nämä olivat!! 😋 Riittää yhdestä pullasta kaverillekin.

Ohje on Meillä kotona -sivustolta. 

Aprikoosi-rahkapullat
16 kpl


Taikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 1½ l vehnäjauhoja
200 g voita (huoneenlämpöistä ja pehmeää)

Täyte:
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua
250 g rahkaa
2 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk aprikoosin puolikkaita

kananmuna voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma, suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan käsin tai yleiskoneella vaivaten. Lisää viimeisen jauhoerän mukana pehmeä rasva. Vaivaa tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä noin 30 minuuttia.

Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja muokkaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen kahdeksaksi tasakokoiseksi pullaksi.
Siisti pöydän pintaa jauhoista ja muotoile taikinapala pitkäksi, muutaman sentin paksuiseksi säikeeksi. Ota sormilla kiinni säikeen keskeltä ja toisella kädellä säikeen päästä. Kierrä säie vapaana roikkuvan säikeen ympäri kierteeksi. Pyöräytä kierre pullaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kierteen päät keskelle pullaa ja sen alapuolelle. Tee näin kaikille pullille.
Jätä pullien väliin kohoamisvaraa. Anna kohota leivinliinan alla n. 20 minuuttia.

Sekoita täyte. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu. Yhdistä rahka, ranskankerma, sitruunan kuori ja mehu sekä sokerit. Valuta aprikoosin puolikkaat hyvin. Paina hyvin jauhotetulla lasin pohjalla reilu painauma pulliin. Voitele reunat vatkatulla kananmunalla. Lusikoi painaumaan rahkaseosta (n. 1 rkl) ja laske päälle aprikoosi. Paista rahkapullia 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.


Saattaisinpa sanoa, että on tainnut muutama kirja tulla luettua tässä koronajylläyksen aikana. Olen kasannut luetut kirjat yhteen nippuun ja tänään havahduin, että huh, onpa niitä paljon. Koronapandemiaa edelsi viikon sairasloma, jonka aikana ehdin myös aika monta kirjaa lukea, eli kaikki ei ole mennyt pelkkien iltalukemisten piikkiin. Voisin tässä nyt suositella muutamia kirjoja. Tosin nyt kirjastot ovat kiinni, mutta meillä ainakin paikallisesta kirjakaupasta saa ostettua kirjoja, kun vaan sopii hakuajan. Ja älkää unohtako äänikirjoja. Itsekin olen niistä nyt vasta innostunut. Vaikka ei ne lukemista voita, mutta mukava vaihtoehto kun lukeminen ei ole mahdollista, esim. autoa ajaessa.


Elly Griffitsin Ruth Galloway -sarja on huikean hyvä. Vähän erilainen dekkarisarja, jossa samalla kulkee tarina arkeologi Ruth Gallowayn elämästä. Eka kirja ei vielä oikein sytyttänyt, mutta mitä enemmän näitä luen, sitä enemmän tykkään.


Kate Mortonin Kellontekijän tytär oli positiivisen erilainen kirja. Kirjassa kulki rinnakkain menneisyys ja nykyisyys. Loppuratkaisu oli yllättävä tai ainakaan itse en sitä hoksannut sitä etukäteen. Suosittelen vahvasti.


En tiedä olenko hehkuttanut Mari Jungstedtin Gotlanti-sarjaa täällä, mutta jos en niin nyt todellakin on sen aika. Nämä kannattaa lukea ehdottomasti järjestyksessä, niin pysyt kärryillä päähenkilöiden elämän käänteissä. Tapahtumat sijoittuvat kauniisiin Gotlannin maisemiin. Jos kaipaat tunnelmaan pääsyä, niin voit katsella 👉 täältä meidän reissukuvia Gotlannista.


Kati Hiekkapellon dekkarit olivat todella positiivinen yllätys. Jäin heti kaipaamaan lisää. Kiva että löytyy lisää hyviä suomalaisia dekkaristeja.


Camilla Läckebergin dekkarit toimii aina. Tässäkin kirjassa jännitys säilyi loppuun saakka. Suosittelen nämäkin lukemaan järjestyksessä, niin pysyy perillä päähenkilöiden elämänkäänteistä. Toki toimivat myös itsenäisinä teoksina.



Olen täällä tainnut ennenkin mainita että minua kiehtoo kovin 👉 Seilin saari. Tämä Katja Kallion Yöperhonen oli kiehtova, osin aika järkyttäväkin teos, joka kertoi Seilin naisista. Nyt haluan kahta kauheammin käymään siellä saarella.



Minna Rytisalon kirja Rouva C. kertoi Minna Canthin elämästä. Minna Canth on jäänyt itselle vähän tuntemattomaksi henkilöksi, joten tämä oli senkin puolesta mielenkiintoinen ja silmiä avaava kirja. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään elämäkerta, vaan osittain fiktiivinenkin kertomus Canthin elämästä. Mutta mahtava ajankuva perheiden elämästästä, työelämästä, kouluelämästä jne.

✔ Nyt saa jaella hyviä kirjavinkkejä!


8 kommenttia:

  1. Herkullisen pullan perässä tänne tulin. Aika ihanan näköisiä. Jospa ensi viikolla korona-koulun lomassa tekisi pienen satsin. Kirja esittelysi yllätti iloisesti. Olen aktiivinen kuuntelija, se jos mikä on terapiaa tiskivuoren äärellä. Sain uusia ideoita.
    Kiitos pullasta ja kirjoista!
    Voi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa (virtuaali) kahville ja pullalle!! :)
      Kiva jos sain vinkattua kivoista kirjoista. Olen itse kans nyt ihan myyty äänikirjojen maailmaan. Menossa on Camilla Läckebergin kirja Saarnaajaa tällä hetkellä. Seuraavaksi ajattelin tutkia löytyisikö äänikirjojen joukosta Lucinda Rileyn seitsemän sisarta -sarjan kirjoja. Olen yhden niistä lukenut ja oli kyllä huikea lukukokemus! <3
      Samoin kiitos, iloa, valoa ja terveyttä, pääsiäistä kohti mennään! <3

      Poista
  2. Nam Nam! Taas tänne tulin ihanan ruoka aiheen perässä:) löydän tieni usein sinun blogiisi:) pitänee näitäkin jossain kohti kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit vierailulle, koska nyt minäkin löysin tieni sinun blogiisi! <3
      Kiva saada uusia seurattavia blogeja.
      Nyt on ollut hyvää aikaa testailla reseptejä, ja pullan leipominen on siitä kivaa, että se ei rasita kukkaroakaan kauheasti.

      Poista
  3. Herkullisia ovat, ja hyvinhän nuo on onnistuneet, tein itsekkin tänään rahkapullia ja piirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi nam, rahkapiirakkaa! <3
      Vähän oli pullat turhan isoja :D mutta muuten kyllä oikein herkullisia.

      Poista
  4. Pitää ehkä kokeilla leipoa näitä, näin tulevan pääsiäisen kunniaksi! Joka puolella näkyy leivottavan pullaa nyt kun kaikki ovat paljon kotona ja pullanhimo on iskenyt!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman, että pullasta on tainnut tulla pop, koska jauhot ovat monesta kaupasta olleet loppu ja sosiaalisessa mediassa monella on ollut pullakuvia. Mahtavaa että "Marttailu" on tullut takaisin! :)
      Tässä itsekin suunnittelen parhaillaan että mitä pullia seuraavaksi leipoisin, koska nämä on jo syöty... ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)