lauantai 5. helmikuuta 2022

Runebergin keksit


 Mun ei pitänyt tänä vuonna leipoa Runebergin päiväksi mitään, koska oli tarkoitus juhlia miehen kummipojan synttäreitä juurikin samaisena päivänä. Tiesin että siellä pöytä notkuu herkkuja, joten turha enää kotiin leipoa yhtään mitään. Mutta kun synttärit sairaustapauksen vuoksi peruttiin, päätin kuitenkin tarttua jauhopussiin. Viime vuonna tein ihan älyttömän hyviä 👉 torttuja, mutta koska sitä haluaa aina testailla uusia reseptejä, niin eihän se tullut kuuloonkaan että olisi samaa ohjetta tänä vuonna käyttänyt. Sopivasti Dansukker lähetti sähköpostiin mainoksen, jossa oli heidän yhteistyökumppaniensa reseptejä erilaisiin variaatioihin Runebergin tortuista. Sieltä otti silmään useampikin resepti, mutta kaikessa helppoudessaan päätin kokeilla Hellapoliisin ohjetta Runebergin kekseistä. Ohjeen mukaan tällä reseptillä pitäisi tulla n.50 keksiä, mutta itse sain pari pellillistä eli about 20 keksiä, mutta teinkin aika tavalla isompia keksejä. Näpertely ei ole minun juttuni! 😁 Ohjeessa myös kehotettiin pursottamaan keksit pellille, mutta ainakaan pursotuspussin kanssa tämä ei onnistunut. Taikina oli sen verran kovaa, että oli helpompi tehdä taikinasta tanko, leikata se sopivan kokoisiksi paloiksi ja pyöritellä palloiksi. Mutta kukin tekee tavallaan. Ohjeesta poiketen en myöskään laittanut taikinaan manteliaromia.

Runebergin keksit


100 g voita
1½ (erikoishienoa) sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl ranskankermaa

Pinnalle:
n. 100 g vadelmamarmeladia
2 dl tomusokeria
1-1½ rkl vettä

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi ranskankerma. Sekoita taikina tasaiseksi. 
Pursota taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pieniksi keoiksi (tai tee taikinasta pari tankoa, leikkaa tangot paloiksi ja pyörittele pieniksi palloiksi). Paista 175-asteisessa uunissa keskiritilätasolla noin 8 minuuttia. Jäähdytä.
Pursota jokaisen pikkuleivän keskelle nokare vadelmamarmeladia. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan ja sekoita, kunnes saat paksun tahnan. Pursota tomusokeritahnasta rengas hillon ympärille.


Tein (taas) liian löysää sokerikuorrutetta ja sehän levisi keksin päällä kuin Jokisen eväät. Mutta onneksi nykyään osaa jo nauraa omille sössityille koristeluille! 🙈😂 Maku on pääasia, ja se oli näissä kekseissä erittäin hyvä (ellei täydellinen).


Saman totesi myös testaaja-koiramme Viski! 😋


6 kommenttia:

  1. Kiva ohje ja uusi minulle. Tarpeesi pieni "ruuneperi".En itse pidä sen takia "ruunepereistä" kun ovat niin korkeita ja isoja.
    Minusta tekemiseen keittiössä kuuluu "sösseilyt". Eivät ne huippukokitkaan selviä ilman niitä, niitä ei vaan näytetä. Mutta se on kyllä ihan luonnollista elämää!! =D Itse häslään kyllä tosi kiitettävästi ja se tekee kyllä välillä hyvä totiseen "puurtamiseen"
    Iloista alkavaa viikkoa sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en edes muista koska olisin syönyt valmiita ruuneperejä eli juurikin niitä korkeita ja isoja. Äiti teki aina mun lapsuudessa muffinssimuotoisia ja itse olen jatkanut samaa linjaa. Ja tuo on kyllä niin totta, että kyllähän ne huiputkin sohlailee, se on tosiaan vaan elämää! :D Joskus se harmittaa enemmän ja joskus vähän vähemmän. Onneksi itselle tehdessä sillä ei ole niinkään väliä. Sillon harmittaa kun olet luvannut viedä kakun jollekin ja koristelu meneekin pipariksi... :D

      Poista
  2. Saiko Viski varmasti riittävästi? Katse kertoo, että vielä yksi mahtuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viski ei saa koskaan riittävästi herkkuja! :D Hän on kyllä sellainen herkkuhiiri että ei taida löytyä sellaista ruokaa mitä hän ei söisi. Ja mistä hän ei saisi tarpeekseen! :D

      Poista
  3. Onpas hauskoja keksejä! Nämä täytyy testata kyllä jossain kohtaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)